Løkkes "Mødested" på danmarksturné: Ålen var glad, Hornsleth viste tænder, og Løkke fik kongestolen

Lars Løkke Rasmussen vil samle dansk politik ind over midten med sit nye parti, der er snublende tæt på at komme på stemmesedlen. At være ’samleren’ forsøgte han også onsdag, da hans Politiske Mødested tog hul på en debatrække, hvor interesserede kan deltage fysisk. Ved det første møde i en hal på Refshaleøen diskuterede en håndfuld kulørte personligheder kulturens vilkår. Altinget tog med for at se, hvad det hele egentlig går ud på.

Det lader til, at Lars Løkke Rasmussen i disse dage for alvor trækker i arbejdstøjet, i målet om at realisere partiet Moderaterne. Der er barslet turne Danmark rundt, en ny bog og endnu et tv-program fra den tidligere statsminister. 
Det lader til, at Lars Løkke Rasmussen i disse dage for alvor trækker i arbejdstøjet, i målet om at realisere partiet Moderaterne. Der er barslet turne Danmark rundt, en ny bog og endnu et tv-program fra den tidligere statsminister. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

I invitationen til det første fysiske arrangement for Det Politiske Mødested kan man læse, at der ved alle møderne vil være en fast gæst. Lars Løkke Rasmussen.

Nu er det sådan set også ham, der har startet mødestedet, som blandt andet skal inspirere og danne grobund for Løkkes nye projekt, partiet Moderaterne.

Under corona har Løkke, hans faste ordstyrer, journalisten Jeppe Søe, og alle interesserede mødtes virtuelt hver onsdag for at diskutere politik. Men denne uge kan mødestedet for første gang mødes fysisk. Så hvordan ser den tidligere statsminister og Venstre-formands koncept ud i praksis? Vi tog med for at finde ud af det.

Mad, hygge og debat 

Løkke og hans folk har placeret det første møde med "debat, mad og hygge" i en hal på Refshaleøen, et af Københavns tidligere industrikvarterer, hvor de gamle haller og slidte lokaler er indtaget af hippe restauranter, kunst og hænge-ud-steder. 

I døren til event-hallen Werkstatt bliver vi mødt af en ung mand, der veksler vores billet til et kreditkort med 150 kroner til madboderne udenfor. Med halvanden time til debattens start er det meningen, at deltagere skal mingle og netværke over mad og drikke fra boderne udenfor.

Det er svært at udpege hvilke mennesker, der er her for at se Løkkes projekt i levende live, og hvem der bare er her for madboderne. Sporadiske klynger af marineblå blazere blander sig med sommerklædte mennesker og mados. 

Klokken 19.30 sidder folk ved bord- og bænkesæt - alle med front mod den lille scene, hvor en eklektisk samling af lænestole, sofa og en kasse som sofabord er placeret.

Rummet er oplyst af projektører i rød og lilla, en enorm ko hænger i loftet, dekoreret med spejlmosaik, og bagved os er etableret et sidde-tableau af ølkasser med sæder af behandlet træ.

Temaet for mødet er kulturens vilkår, og Lars Løkke Rasmussen indtager scenen sammen med Jeppe Søe og aftenens panel: Teaterdirektør Jon Stephensen, journalist Ditte Okman, filmproducer Peter Aalbæk Jensen, komiker Andreas Bo, kunstner Kristian von Hornsleth og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Kameraet tændes og panorerer ud over tilskuerne, så folk hjemme bag skærmene kan følge med.

”Er det her? Skal jeg sætte mig i stolen?,” siger Lars Løkke Rasmussen, og gestikulerer mod sofa-arrangementet på scenen.

”Du skal sidde i kongestolen,” svarer journalist Ditte Okman og tager plads i sofahjørnet ved siden af den tidligere statsminister.

Jeppe Søe, der er kommunikationschef for Lars Løkke Rasmussen og bestyrelsesmedlem i Foreningen af 8. januar 2021, tager ordet og byder velkommen til Mødestedet Live.

Publikum er set til at tilkendegive sin begejstring, så Jeppe Søe når at sige, ”nej det kunne man ikke,” før det hujer, og Søe kvitterer med ”det kan man nu.”

Løkke lægger ud med at fortælle hvor positivt stemt han er over de 9.000 vælgererklæringer, Moderaterne har modtaget på to døgn.

Moderaterne er nu det parti, der er tættest på at blive opstillingsberettiget. Han er dog ikke sen til at indrømme, at de har brug for flere. Han føler sig ikke ”home safe”.

Efterfølgende styrer Søe samtalen over på aftenens aktuelle emne, ”Danmark kan mere 1”, der er en række reformforslag, regeringen har præsenteret i denne uge. 

”Lars, da du så det pressemøde med Mette Frederiksen, hvor hun præsenterede ”Danmark kan mere”, hvad var dine tanker umiddelbart?”

Lars Løkke Rasmussen botaniserer i sit svar over, at udspillet fra regeringen ikke er noget, der sikrer Danmark på den lange bane, at det ikke er nær så stort, som det omtales som, men også at han synes at meget i analysen er rigtigt.

”Jeg synes tilgangen er god. Jeg synes ikke det, der er lagt på bordet, er super offensivt, men det er en start. Så bliver det spændende at se, hvordan partierne reagerer.”

Løkke erklærer sig enig i beslutningen om at skære i dimittendsatsen, men siger også, at hævelse af skatten på investeringer i vejret er skæv.

Imens sidder panelet og lytter intenst med blikkene fast rettet mod Løkke, der i rolig tone fortæller, at han gerne vil inviteres med til forhandlingerne af statsministeren.

Coronakrisens påvirkning af kulturen

Nu dirigerer Jeppe Søe programmet videre til paneldebatten for at ”tage temperaturen på kulturen”. 

Peter Aalbæk Jensen fører ordet og mener, at de har haft stor succes under corona og at man skal være entreprenant som kunstner, for at overleve gennem en krise.

Billedkunstner Kristian von Hornsleth nikker anerkendende, og supplerer, at han har haft ”et fantastisk år.”

Debatten bevæger sig ind på, om dansk kultur er truet af Amerika, gamle kulturværdier, og om der er forskel på Nikolai Lie Kaas og en kirurg.

Andreas Bo siger, at debatten springer til højre og venstre og fortsætter.

”Danmarks Radios største succes i mange år er et amerikansk format, der hedder X-factor.” 

En halv time inde i debatten er det eneste kvinde i panelet Ditte Okmans tur. Hun peger på, at skiftende regeringer over de seneste år har nedprioriteret kulturen.

”Jeg ved faktisk ikke præcis, hvad fanden Joy Mogensen (S) lavede, øhh, hun skammede sig vist.”

Okman følger op med en kritik af, at kulturministrene har for stort fokus på foreningsliv og peger mod Løkke.

”Det kan du måske gøre noget ved?”

Debatten om kulturen går frem og tilbage. Løkke kan næsten ikke overskue at snakke om corona mere, men konstaterer at ”alle, der tjener deres eget brød, led under corona”, og henviser til liberale og selvstændige erhverv. Han peger på, at det har vakt folk politisk.

Panelet vender streamingtjenester, priser på billetter til museer, mangel på danske borgerlige kunstnere.

Lars Løkke Rasmussens har i sin grundlovstale erklæret det mål, at han vil bringe magten tilbage på midten af dansk politik. At få centrum-venstre til at tale med centrum-højre.

I hallen på Refshaleøen er det også samler-rollen, han tager på sig. Mens panelet diskuterer kulturen intenst, melder Løkke afmålt ind, at han forstår frustrationerne og tager bekymringer om kulturens levevilkår alvorligt.

Han indtager nærmest en bonus pater rolle fra lænestolen for enden af den kasse, der agerer sofabord. 

Debatten vinder styrke

En time inde i eventet har Moderaternes vælgererklæringer rundet 16.702. Et tyst publikum følger intenst med, badet i rødlilla spotlys, mens billedkunstner Kristian von Hornsleth taler sig varm.

"Lande, I kan snakke, hvad I vil, men I har tabt.” Han gestikulerer mod Løkke.

”Jeg tror, vi har tabt. Fordi Google og Facebook ... de har flere penge end Gud, de har flere penge end regeringer. De betaler ikke skat. Magrethe Vestager kan ikke stoppe det, hun kunne heller ikke stoppe Brexit, fordi nogle meget rige milliardærer i London sagde, vi skal skubbe fattige englændere over på nej-siden via micro-targeting.”

Herefter pointerer han, at man bør få styr på, hvad det er for nogle kræfter, der bestemmer over menneskeheden, for så at bevæge sig videre.

”Vild med dans og X-factor er et neoliberalt ulækkert projekt, der skal skræmme folk ad helvede til, så de kan få solgt nogle flere salami-reklamer på TV 2.”

Løkke bryder ind i strømmen og spørger, ”hvad skal vi gøre, Hornsleth? Udover at konstatere, at vi har tabt?”

Hornsleth fortsætter ufortrødent.

”En anden kamp, I også har tabt, er, at der snart er så meget CO2, at vi dør på planeten stille og roligt, ikke? Toget er kørt.”

Jeppe Søe forsøger efter længere tids debat at glatte lidt ud. Den tidligere statsminister får ordet, og forsøger at forklare kompleksiteten i at regulere store virksomheder som Ikea, men får knap lov at formulere en sætning, før Hornsleth igen har afbrudt ham.

”Hver gang I køber en stol i Ikea, ryger 16% ind på Cayman Islands. Tænk på det! Boykot lortet!”

Løkke siger, at det ikke er så simpelt at gå imod skattely og store virksomheder, når man er et land på Danmarks størrelse, men at man skal alliere sig med for eksempel EU, men han afbrydes igen af billedkunstneren.

”I kan gå foran, og sige fuck jer, fuck jer og fuck jer!”

Løkke afviser blankt, og samtalen bevæger sig hen til, om Vestas har stjålet vindmøllekonceptet fra Tvind. Andreas Bo forsøger herefter at lette stemningen med en joke, men samtalen fortsætter intenst, indtil Kristian von Hornsleth siger, at han har en anden aftale, hvorfor han må gå fra eventet før tid. Publikum klapper ham af scenen.

Satser på folk, der ikke ligner Løkke

De andre forsøger at samle op på den debat, der netop har udfoldet sig. Efter lidt tid bevæger samtalen sig omkring religion, #metoo, Grundtvig og komiker Andreas Bo mener, at Danmark er verdens bedste land.

Aftenen slutter af med spørgsmål fra tilskuerne, hvor det blandt andet debatteres, om man kan være både kultur- og kirkeminister. Løkke forklarer at han mener, det er klogest med individuelle ministre, men at en etpartiregering kan have svært ved at besætte alle poster sådan. Han synes, man bør have et rent kulturministerium, hvor idræt og foreningslivet ikke er inkluderet, siger han.

Sidst på aftenen ridser Lars Løkke Rasmussen sine ambitioner op:

”Vores mission er at engagere nogle andre i politik end sådan nogen som mig selv, der gik i korte bukser til møder i Venstres Ungdom, da jeg var lille," erklærer han.

Der er formentlig også en vis forskel på møderne i Venstres Ungdom dengang og aftenens event i Løkkes værksted.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jeppe Søe

MF (M), 2. næstformand, Folketingets Præsidium, journalist og foredragsholder
journalist

Peter Aalbæk Jensen

Økologisk landmand, stifter, Zentropa, fhv. filmproducent, fhv. direktør, Zentropa
filmproducent (Den Danske Filmskole 1987)

0:000:00