Mere eller mindre union? Borgernes høring om Europas fremtid er i gang

Sundhed er et område, hvor borgerne måske vil opfordre til mere EU i løbet af den digitale folkehøring, der begyndte i denne uge. Det tror i hvert fald Angela Merkel, siger hun.

Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Tysklands kansler åbner for mere sundhedsunion i Europa, netop som EU har skudt gang i en stor folkehøring om samarbejdets fremtid.

”Europa har brug for flere kompetencer på sundhedsområdet – og man bliver formentlig også nødt til at ændre traktaterne,” sagde Angela Merkel under et arrangement hos de europæiske konservative i den her uge. Forbundskansleren tilføjede:

”Jeg har altid været åben for traktatændringer, når de giver mening.”

Ikke ligefrem drømmen for regeringerne i Danmark og andre medlemslande, som meget gerne vil undgå, at den nye Konference om Europas Fremtid ender med at give startskud til nye traktatforhandlinger næste år.

Vi har ikke lavet den her platform for kun at få folk i tale, som er enige med EU. Vi har lavet den for at få en virkelig debat om Europas fremtid.

Pia Ahrenkilde-Hansen
Generaldirektør for kommunikation, EU-Kommissionen

Hvorfor det, og hvad skal den her fremtidskonference bruges til? Det er fokus for ugens europæiske podcast fra Altinget i Bruxelles.

”Jeg håber da, at der også vil blive drøftet et par spørgsmål, der har noget at gøre med folks liv,” sagde Merkel også forleden.

Netop det forsøger EU at åbne mulighed for, blandt andet via en ny digital borgerplatform, som EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og det portugisiske unionsformandskab lancerede i denne uge.

Ideer og debatter fra det digitale forum skal ifølge planen føre videre til fysiske borgerpaneler, folkehøringer og politiske debatter ude i medlemslandene i løbet af det næste års tid.

I ugens podcast diskuterer Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen argumenterne for og imod EU’s fremtidskonference.

Du kan også høre et interview med EU-Kommissionens øverste kommunikationschef, generaldirektør Pia Ahrenkilde-Hansen, hvor hun forklarer ideen med at få borgerne ombord.

”Vi har ikke lavet den her platform for kun at få folk i tale, som er enige med EU. Vi har lavet den for at få en virkelig debat om Europas fremtid,” siger hun:

”Det er fint, hvis meget modsatrettede meninger brydes, så det brager på platformen. Det vil være rigtig godt.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Pia Ahrenkilde Hansen

Generaldirektør i generaldirektoratet for Uddannelse, Unge, Idræt og Kultur, EU-Kommissionen
cand.merc.int. (Handelshøjskolen i København, 1990)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00