Nationalpartiet vil stille op som løsgængere

PLAN B: Hvis ikke Nationalpartiet når at få indsamlet de nødvendige vælgererklæringer inden valget, stiller kandidaterne op som løsgængere, oplyser partiet.

Nationalpartiets spidskandidat Yahya Hassan sammen med partiformand Kashif Ahmad. 
Nationalpartiets spidskandidat Yahya Hassan sammen med partiformand Kashif Ahmad. Foto: Simon Skipper/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det strammer til for Nationalpartiet.

Derfor har det nye parti nu lagt en plan B. En plan, der skal træde i kraft, hvis ikke det lykkes at indsamle de nødvendige godt 20.000 godkendte vælgererklæringer inden valget.

I en pressemeddelelse oplyser Nationalpartiet, at dets kandidater vil stille op som løsgængere, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver valg, inden vælgererklæringerne er i hus. Det betyder, at digteren Yahya Hassan sammen med blandt andet formand Kashif Ahmad med al sandssynlighed bliver en del af valgkampen, hvad end Nationalpartiet kan stille op eller ej.

Partiet arbejder lige nu hårdt på at få de nødvendige vælgererklæringer hjem, så det kan nå at blive opstillingsberettiget til det forestående folketingsvalg, der allersenest skal afholdes 14. september.

Mangler 8.000 godkendelser
I skrivende stund har 30.134 vælgere ifølge Nationalpartiet skrevet under på partiets opstilling, mens 12.323 af dem også er blevet godkendt. For at partiet skal kunne stille op, skal der ligge mindst 20.260 godkendte vælgererklæringer inden valget. 

Ender det med, at partiets kandidater stiller op som løsgængere, skal hver kandidat have indsamlet mindst 150 underskrifter fra vælgere i opstillingskredsen for at kunne stille op. Og for at blive valgt skal en løsgænger have godt 20.000 stemmer ved selve valget.

Historien viser dog, at det er uhyre svært for løsgængere at blive valgt til Folketinget. Faktisk er det i nyere historie kun sket to gange. Det bedst kendte eksempel er Jacob Haugaard, der i 1994 blev valgt ind med 23.253 personlige stemmer. Men også i 1953 lykkedes det en løsgænger at blive valgt ind, da Hans Schmidt, som repræsenterede det tyske mindretal, blev valgt ind.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00