Lokalformænd undrer sig: Hvorfor går Manu Sareen nu?

MANU-EXIT: “Manu har altid været overraskelsernes mand,” konstaterer formanden for den radikale vælgerforening i Hovedstaden. Både han og den lokale Nørrebro-formand undrer sig over, at Manu Sareen skifter til Alternativet netop nu.

Radikale lokalformænd undrer sig over, at fhv. minister Manu Sareen vælger at skifte fra Radikale til Alternativet netop nu.
Radikale lokalformænd undrer sig over, at fhv. minister Manu Sareen vælger at skifte fra Radikale til Alternativet netop nu.Foto: Lars Helsinghof / Altinget
Lasse Lange

Formanden for Radikale Venstres vælgerforening i Hovedstaden, Bo Nissen Knudsen, kan godt forstå, at Manu Sareen, der er 1. suppleant og folketingskandidat for partiet i København, nu er skiftet til Alternativet.

Alligevel overrasker skiftet ham, ligesom han undrer sig over timingen.

Det fortæller han til Altinget.

“Jeg kan godt følge hans tankegang, men jeg er ikke enig,” siger Bo Nissen Knudsen, der fik besked om partihoppet søndag morgen.

Han erkender, at det under SR-regeringen til tider kunne være frustrerende at være radikal. Men det var dengang.

“Der var nogle udfordringer, mens vi sad i regering i forhold til at se, hvad der var radikal politik, og hvad der var kompromiser. Men siden har vi fået ny landsformand, og vi er i fuld gang med at udvikle den interne politiske kultur i partiet og egentlig gøre mange af de samme ting, som Alternativet har gjort,” siger Bo Nissen Knudsen.

“Derfor undrer jeg mig over timingen,” fortsætter han.

I sommer sagde Manu Sareen, at han var færdig med politik. For en måned siden meldte han sig så klar som Radikal folketingskandidat på Nørrebro i Hovedstaden. Nu er han skiftet til Alternativet. Har I i forbindelse med annonceringen af hans radikale kandidatur i februar haft samtaler med Manu Sareen for at sikre jer, at han var dedikeret til det radikale projekt?

“Ja, vi havde da nogle samtaler om, hvad det var, han ville med det kandidatur.”

Er du skuffet over, at han allerede nu har fundet ud af, at han vil noget andet?

“Jeg er skuffet over, at han vil noget andet. Men om det er gået hurtigt eller langsomt, det synes jeg ikke er så vigtigt.”

Vi har ikke været tydelige nok
Manu Sareen siger til Altinget, at han beundrer Alternativets “ærlighed” og “mod til at tænke anderledes”. Har der været mangel på ærlighed og mod til at tænke anderledes i Radikale?

“Der har ikke manglet mod, for hvis der er en ting, vi har gjort, så er det at stille os op og tage tæsk på alle mulige måder. Men vi har måske ikke været gode nok – særligt mens vi sad i regering – til at gøre det klart, hvad vi selv ville. Hvad der var radikal politik, og hvad der var kompromisser. Og jeg ved da også, at det var noget af det, Manu blev meget, meget træt af, da han sad som minister. Men det er også derfor, at det er underligt med timingen. At det kommer nu. Jeg havde bedre kunnet forstå, hvis han var blevet rigtigt træt af det i sommer, da regeringssamarbejdet netop var slut.”

Bo Nissen Knudsen understreger dog, at han på ingen måde bærer nag over for Manu Sareen.

“Det er en ærlig sag at skifte parti. Og når nu det endelig skal være, så er Alternativet jo et parti, der på utroligt mange punkter vil det samme som os. De mener så, at de har en anden metode,” siger lokalformanden.

Lokal undren
Også formanden for Radikales bydelsforening på Nørrebro, hvor Manu Sareen for nyligt meldte sig under fanerne, ærgrer sig over, at den nu forhenværende radikale profil skifter parti. Nørrebro-formand Nana Debel fortæller, at Nørrebro-afdelingen havde en “god diskussion” med Manu Sareen om hans kandidatur, inden han i februar fik afdelingens velsignelse som folketingskandidat.

"Jeg er ked af det og overrasket over Manus fravalg af Radikale Venstre. Mest fordi vi, da vi på Nørrebro i februar valgte at opstille Manu igen, netop havde en god diskussion om hans kandidatur. Da bekræftede han, at han efter den vælgerlussing, vi fik ved folketingsvalget, nu var helt klar til igen at kæmpe for Radikale Venstre, at det var hér, han hørte til, selvom han skulle starte helt forfra,” skriver Nana Debel i en sms til Altinget.

Hun vil komme til at savne Manu Sareen, fortæller bydelsformanden, der fik nyheden om Manu Sareens partiskifte gennem medierne og ikke har haft lejlighed til at tale med ham om det.

“Jeg ønsker ham god vind fremover. Vi kommer til at savne ham på Nørrebro og i partiet,” skriver hun til Altinget.

Stadig suppleant
Radikale i København har nu sagt farvel til to folketingskandidater på to dage. Mens Manu Sareen søndag morgen meddelte, at han skifter til Alternativet, fortalte en anden lokal folketingskandidat, Pernille Boye Koch, allerede lørdag, at hun skifter til Alternativet.

Selv om de to nu har forladt Radikale, er Manu Sareen og Pernille Boye Koch henholdsvis 1. og 3. suppleant for Radikales folketingsmedlem i København Ida Auken helt frem til næste valg. Går Ida Auken på orlov eller træder ud af Folketinget i løbet af denne folketingsperiode, vil det altså umiddelbart være Manu Sareen, der overtager hendes plads på tinge. På den måde kan der opstå en situation, hvor Radikale må overdrage et af sine ni mandater til konkurrenterne fra Alternativet, der i så fald vil komme op på ti folketingsmedlemmer.

Mens nyalternative Manu Sareen er 1. suppleant, er Samira Nawa, der fortsat er medlem af Radikale, 2. suppleant. 3. suppleant er som sagt Pernille Boye Koch, der også er skiftet til Alternativet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003)

0:000:00