Mette Frederiksen: Krig i Ukraine og corona har vist, at EU virker – nu skal vi levere på migration

EU vil tabe både "internt og eksternt", hvis vi ikke finder en løsning på flygtningekrisen og investerer milliarder af euro i klima, forsvar og velfærd. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun onsdag fik fint besøg fra Bruxelles.

Malteseren Roberta Metsola er formand for Europa-Parlamentet.
Malteseren Roberta Metsola er formand for Europa-Parlamentet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

I Mette Frederiksens første år som statsminister mente hun, at det var "gak" og aldeles meningsløst at diskutere højere EU-budgetter og Danmarks rolle i eller udenfor EU-fællesskabets inderste kerne.

Men efter fire år som landets øverste repræsentant i Bruxelles, har Mette Frederiksens pibe fået en helt anden og langt mere EU-venlig lyd.

Da hun onsdag eftermiddag fik besøg af Europa-Parlamentets maltesiske formand, Roberta Metsola, til et arrangementet i Den Sorte Diamant i København, skruede hun en tand op for retorikken.

Hun proklamerede sågar, at de seneste års kriser har forvisset hende om, at EU-systemet – trods sine mange fejl og mangler – fungerer.

"Europa virker virkelig. Den Europæiske Union virker virkelig," sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"Vi viste det under corona, og vi har vist det med den måde, vi har håndteret krigen, energikrisen og inflationen. Nu skal vi vise det på migration. Vi skal sikre de ydre grænser og række ud efter især de nordafrikanske lande. Det er den næste måde, vi skal vise, at vi er på bølgelængde med vores befolkninger," lød det fra statsministeren.

Hvert land har sin egen diskurs på det her område

Roberta Metsola
Formand for Europa-Parlamentet

"Europa må aldrig tabe"

Da hun indtog talerstolen en halv time tidligere, serverede hun desuden et samlet bud på, hvordan EU – ifølge hende – skal tage de næste skridt i en verden, der ikke bare er præget af krig i Ukraine, klimakrise og flygtningestrømme. Men også af en global orden, der er under hastig forandring.

Ifølge Mette Frederiksen er det bydende nødvendigt, at samtlige EU-lande finder nye og større finansieringskilder til de mange problemer, der skal løses.

Alternativet er ikke bare at europæerne mister troen på de politiske systemers evne til at klare ærterne.

Endnu mere alvorligt er det, at Europa kommer til at tabe til andre globale supermagter, der forsøger at styrke deres magtpositioner i den nye verdensorden.

"Europa må aldrig tabe," advarede Mette Frederiksen og slog fast, at EU-landene i de kommende år derfor er nødt til at skrue gevaldigt op for pengene til forsvar og sikkerhed.

"Når jeg siger 'mange flere penge', så er det milliarder, jeg taler om. Vi skal også sætte turbo på den grønne omstilling, og det kræver massive investeringer. Det kræver mange penge. Vi taler om milliarder – ikke i danske kroner, men i euro," sagde Mette Frederiksen.

Læs også

Et mere respektfuldt samarbejde

Sideløbende med de massive investeringer i klima og forsvar, skal EU være "i front på innovation, uddannelse og teknologi", lød det fra Mette Frederiksen.

"Og hvis vi glemmer, at vores identitet som europæere er vores velfærdssystemer, den sociale balance og det bæredygtige samfund, mister vi den folkelige opbakning. Hvordan skal vi finansiere alt det? Jeg har ikke svaret. Men jeg ved, vi er nødt til at finde svaret. Ellers taber vi både internt og eksternt."

Hun slog også fast, at EU’s ledere skal tage udenrigspolitikken langt mere seriøst, end det i dag er tilfældet:

"Vi skal opbygge mange flere og langt stærkere partnerskaber," sagde hun og fortsatte:

"Mange europæere kigger stadig på Europa som klodens centrum. Jeg kan fortælle jer, at vi er de eneste, der ser på verden med de øjne. Derfor skal vi opbygge et mere respektfuldt samarbejde med vores naturlige partnere."

Hvordan skal vi finansiere alt det? Jeg har ikke svaret

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Det skal vi ikke bruge tid på

I den efterfølgende samtale med Roberta Metsola, der blev modereret af Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa, fortalte Mette Frederiksen, at et nyt og forbedret forhold til især Afrika skal bane vejen for EU's fremtidige migrationspolitik.

"Migration er – hvis man spørger mig – det vigtigste konkrete problem for Europa i øjeblikket. Det kan kun løses, hvis vi samarbejder med de afrikanske lande," sagde Mette Frederiksen.

I de seneste måneder har Mette Frederiksen besøgt blandt andet Albanien, Kroatien og Egypten med migration som det øverste punkt på dagsorden.

I sidste uge fortsatte hun snakken med Italiens premierminister Giorgia Meloni, og tirsdag havde hun fint besøg fra den svenske statsminister Ulf Kristersson på Marienborg.

Budskabet, hun turnerer med, er, at EU skal udflytte asylbehandlingen til tredjelande.

Før valget forhandlede den danske regering med Rwanda om en sådan model. Men som følge af den nye SVM-regering blev den strategi lagt på is. I stedet arbejder den danske regering for en model på EU-plan eller bilateralt med andre EU-lande.

Blandt andet på den baggrund afviste Mette Frederiksen, at EU skal bruge skønne, spildte kræfter på traktatændringer og reformer af EU’s beslutningsprocesser.

"Med krig på vores kontinent, migration og inflation skal vi som europæere simpelthen ikke bruge vores tid på interne diskussioner om os selv. Jeg vil gerne bruge al den tid, der er brug for i Det Europæiske Råd, men det skal handle om at løse problemerne," sagde hun.

I hendes øjne har samarbejdet mellem Parlamentet, Kommissionen og Rådet aldrig været bedre.

Netop derfor skal EU-landene og de tre vigtige institutioner i Bruxelles lægge de årelange uenigheder på køl og lave en aftale om, hvordan EU i fremtiden håndterer det stigende antal flygtninge og migranter, der krydser Middelhavet i jagten på at komme ind i Europa.

Hun kom ikke ind på, at Danmark står uden for og ingen indflydelse har på EU’s fælles asylpolitik på grund af retsforbeholdet.

Men hun sagde, at "vi skal sikre de ydre grænser og række ud efter især de nordafrikanske lande".

"Hvert land har sin egen diskurs"

Mette Frederiksen stillede ikke op til et uddybende interview efter seancen på scenen.

Det gjorde til gengæld Roberta Metsola, der havde tid til et enkelt spørgsmål.

For få dage siden præsenterede Parlamentet, som hun står i spidsen for, et fælles udspil til de kommende forhandlinger om EU's nye asylpolitik.

Mette Frederiksens forslag om at udflytte asylprocessen til tredjelande er ikke en del af Parlamentets udspil. Det er til gengæld den såkaldt solidaritetsmekanisme, der fordeler flygtninge ligeligt mellem EU-landene. Danmark har flere gange afvist en sådan model.

Roberta Metsola, den danske regering vil have EU til at oprette asylcentre i tredjelande. Hvad synes du om det forslag?

"Europa-Parlamentet har netop vedtaget vores fælles position på migration, og den er meget holistisk. Det er vigtigt, at vi har sikre ydre grænser, og at vi få en solidaritetsmekanisme. Det er i hjertet af den her politik. Vi skal have ordentlige procedurer, og vi skal sikre, at menneskesmuglere ikke kan udnytte mennesker i meget sårbare situationer," sagde hun og fortsatte:

"Hvert land har sin egen diskurs på det her område. Parlamentet har en position, der er fair, bestemt og hård over for dem, der laver menneskesmugling." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

0:000:00