Debat

Mission Øst: Fordøm IS-overgreb som folkemord

DEBAT: Lad os tage ved lære af bl.a. nazisternes jødeudryddelser og gøre som FN og EU: Fordømme Islamisk Stats overgreb mod minoriteter og anerkende det som folkedrab. Det mener Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst.

Lad os tage ved lære af bl.a. nazisternes jødeudryddelser, og gøre som FN og EU: Fordømme Islamisk Stats overgreb mod minoriteter og anerkende det som folkedrab. Det mener Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst.
Lad os tage ved lære af bl.a. nazisternes jødeudryddelser, og gøre som FN og EU: Fordømme Islamisk Stats overgreb mod minoriteter og anerkende det som folkedrab. Det mener Kim Hartzner, generalsekretær for Mission Øst.Foto: Mission Øst
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Hartzner
Generalsekretær, Mission Øst

FN har anerkendt Islamisk Stats overgreb på yezidier, kristne og andre minoriteter som folkedrab. EU har gjort det samme. Nu mangler vi kun, at det danske folketing følger trop.

For Islamisk Stats udrensning af religiøse og etniske minoriteter er intet mindre end folkedrab og forbrydelse mod menneskeheden.

Kald overgreb ved rette navn
Den 21. marts er det ”FN’s dag for udryddelse af diskrimination på grund af race”. Det er en glimrende anledning for regering og folketing til at fordømme Islamisk Stats overgreb mod mænd, kvinder, børn, ældre, syge og personer med handicap. Mænd henrettes i flok. Kvinder voldtages. Og unge piger sælges som sexslaver.

Ord har magt og kan opildne til konflikt. Men ord kan også mane til fred.

Kim Hartzner, Generalsekretær, Mission Øst

De uhyrlige historier og billeder fra terrorbevægelsens groteske forbrydelser må ikke lamme os. Vi må kalde de systematiske overgreb ved rette navn: Folkemord. Når vi tilslutter os FN og EU, viser vi de overlevende, at der stadig er retfærdighed til i verden. Vi viser forbryderne, at de ikke vil slipper godt fra deres forehavende, fordi det internationale retssystem altid vil ånde dem i nakken. Og vi viser alle, at vi som verdenssamfund ikke vil lade fortiden gentage sig.

Har vi lært af det armenske folkemord for 100 år siden, da ungtyrkerne udryddede over en million armeniere ved at drive dem på lange dødsmarcher gennem den syriske ørken? Tyrkiet modsætter sig stadig betegnelsen folkemord, og Danmark tør ikke sætte den tyrkiske regering  stolen for døren. Hvorfor tøver vi?

Har vi lært af jødeudryddelserne under Anden Verdenskrig? Det tog en rum tid, inden det gik op for de allierede, hvor slemt det stod til med nazisternes udryddelseslejre og gaskamre i Tyskland, Polen og Tjekkiet. Gid vi havde reageret noget før!

Har vi lært af folkemordet i Rwanda, så vi ikke ser passivt til, mens mennesker lemlæster og udrydder hinanden? Kan vi i det mindste ikke kalde Islamisk Stats forbrydelser ved rette navn?

Ordets magt
Ord har magt og kan opildne til konflikt. Men ord kan også mane til fred. Ja, en betegnelse som folkemord kan få verdens magthavere til endelig at besinde sig på alvoren i forbrydelserne og gribe helhjertet ind!

I Mission Øst tager vi os af tusindvis af irakiske kristne, yezidier og mainstream shia- og sunnimuslimer, som er fordrevet fra deres hjem og arbejde af IS-krigere. Kristne måtte flygte over hals og hoved fra storbyen Mosul. Yezidier blev massakreret, voldtaget og bortført og de overlevende drevet på flugt fra deres hovedby, Sinjar. Og sunnimuslimer har måttet flygte fra IS-krigernes hærgen omkring Kirkuk.

Fælles for de fordrevne er, at de er fuldstændig afhængige af nødhjælp, mens de kæmper for at overleve i tynde telte eller ufærdige betonbygninger, fordi der ikke er plads i FN’s flygtningelejre.

Mission Øst har skaffet inddækningsmaterialer, varmeovne og hygiejneudstyr til over 50.000 kristne, yezidier og muslimer siden sommeren 2014, da Islamisk Stats overgreb for alvor gik op for omverdenen. Og vi fortsætter ufortrødent.

Men skal nøden få en ende og uhyrlighederne stoppe, skal verdenssamfundet land efter land – også Danmark – fordømme overgrebene. En god begyndelse er at kalde dem ved rette navn: Folkemord. Kun derved opretholdes en retfærdig standard, der giver håb om, at nøden en dag vil få ende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00