Mette Bock om reform: Vi centraliserer ikke kulturen

INTERVIEW: Kulturministeren afviser, at statens overtagelse af regionernes kulturopgaver vil føre til centralisering, og tror på, at de 13 kulturregioner kan være med til at løse opgaven fremover.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Der er dybe panderynker hos folk i det regionale kulturliv, efter regeringens reformudspil onsdag varslede en statslig overtagelse af regionernes kulturopgaver. Men det er en ubegrundet bekymring, lyder det fra kulturminister Mette Bock (LA).

"Vi har ingen planer om at lægge det ind i ministeriet, men sørger netop for, at det kommer ud at arbejde der, hvor tingene foregår," siger Mette Bock og peger på de tre instanser, som opgaverne fremover skal udføres fra.

Det drejer sig om henholdsvis de regionale kunstfonde, Sport Event Danmark og Kulturministeriets kulturaftaler med kommunerne.

Sidstnævnte kulturaftaler varetages af 13 kulturregioner, som ifølge ministeren skal overtage den del af regionernes arbejde, der består i at skabe samarbejder på tværs af kommunegrænser og formidle kontakt mellem kulturinstitutioner og lokale erhvervsvirksomheder.

De ressourcer, der har været anvendt på kulturområdet, skal ikke bruges til sundhed eller veje. Det er kulturressourcer.

Mette Bock (LA)
Kulturminister

Tror du, kulturregionerne kan løse opgaven lige så godt?

"Det er lige præcis tanken med kulturregionerne. Jeg har holdt mange møder med dem sidste år, og mange af dem arbejder allerede inden for det felt," siger ministeren.

{{toplink}}

Bock: Kulturaftaler er ikke bureaukratiske
Men idéen om, at kulturregionerne fremover skal stå for opgaven, beroliger ikke tilstrækkeligt i kulturlivet. Derudover har forsker Louise Ejgod i Altinget kritiseret kulturaftalerne for at være "bureaukratiske" og uden den samme evne til at skabe kobling mellem land og by. Den kritik kan ministeren heller ikke genkende.

"Jeg synes, du skulle prøve at tale med dem, der har med kulturregionerne at gøre. Det er ikke bureaukratisk, og jeg tror, de kan se mange muligheder i at overtage den del af arbejdet. Det giver mulighed for både en administrativ forenkling og et større etableret og stærkere fagligt grundlag i, at man lægger det ud på denne her måde," siger Mette Bock, der ligeledes afviser, at kulturregionerne nedprioriteres af ministeriet.

0:000:00