Efter kaotisk forløb: Løkke og Aagaard lukker tre havvindmølleprojekter

Regeringen lukker nu den omdiskuterede åben dør-ordning for havvindmøller endegyldigt. Det sker forud for et samråd i Folketinget onsdag, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og klimaminister Lars Aagaard skal stå skoleret over for en samlet opposition.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) satte sig selv i spidsen for et regeringsudvalg, der skulle redde nogle af havvindmølleprojekterne, der var ansøgt efter den omdiskuterede åben dør-ordning. Tirsdag kastede han og regeringen dog håndklædet i ringen. Onsdag er der samråd om sagen i Folketinget.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) satte sig selv i spidsen for et regeringsudvalg, der skulle redde nogle af havvindmølleprojekterne, der var ansøgt efter den omdiskuterede åben dør-ordning. Tirsdag kastede han og regeringen dog håndklædet i ringen. Onsdag er der samråd om sagen i Folketinget.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Regeringen trækker nu stikket på de sidste tre havvindmølleparker under den omdiskuterede åben dør-ordning.

Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Virksomhederne stod ellers klar til at investere i havvindmøller uden udgifter for staten, og de havde ansøgt efter gældende regler

Thomas Aarestrup Jepsen
Direktør for vedvarende energi-produktion, Green Power Denmark

”Vi har tryktestet alle muligheder for at justere åben-dør ordningen, så den kunne bidrage til at sikre mere grøn strøm hurtigt og inden 2030. Det var ønsket fra branchen og fra oppositionens side, da ordningen blev sat i bero. Det har desværre vist sig ikke at være muligt,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i pressemeddelelsen.

Dermed sættes et punktum i et kaotisk forløb, der potentielt kunne have givet Danmark utrolig meget mere grøn strøm fra havvind.

For et år siden - i december - var der ifølge Energistyrelsen ellers ikke noget problem med den 25 år gamle åben dør-ordning, der skulle give virksomheder lettere mulighed for at opsætte havvind. Men efter et møde mellem Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Erhvervsministeriet og EU-Kommissionen to måneder senere, fik piben en anden lyd.

Her blev det nemlig vurderet, at “ordningen, navnlig først til mølle-princippet i kombination med markedsudviklingen, kunne være i strid med EU-retten".

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Det fik regeringen til at sætte ordningen i bero. Kort fortalt, fordi man mente, at havvind var blevet så attraktiv at opføre, at der reelt var tale om ulovlig statsstøtte, når virksomheder via et først til mølle-princip kunne få tildelt arealer til havvindmøller uden at betale for dem.

Regeringens beslutning betød dødsstødet til 24 havvindmølleprojekter i sommer.

0:000:00