Måling: Venstre-forslag om at flytte penge fra dagpenge til klima savner opbakning i befolkningen

Godt hver fjerde af vælgerne er åbne over for Venstres forslag om at sænke dagpengesatsen for nyuddannede og bruge pengene på grøn omstilling, men langt flere er imod, viser en ny måling. Både Radikale og Dansk Folkeparti er åbne for at diskutere idéen.*

Det var Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen, der 11. august ytrede ambitionen om, at skære dimittendsats og bruge de sparede penge på grøn omstilling.
Det var Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen, der 11. august ytrede ambitionen om, at skære dimittendsats og bruge de sparede penge på grøn omstilling.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Giv de nyuddannede mindre i dagpenge og brug i stedet pengene på tiltag, der kan fremme den grønne omstilling.

Sådan lyder det forslag, Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lancerede 11. august som led i partiets ambition om at stå i spidsen for et borgerligt klimaprojekt.

Men blandt vælgerne ser opbakningen til dén byttehandel umiddelbart ud til at være sparsom.

I en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR svarer 27 procent, at de er overvejende enige eller helt enige i udsagnet: "I Danmark bør man sænke dagpengesatsen for nyuddannede og i stedet bruge pengene på klimatiltag".

48 procent svarer, at de overvejende uenige eller helt uenige i forslaget, mens 19 procent svarer ”hverken eller”. 

Den liberale tænketank Cepos anslår, at man kan spare 1,7 milliarder kroner på initiativet om at sænke den såkaldte ”dimittendsats”. Forslagets formål er ifølge Venstre både at kanalisere det sparede beløb ud i grøn omstilling og at øge nyuddannedes incitament til at komme i arbejde.

V: Vi vil fremtidssikre økonomien

Hos Venstre lader man sig dog ikke skræmme af, at forslaget er upopulært i befolkningen, da det sjældent er populært at gennemføre økonomiske reformer.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) skriver i et skriftligt svar:

"Vi skal fremtidssikre dansk økonomi, så vores børn, børnebørn og fremtidige generationer i Danmark også kan vokse op i et samfund, hvor der råd til god velfærd og investeringer i grøn omstilling. Det ansvar påtager vi os".

Partiet håber, det kan komme igennem med reformforslaget med hjælp fra de andre blå partier, som de allerede er i dialog med.

"Sandheden er jo, at hvis vi skal gøre noget godt for klimaet, kommer det til at koste penge, og jeg synes, vi skylder danskerne at komme med konkrete forslag, som anviser, hvordan vi vil finansiere den grønne omstilling. Jeg hører mange partier på venstrefløjen, som taler meget klimaet, men når det kommer til at finde reel finansiering, så siger de nej. For de vil hellere prioritere at bruge penge på for eksempel højere ydelser til arbejdsløse indvandrere," siger Hans Andersen. 

Da Venstre fremsatte forslaget var der positive miner i blå blok, mens Enhedslisten og SF klart afviste at skære i dimittendsatsen.

Regeringspartiet S har ikke bekendt endeligt kulør, men finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) har sagt til Berlingske, at regeringen er parat til at drøfte forslaget "med et åbent sind".

Der er dog delte meninger i partiet om, hvor åbent man skal gå til den del af forslaget, der handler om at sænke dagpengesatsen for nyuddannede.

I et interview med Altinget Erhverv om en række forslag fra Dansk Industri til at øge arbejdsudbuddet afviser Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, blankt erhvervslivets forslag om at sænke dimittendsatsen.

"En lavere dimittendsats hører til piskesegmentet. Mange har haft en gældsætningsperiode, mens de tager en uddannelse, og de skal så yderligere presses ved en lavere dimittendsats. Så det er ikke en farbar vej," siger han.*

Læs også

DF åbne for at se på dimittendsats

Hos Radikale og Dansk Folkeparti er banen heller ikke helt lukket.

Radikale har kaldt det "fedt og meget spændende, at Venstre melder sig i reformdebatten, og at de vil lave et grønt råderum," som finansordfører Andreas Steenberg (R) sagde til Berlingske.

Dimittendsats-overblik

Den månedlige sats for dimittender er på nuværende tidspunkt:

  • 13.815 kroner, for ikkeforsørgere
  • 15.844 kroner, for forsørgere

Venstres udspil vil sænke de månedlige satser til:

  • 9.555 kroner, for ikkeforsørgere
  • 11.600 kroner, for forsørgere

Og i Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl heller ikke afvisende over for at kigge på dimittendsatsen, selvom partiet ikke tidligere har støttet lignende forslag.

Han understreger, at intet er mejslet i sten, men det derimod handler om, hvad de sparede penge bruges til.

"For os er det afgørende at finde ud af, hvor de penge man sparer, hvis man sænker satsen, så skal hen," siger han.

Kristian Thulesen Dahl peger dog på, at hvis forslaget har en ambition om at få unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet, kunne man med fordel bruge pengene på at holde allerede arbejdende seniorers længere på arbejdsmarkedet.

"Hvis vi kommer ind i en reel diskussion - hvilket vi er parate til - må vi også diskutere, om satsen skal ligge et sted mellem det nuværende niveau og det Venstre foreslår. Dernæst skal vi finde ud af, hvad pengene skal bruges til, her vil vi foreslå at pengene bruges til at stimulere seniorers interesse i at blive på arbejdsmarkedet, som en måde at skaffe arbejdskraft," siger han. 

Venstre har foreslået at sænke satsen med cirka 4000 kroner om måneden.

Det vil betyde, at en forsørger går fra 15.844 kroner til 11.600 kroner om måneden, mens en ikkeforsøger går fra 13.815 til 9.555 kroner.

Grøn omstilling er ikke gratis

Hvis Venstre kan finde flertal for forslaget, er der fremtid i det. Også selvom et flertal af vælgerne skulle være imod det.

Det mener Rune Stubager, der er professor og valgforsker ved Aarhus Universitet.

Det er en klassisk politisk disciplin at tage fra ét område for at overføre flere midler til et andet, siger han.

"Grøn omstilling er jo ikke gratis. Det her forslag er et bud på en løsning," siger Rune Stubager. 

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, peger på, at målinger af den type, der her er foretaget, er forbundet med stor usikkerhed, fordi interviewpersonerne skal forholde sig til to forskellige ting på én gang. 

"Hvad hvis man synes, der skal bruges flere penge på grøn omstilling, men man er imod at skære i dagpengesatsen?," siger han. 

Unge ser ud til at være mere positive

Tager man tallene for gode varer, tyder det på, at flere unge end ældre er positive over for at flytte penge fra nyuddannedes dagpenge til klimatiltag. 

"Målingen viser jo, at især de unge er villige til at gå ned i levestandard, for at gøre noget for klimaet. Den del har vi set mange andre eksempler på. Ældre er af en eller anden grund ikke venligt stemte overfor det her, selvom det for dem er en gratis omgang at sige ja til," siger Kasper Møller Hansen. 

Blandt kritikerne af forslaget er Akademikernes A-kasse, hvor primært de yngste medlemmer vil blive ramt af lavere dimittendsats. Her frygter man blandt andet, at det ville få færre til at melde sig ind i en a-kasse.

"Forringelser af dimittendsatsen vil kort sagt blot gøre en gruppe af unge fattigere. Og det kan så til gengæld betyde, at de kommende brede skuldre måske slet ikke vil betale for at være i en a-kasse, hvis de vurderer, at kompensationsgraden ikke er god nok," skrev formand for Akademikernes A-kasse, Lasse Grønbech, for nylig i et debatindlæg i Altinget.

Rettelser: Artiklen er ændret mandag den 6.9.2021 klokken 9 og klokken 20.30: Ved en fejl blev Orla Havs afvisning af at sænke dimittendsatsen i artiklen anført som Socialdemokratiets linje i forhold til Venstres forslag om at flytte penge fra nyuddannedes dagpenge til klimatiltag, men Orla Hav var ikke blevet spurgt til Venstres samlede forslag. Ved en anden beklagelig fejl blev Orla Havs citat helt fjernet fra artiklen. Det er nu tilføjet i den rette sammenhæng.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Stubager

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
master i politisk adfærd (Essex Uni. 2002), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2002), ph.d. (Aarhus Uni. 2006)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00