Nationalmuseet vil lave børne-tv og serier som Vikings

KULTUR: Nationalmuseet vil etablere eget mediehus og producere dokumentarer og historiske fiktionsserier. "Fiktion er ikke modsætning til videnskab," siger museets direktør, Rane Willerslev, som også overvejer at gå med i et bud på den nye public service-kanal.

Nationalmuseet skal ikke længere alene tilbyde klassiske udstillinger.

Det statsejede museum vil etablere eget mediehus og producere blandt andet børne-tv og fiktionsserier. Desuden overvejer museet i samarbejde med en række specialmuseer at byde ind på den nye public service-kanal, der skal åbne i 2020.

Det siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i et interview til Altinget.

"Et af hovedformålene for os er at formidle danmarkshistorien. Men der står ikke noget i lovgivningen om, at vi kun skal gøre det gennem klassiske udstillinger," siger han.

Ligeså dramatisk, men baseret på facts
Ambitionerne for det såkaldte Nationalmuseets Mediehus er, at det vil have sin egen redaktion, som i fremtiden både vil producere egne dokumentarserier, børneprogrammer med historiske temaer og sågar fiktion.

"Vi vil gerne producere dramaserier som for eksempel Vikings i stedet for HBO.* Det skal være lige så dramatisk, men i modsætning til HBO baserer vi det på historiske facts," siger Rane Willerslev og afviser, at det vil gå ud over troværdigheden.

"Fiktion er ikke modsætning til videnskab, det er derimod en forudsætning for videnskaben. Meget viden består af fragmenter, som man må banke sammen til et helhedsbillede, og det indebærer fortolkning," siger museumsdirektøren.

Nationalmuseet har ikke lagt sig fast på en økonomisk model, men er i gang med at se på forskellige finansieringsmuligheder, herunder fonde, private investorer og public service-midler.

Sideløbende har en række specialmuseer sammen med Nationalmuseet tidligere meldt ud, at de overvejer at byde ind på den nye tv-kanal, som følger af det seneste medieforlig. Kanalen skal ifølge medieaftalen indeholde kulturstof og folkeoplysning, modtage et årligt offentligt tilskud på 50 millioner kroner og have adgang til reklameindtægter.

Rane Willerslev ser de nye planer som et naturligt skridt for museet, og han siger, at tv-kendissen Linse Kessler "viser vejen". Læs, hvad han mener med det, i det fulde interview på Altinget: kultur.

* Tilføjelse: Altinget skrev, at dramaserien 'Vikings' er produceret af HBO. Dette er ikke korrekt. Det er den amerikanske tv-kanal "History", der står bag produktionen.

Forrige artikel Venstre: Der blev begået Venstre: Der blev begået "nogle fodfejl" op til Irak-krigen Næste artikel Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille har en mistanke til kommunerne Dagens overblik: Ammitzbøll-Bille har en mistanke til kommunerne