Mette Frederiksen: Jeg er ikke kandidat til Nato-topjob

Norsk medie udpegede i weekenden den danske statsminister til kandidat til at overtage posten som generalsekretær i forsvarsalliancen. Det afviser hun dog bestemt.

Den danske statsminister afviser rygter om, at hun skulle være interesseret i at overtage jobbet som Nato-generalsekretær fra Jens Stoltenberg (t.v.).
Den danske statsminister afviser rygter om, at hun skulle være interesseret i at overtage jobbet som Nato-generalsekretær fra Jens Stoltenberg (t.v.).Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

OOSTENDE: Danmarks statsminister har ikke tænkt sig at skifte Slotsholmen ud med Nato-hovedkvarteret i udkanten af Bruxelles.

Det siger Mette Frederiksen (S), efter det norske medie VG før weekenden fik udpeget hende til at være et stærkt kort i den kabale, som lige nu lægges i forsvarsalliancen for at finde afløseren for den nuværende generalsekretær, Jens Stoltenberg.

”Jeg har godt set den norske artikel og tror, at det er sådan, at når vi nærmer os, at de her poster skal besættes – det gør vi jo i Nato til sommer – så vil der være forskellige rygter.”

”Men jeg er ikke kandidat, så det kan jeg afvise, og jeg er for øvrigt meget, meget glad for at være statsminister i Danmark,” lød det fra statsministeren, da hun ved et vindtopmøde i den belgiske havneby Oostende blev konfronteret med rygterne.

Ifølge VG skulle Mette Frederiksen have en høj stjerne hos den amerikanske præsident, Joe Biden.

Men rygterne bliver dog mødt med en del skepsis, også hos andre end Mette Frederiksen.

Det er kun ganske kort tid siden, at Danmark sidst havde jobbet i spidsen for Nato, da forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fra 2009 til 2014 var generalsekretær.

Siden da er det så den tidligere norske statsminister Stoltenberg, der har siddet i stolen. Det ville være meget bemærkelsesværdigt, hvis de 31 lande i forsvarsalliancen endnu engang lod topposten ende på skandinaviske hænder.

Stoltenberg skulle egentlig have forladt posten allerede i efteråret 2022. I lyset af den russiske invasion af Ukraine blev han dog bedt om at blive siddende for at sikre kontinuitet i toppen af forsvarsalliancen på det følsomme tidspunkt for europæisk sikkerhed.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00