Dagens overblik: Ny bred aftale skal hjælpe tolke i Afghanistan, og Ellemann finder milliarder til klimaet i nyuddannedes dagpenge

Regeringen indgår bred evakueringsaftale af ansatte i Afghanistan. Ellemann vil sænke nyuddannedes dagpengesats og give pengene til klimaet. Radikale vil investere milliarder i pædagoger og lærere. Få dit politiske morgenoverblik her. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen var med i forhandlingerne om hjælp til ansatte i Afghanistan, som har hjulpet Danmark i krigen mod Taleban. Nu tilbyder et bredt flertal evakuering af omkring 45 afghanere.
Udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen var med i forhandlingerne om hjælp til ansatte i Afghanistan, som har hjulpet Danmark i krigen mod Taleban. Nu tilbyder et bredt flertal evakuering af omkring 45 afghanere.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit hurtige overblik over dagens politiske nyheder.

Onsdag aften indgik regeringen og en bred række af partierne en aftale, der tilbyde evakuering af ansatte i Afghanistan, som har hjulpet Danmark i krigen mod Taleban – herunder tolke. Det skriver Politiken.

Evakueringen gælder for nuværende ansatte på Danmarks ambassade i Kabul, og for tidligere ansatte på ambassaden eller i Forsvaret – to år tilbage. I første omgang får cirka 45 mennesker tilbudt visum til Danmark. Også nærmeste familiemedlemmer til de ansatte i Afghanistan vil blive tilbudt evakuering, skriver avisen.

Aftalen lander, efter Taliban vinder frem, og sikkerheden i Afghanistan forværres. Onsdag aften erobrede den niende provinshovedstad i Afghanistan på en uge, skriver Ritzau.

Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står udenfor aftalen.

Ellemann vil give dagpenge til klimaet

På forsiden af Berlingske dukker Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op med et nyt økonomisk udspil: Han vil skære i nyuddannedes dagpenge og i stedet bruge dem på klimaet.

Formålet er både at frigive midler, der skal øremærkes klimaet, men også at tilskynde unge at komme hurtigt i job efter studiet. Og så handler det også om at øge mængden af hænder på arbejdsmarkedet.

I dag får en nyuddannet 15.844 kroner om måned, hvis man er forsøger, og 13.815 kroner som ikkeforsørger. Venstre foreslår, at satsen i stedet er på 11.600 kroner for en forsørger og 9.555 kroner for en ikkeforsørger.

Både blå blok, Socialdemokratiet og Radikale er klar på at tale om at sænke dagpengesatsen, skriver avisen.

Vagtselskab forsøgt boykottet af staten

Altinget har tidligere på ugen afdækket, at vagter beretter om kritisable forhold ved at være ansat i Vagtservice Danmark, som sørger for sikkerheden i en række departementer og styrelser. Det handler blandt andet om underbetaling af vagterne og pres fra arbejdsgiver for at gå på arbejde trods sygdom.

Det har fået SF og Enhedslisten til at lægge pres på regeringen for at droppe vagtselskabet. Men i et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S) kan man læse, at regeringen allerede i 2019 forsøgte at udelukke selskabet ”på grund af unormalt lave priser”. Det skriver Altinget.

En professor forklarer til Altinget, at det er svært for staten at udelukke virksomheder fra udbud, og at ”det kan være med til at fordreje konkurrencen om de offentlige opgaver, hvis konsekvenserne ved at snyde på vægten er så begrænsede, som de er i dag".

Læs også

R vil investere milliarder i pædagoger og lærere

Torsdag holder Radikale deres sommergruppemøde, hvor et af omdrejningspunkterne bliver partiets folkeskoleudspil. Ét af de steder, der skal oprustes, er ifølge partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, uddannelse af pædagoger og lærere. Det skriver Kristeligt Dagblad via Ritzau.

Radikale vil investere 1,4 milliarder årligt i flere undervisningstimer, mere feedback og vejledning, og mere undervisning hvor de studerende kan øve sig i lærergerningen.

”Der er en hel del, der falder fra på uddannelsen. Men vi ser også, at de nyuddannede lærere falder fra, fordi det simpelthen er for hårdt at starte med store klasser, hvor man er alene. Så der skal være meget mere støtte til det,” siger Sofie Carsten Nielsen til mediet.

Afstandskrav i kirker, biografer og teatre fjernes 

Sundhedsstyrelsen beslutter nu at ophæve kravet om én meters afstand i kultur- og idrætslivet fra lørdag. Det skriver Altinget Kultur. 

Kulturminister Joy Mogensen (S) er glad for meldingen fra styrelsen, som blandt andet kommer, fordi Danmark er langt med vaccinerne.

"Det har stor betydning for blandt andet biografer og teatre, at der nu er mulighed for at lukke langt flere gæster ind til film- og teaterforestillinger," siger hun i en pressemeddelelse.

Det sker i dag:

Klokken 10.15: Radikale holder pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde i Nyborg.

Klokken 17: Worldpride, der er en fejring af LGBT+personer, menneskerettigheder og lighed, starter i dag i både København og Malmø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00