Minister om erstatning for omstridte nationale test: "Samlet set udvikler det et større testbatteri"

Erstatningen for de nationale test medfører samlet set flere obligatoriske test for eleverne i folkeskolen end hidtil. Alligevel vil ændringerne i aftalen om det nye testsystem mindske det samlede testpres på de unge, lyder det blandt andet fra SF.

Erstatningen for de nationale test har fået navnet 'Folkeskoles Nationale Færdighedstest'. Fremover skal eleverne kun gennem obligatoriske test i dansk og matematik.
Erstatningen for de nationale test har fået navnet 'Folkeskoles Nationale Færdighedstest'. Fremover skal eleverne kun gennem obligatoriske test i dansk og matematik.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Selvom flere partier i Folketinget har kæmpet for færre test i folkeskolen, vil eleverne med den nye erstatning for de nationale test skulle igennem flere obligatoriske test, end de skal nu.

Det står klart efter, at et bredt politisk flertal bestående af partierne i folkeskoleforligskredsen fredag præsenterede et nyt testsystem, der afskaffer de omstridte nationale test.

Det nuværende nationale testsystem med 10 obligatoriske test og fire frivillige test afløses af 12 obligatoriske test og 11 frivillige test.

”Samlet set udvikler det et større testbatteri,” bekræftede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet fredag.

Til gengæld skal eleverne fremover kun testes i dansk og matematik, og opbygningen af testene ændres, så alle elever fremover får de samme opgaver i stedet for at få opgaver, der varierer i sværhedsgrad alt efter elevernes faglige kunnen. 

”Samlet set bliver det en helt anden måde at blive testet på,” forklarede børne- og undervisningsministeren, inden hun uddybede, hvorfor hun forventer, at de nye test vil blive oplevet anderledes af eleverne. 

”Derfor er det lidt pærer og baner at sammenligne (de to testsystemer, red.), fordi der er stor forskel på, om man testes i mange forskellige fag, eller om det er den samme disciplin, der går igen hen over årene.”

Sådan lyder argumentet blandt andet fra SF’s børne- og undervisningsordfører, Jacob Mark, der løbende har kæmpet for færre test og mere ro til eleverne i folkeskolen.

Han tror, at det samlede testpres for eleverne vil blive mindre med aftalen, fordi testformen ændres, så eleverne ifølge ordføreren bedre forstår dem. Samtidig placeres de i starten af skoleåret, så de ikke opleves som en eksamenssituation.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00