Lykketoft: Pisk skaber ikke mere EU-engagement

INDFLYDELSE: Folketingsmedlemmerne involverer sig ikke nok i EU-politikken, lyder kritikken. Men pisk og tvang vil ikke få dem til at deltage mere, mener Folketingets formand Mogens Lykketoft (S).

Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) mener ikke, at han og resten af Præsidiet kan få flere politikere til at interessere sig for EU-politikken ved at ændre arbejdsgangen på Christiansborg. Der skal en holdningsændring til.
Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) mener ikke, at han og resten af Præsidiet kan få flere politikere til at interessere sig for EU-politikken ved at ændre arbejdsgangen på Christiansborg. Der skal en holdningsændring til.Foto: ft.dk
Michael HjøllundPer Bang Thomsen

Hvis folketingspolitikerne skal generobre indflydelsen over EU-politikken, kræver det en holdningsændring - ikke en ændring af de formelle arbejdsgange på Christiansborg.

Det mener Folketingets formand Mogens Lykketoft, efter at flere folketingsmedlemmer og en forsker har sat spørgsmålstegn ved de folkevalgtes indflydelse på EU-politikken.

Arbejdet med at påvirke lovgivningen, der formuleres i Bruxelles, er ikke tidsvarende og bæres af alt for få personer, lyder kritikken. Ifølge Claus Larsen-Jensen (S), tidligere formand for Folketingets Europaudvalg og medlem af Europa-Parlamentet, bør fagudvalgene tvinges til truget.

Men det er en dårlig ide, fastslår Mogens Lykketoft.

Fakta
Europaudvalgets funktion
Ministre får mandat af Europaudvalget. Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg. Det betyder, at ministeren forelægger sine sager for Europaudvalget og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I Europaudvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. I praksis godkendes ministerens forhandlingsoplæg ved, at Europaudvalgets formand konstaterer, at der ikke er et flertal imod ministerens holdning til et givent forslag. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Kontrol med regeringens EU-politik 

Den parlamentariske kontrol med regeringens EU-politik er særligt vigtig i Danmark, fordi vi traditionelt har mindretalsregeringer. Med Europaudvalgets mandater sikrer man løbende, at et flertal af Folketingets medlemmer står bag regeringens EU-politik.


Kilde: Fakta fra ft.dk

”Den slags formelle krav kan meget vel bare blive en slags stempling, hvor man siger: 'Ja, okay, ingen bemærkninger'. Det her er mere en holdningsmæssig diskussion om, hvad Folketingets medlemmer vil bruge deres tid på,” siger Mogens Lykketoft, der som leder af Folketingets Præsidium har det overordnede ansvar for at planlægge udvalgenes arbejde.

Politikernes eget ansvar
Mogens Lykketoft er enig i, at EU-arbejdet er samlet på for få hænder i Folketinget.

Det er i virkeligheden en del af den generelle diskussion om, hvad folketingspolitikerne bruger deres tid på. Om man bruger sine kræfter rigtigt i balancen mellem det offentlighedssøgende sceneri med de åbne samråd i forhold til faktisk at lukke døren og arbejde med stoffet.

Mogens Lykketoft (S)
Formand for Folketingets Præsidium

Men det er de menige folketingsmedlemmer, som selv må tage handsken op, hvis der skal ske forandringer, mener han.

”Det er et spørgsmål om at blive ved med at tale om det, og at nogen begynder at insistere på, at det sker. Der er ikke noget institutionsmæssigt, som vi kan ændre. Mulighederne er der jo, de skal bare benyttes af fagudvalgene,” siger han, og langer samtidigt ud efter de folkevalgtes prioritering af deres arbejdstid på Christiansborg.

”Det er i virkeligheden en del af den generelle diskussion om, hvad folketingspolitikerne bruger deres tid på. Om man bruger sine kræfter rigtigt i balancen mellem det offentlighedssøgende sceneri med de åbne samråd i forhold til faktisk at lukke døren og arbejde med stoffet,” siger Mogens Lykketoft, og slutter:

”Den problemstilling er jo ikke forskellig fra indenrigspolitik til EU-politik.”

Læs hele artiklen på Altinget: eu her (kræver abonnement).

Dokumentation

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00