Løkke og Frederiksen enes om at bekæmpe Syrien-krigere

SPØRGETIME: Folketingets spørgetime stod i terrorens tegn. Mette Frederiksen opfordrede til at lave indrejseforbud til Syrien, mens Johanne Schmidt-Nielsen ville have regeringen til at smide fløjlshandskerne over for Saudi-Arabien og Tyrkiet.

Statsministerens tale ved mindehøjtideligheden for ofrene ved terrorangrebet i Paris fik ros fra alle partiledere ved tirsdagens spørgetime i Folketinget.
Statsministerens tale ved mindehøjtideligheden for ofrene ved terrorangrebet i Paris fik ros fra alle partiledere ved tirsdagens spørgetime i Folketinget.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Tirsdagens spørgetime med statsministeren var præget af terroranslaget i Paris. Samtlige partiledere spurgte ind til forskellige aspekter af Danmarks indsats ved og håndtering af konflikten i Syrien.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, var på banen med en håndsrækning. Hun ønsker, at Danmark indfører indrejseforbud til Syrien for at forhindre Syrien-krigere:

”Kan vi i dag give hinanden et holdningsmæssigt tilsagn om at indføre et decideret indrejseforbud til de krigsramte områder. Så vi her i fællesskab i Folketinget gør alt, hvad vi kan, for at forhindre unge mennesker til at drage ud som såkaldte hellige krigere?”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog imod forslaget, som han mente, Venstre selv har været ude med tidligere.

Hvis ikke lande som Saudi-Arabien, Iran og Tyrkiet indgår i en alliance af lande, der presser en løsning frem, så får vi ikke nogen løsning.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

”Før regeringen blev regeringen, havde Venstre et forslag om at adressere det her. Et forslag, som vi havde svært ved at trænge igennem med hos den daværende regering,” sagde han.

Statsministeren glædede sig over, at han nu kunne mærke viljen til at gøre noget ved problemstillingen.

”Det skaber et rum til, at vi kan tage nogle initiativer, der har en reel effekt. Også inden for det område, som spørgeren sigter til her,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Komplekst samarbejde
Samtlige partiledere brugte en del af deres tid på at rose statsministeren for hans håndtering af angrebene i Paris og særligt den tale, han holdt ved mindehøjtideligheden. Men det blev også til en række konkrete spørgsmål til, hvordan konflikten skal løses.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ville vide, hvad regeringen gør for at forhindre pengestrømme til terrorgruppen Islamisk Stat fra lande som Saudi-Arabien og Qatar. Også Tyrkiets angreb på kurdere i Syrien ser hun som problematisk

”Vil statsministeren og resten af regeringen tage fløjlshandskerne af over for diktaturstater som Saudi-Arabien? Det kunne være gennem økonomiske sanktioner. Og vil regeringen tage fløjlshandskerne af over for den tyrkiske regering og dens angreb på kurderne i Syrien?” spurgte Johanne Schmidt-Nielsen.

Med egne ord vendte Lars Løkke spørgsmålet om. Det rammer nemlig ned i den meget komplekse konflikt, som udspiller sig i Mellemøsten.

”Når vi skal løsne op for arnestedet Syrien, er vi beroende på at få et stærkere engagement end det, vi har i dag, fra netop nogle af de stater. Det er en realitet. Hvis ikke lande som Saudi-Arabien, Iran og Tyrkiet indgår i en alliance af lande, der presser en løsning frem, så får vi ikke nogen løsning,” sagde statsministeren og fortsatte:

”Derfor tror jeg ikke, det vil være klog strategi, også i vores nationale interesse, at starte med at bare at tage fløjlshandskerne af og piske løs på nogen, vi er beroende på at få trukket med hen til et forhandlingsbord.”

Møde med Tyrkiet
Anders Samuelsen brugte også en del af sin tid på Tyrkiet. Han kalder landet en potentiel nøgle til at løse både konflikten og flygtningesituationen.

Samuelsen ville vide, om der var nyt at oplyse omkring samspillet med Tyrkiet. Lars Løkke Rasmussen fortalte, at han og hans europæiske kolleger planlægger et topmøde med Tyrkiet søndag 29. november.

Her skal lederne forsøge at komme videre med de skitser, der ligger til en aftale mellem EU og Tyrkiet, så de mange flygtninge i Tyrkiet i mindre grad søger mod Europa.

”Det er noget for noget, og til gengæld skal EU yde en substantiel økonomisk bistand til Tyrkiet for at kunne løse denne opgave.” 

Derudover lægger Lars Løkke op til at åbne flere af de såkaldte kapitler i forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af EU, blandt andet om visumfritagelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00