Mogens Jensen fjerner særstatus for landbruget i ny dyrevelfærdslov

DYREVELFÆRD: Fødevareministeren har fremsat nyt lovforslag om dyrevelfærd, som ikke længere indeholder en omstridt ret til tidlig inddragelse af landbruget. Venstre er helt ok med ændringen, mens landbruget finder det urimeligt. 

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har fremsat et lovforslag om dyrevelfærd, der først og fremmest har til formål at forenkle lovgivningen på området. 
Fødevareminister Mogens Jensen (S) har fremsat et lovforslag om dyrevelfærd, der først og fremmest har til formål at forenkle lovgivningen på området. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbruget skal høres på lige fod med alle andre, når det kommer til nye regler for dyr.

Det er konsekvensen i et nyt lovforslag om dyrevelfærd, som er fremsat fra fødevareminister Mogens Jensen (S).

Her er fjernet en bestemmelse fra lovforslaget fra den tidligere VLAK-regering om, at nye regler om opholdsarealer og opholdsrum skal ske efter forhandling med landbrugets organisationer, hvis der er tale om indgribende regler for erhvervet.

Det glæder Enhedslisten.

Vi har fra Venstre sagt, at det er helt ok så at tage de drøftelser i forbindelse med høringen.

Erling Bonnesen
Dyrevelfærdsordfører, Venstre

“Vi er glade for, at den nye minister har pillet den særstatus for Landbrug & Fødevarer ud af lovgivningen,” siger dyrevelfærdsordfører Søren Egge Rasmussen.

Også Dyrenes Beskyttelse er godt tilfredse med den ændring.

Vi er selvfølgelig meget glade for, at ministeren har valgt at fjerne den, fordi det var den absolut største anke, vi havde imod det tidligere fremsatte forslag.

Britta Riis
Direktør, Dyrenes Beskyttelse

“Vi er selvfølgelig meget glade for, at ministeren har valgt at fjerne den, fordi det var den absolut største anke, vi havde imod det tidligere fremsatte forslag. Det gav landbruget en særstatus, mens det nu er de almindelige høringsregler, der er trådt i kraft. Det ligestiller mere alle organisationer,” siger direktør Britta Riis.

Kompensation for regelændring
Landbrug & Fødevarer er derimod utilfredse, fordi man så bestemmelsen som en kompensation for en mere vidtgående ændring i lovforslaget.

Veterinærpolitisk chef Per Olsen henviser til, at det reviderede lovforslag lægger op til, at ministeren alene kan træffe beslutning om nye regler med meget indgribende forslag. Tidligere skulle sådanne forslag behandles af Folketinget. 

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00