Ministre: Landbrugsreform bliver forsinket

REFORM: Alt tyder på, at reformen af EU-landbrugsstøtten ikke bliver forhandlet endeligt på plads i 2012. Det var ellers planen, og derfor kan hele tidsplanen komme til at skride.
Per Bang Thomsen

Det er noget nært utænkeligt, at reformen af EU's fremtidige landbrugsstøtte kan nå at falde endeligt på plads inden slutningen af 2012.

Det var ellers den uofficielle deadline, hvis reformen skulle kunne træde i kraft den 1. januar 2014.

Men en række af Unionens landbrugsministre, som i begyndelsen af ugen var til uformelt Rådsmøde i Jylland, vurderer, at man skal helt hen til foråret 2013 - hvor Irland har EU-formandskabet - før det endelige punktum i aftalen vil blive sat. Sker det, kan det meget vel betyde, at landmændene i EU bliver nødt til at vente et år eller længere på den nye landbrugsstøtteordning.

En af dem, der først tror på en aftale i 2013, er den irske landbrugsminister, Simon Coveney, der med egne ord "går et travlt forår i møde".

Jeg forventer, at det bliver mig, der skal forhandle landbrugsreformen helt på plads.

Simon Coveney
Irsk landbrugsminister

"Jeg forventer, at det bliver mig, der skal forhandle landbrugsreformen helt på plads," siger han til Altinget.dk.

Krise skaber splid om budget
Ifølge den oprindelige tidsplan var det ellers cyprioterne, der overtager EU-formandskabet efter Danmark, som skulle forhandle de sidste detaljer af landbrugsreformen på plads inden udgangen af 2012. På den måde kunne reformen nå hele turen igennem den europæiske lovgivningsmølle inden den 1. januar 2014.

Men blandt medlemslandene er der stadigvæk en række udeståender omkring landbrugsstøttens udformning, der endnu ikke er blevet løst. Det handler især om, hvor stort fremtidens landbrugsbudget skal være, og om omfordelingen af støttemilliarderne mellem medlemsstaterne.

Det er dog noget, der skal løses i forbindelse med forhandlingerne om det samlede EU-budget for 2014 til 2020. Og de forhandlinger kan let trække ud, vurderer flere kilder over for Altinget.dk.

Internt i unionen er der nemlig stor splid om, hvor stort budgettet fremover skal være, og den økonomiske krise kan meget vel trække den diskussion i langdrag.

Parlamentet kan bremse processen
Det er ikke første gang, at der er blevet sået tvivl om tidsplanen for reformen af landbrugsstøtten.

Tidligere på året udtalte forhenværende landbrugskommissær Mariann Fischer-Boel (V) til Altinget.dk, at reformen umuligt kunne nå at falde på plads inden slutningen af 2013. Hun påpegede, at man fra EU's side havde undervurderet, hvor lang tid det ville tage at få reformen igennem i Europa-Parlamentet.

For første gang i EU's historie skal parlamentarikerne nemlig nikke godkendende til den endelige reformtekst, og den proces kan komme til at tage tid, vurderede Mariann-Fischer Boel. Det skyldes blandt andet, at de har en lang række ændringsforslag, som man også skal tage højde for.

Det bekræfter MEP'en Paolo De Castro, tidligere italiensk landbrugsminister og nuværende formand for Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, over for Altinget.dk.

Han understreger, at processen kan blive endnu længere, hvis medlemslandene beslutter sig for at skære i det samlede EU-budget.

"Den endelige stemme vil først komme, når hele budgettet ligger klar. Indtil da vil vi kun stemme om ændringsforslagene. Men hvis ikke budgettet er i orden, og hvis landene vælger at skære i det, bliver vi nødt til at tage stilling til hele reformen igen. Og det kan trække ud," siger han til Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00