Lykketoft: Pisk skaber ikke mere EU-engagement

INDFLYDELSE: Folketingsmedlemmerne involverer sig ikke nok i EU-politikken, lyder kritikken. Men pisk og tvang vil ikke få dem til at deltage mere, mener Folketingets formand Mogens Lykketoft (S).

Hvis folketingspolitikerne skal generobre indflydelsen over EU-politikken, kræver det en holdningsændring - ikke en ændring af de formelle arbejdsgange på Christiansborg.

Det mener Folketingets formand Mogens Lykketoft, efter at flere folketingsmedlemmer og en forsker har sat spørgsmålstegn ved de folkevalgtes indflydelse på EU-politikken.

Arbejdet med at påvirke lovgivningen, der formuleres i Bruxelles, er ikke tidsvarende og bæres af alt for få personer, lyder kritikken. Ifølge Claus Larsen-Jensen (S), tidligere formand for Folketingets Europaudvalg og medlem af Europa-Parlamentet, bør fagudvalgene tvinges til truget.

Men det er en dårlig ide, fastslår Mogens Lykketoft.

”Den slags formelle krav kan meget vel bare blive en slags stempling, hvor man siger: 'Ja, okay, ingen bemærkninger'. Det her er mere en holdningsmæssig diskussion om, hvad Folketingets medlemmer vil bruge deres tid på,” siger Mogens Lykketoft, der som leder af Folketingets Præsidium har det overordnede ansvar for at planlægge udvalgenes arbejde.

Politikernes eget ansvar
Mogens Lykketoft er enig i, at EU-arbejdet er samlet på for få hænder i Folketinget.

Men det er de menige folketingsmedlemmer, som selv må tage handsken op, hvis der skal ske forandringer, mener han.

”Det er et spørgsmål om at blive ved med at tale om det, og at nogen begynder at insistere på, at det sker. Der er ikke noget institutionsmæssigt, som vi kan ændre. Mulighederne er der jo, de skal bare benyttes af fagudvalgene,” siger han, og langer samtidigt ud efter de folkevalgtes prioritering af deres arbejdstid på Christiansborg.

”Det er i virkeligheden en del af den generelle diskussion om, hvad folketingspolitikerne bruger deres tid på. Om man bruger sine kræfter rigtigt i balancen mellem det offentlighedssøgende sceneri med de åbne samråd i forhold til faktisk at lukke døren og arbejde med stoffet,” siger Mogens Lykketoft, og slutter:

”Den problemstilling er jo ikke forskellig fra indenrigspolitik til EU-politik.”

Læs hele artiklen på Altinget: eu her (kræver abonnement).

,

Forrige artikel SF og EL: Flyt ansvar for landerapporter SF og EL: Flyt ansvar for landerapporter Næste artikel Obama: Religion skaber ikke terror Obama: Religion skaber ikke terror
Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

PORTRÆT: Imens Søren Brostrøm er blevet en folkehelt, har Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak stort set undgået rampelyset. Det på trods af, at han er en af regeringens centrale rådgivere, og ham, der i sidste ende er ansvarlig for de data, Mette Frederiksen handler på.