Debat

Niels Frid-Nielsen: Når Messerschmidt bliver kulturminister 

KOMMENTAR: Det ville være sundt for sammenhængskraften i Danmark, hvis en anerkendelse af, at kulturen binder os sammen som nation, breder sig på Christiansborg. Men samtidig er det også i kulturpolitikken, at de afgørende skel i dansk politik bliver afsløret, skriver kulturkommentator Niels Frid-Nielsen. 

I oktober måned sagde Morten Messerschmidt (DF) til Berlingske, at kulturministerposten ville være mest attraktiv, hvis DF skulle gå i regeringen.
I oktober måned sagde Morten Messerschmidt (DF) til Berlingske, at kulturministerposten ville være mest attraktiv, hvis DF skulle gå i regeringen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

Helt ærligt, hvad siger du til tanken om, at Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, bliver kulturminister i den næste borgerlige regering?

Det var Messerschmidt selv, der lancerede tanken:

"Jeg har altid haft det sådan, at hvis vi engang skulle gå i regering, ville kulturministerposten være allermest attraktiv," sagde den nyslåede næstformand til Berlingske tidligere på efteråret.

Fakta
Niels Frid-Nielsen (født 1954) er kulturkommentator, journalist og forfatter. Tidligere har han været kulturredaktør på DR Nyheder og på Det Fri Aktuelt samt kulturreporter og filmanmelder.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Dansk Folkeparti kan ifølge Messerschmidts manual få et comeback i dansk politik ved at opruste på de kristne værdier og kultur. Tiden er – fortsat ifølge Messerschmidt – inde til et opgør med de "venstresnoede" skoler, medier og museer.

Kristen kulturel oprustning skal bringe DF tilbage fra det værdimæssige vakuum, der har sendt partiet ud i en historisk vælgerkrise. Utvetydig insisteren på kernedansk kristen kultur lyder den messerschmidtske opskrift på gode tider.

Hvad siger du til Morten Messerschmidt som kulturminister? Skal han og DF definere, hvad danskhed er? Om dansk kulturarv er Roskilde Festival, Jellingestenen eller begge dele? Om de tusinder af muslimske medborgere er velkomne som en del af det nationale fællesskab?

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

Opskriften er ikke ny. Pia Kjærsgaard indtrådte som formand for DF i Kulturudvalget og er i dag tillige partiets værdiordfører.

Nationalfølelse og fremmedangst som politiske drivere
Hvis økonomi repræsenterer politisk fornuft, så er det i kulturen, at de politiske følelser udfolder sig. Det er i kulturlivet, vi giver os hen til de store følelser.

Her kommer henrykkelse for Gud, konge og fædreland til udfoldelse i tidens toneklang, på scene og i ord; men også angsten for det ukendte og længslen efter dengang, verden var til at overskue, udfoldes på kulturens scener.

For slet ikke at tale om glæde, skyld og skam over kærligheden og kødets lyster. Alt sammen namnam for en politiker, der ønsker at piske stemningen op.

Her i Europa oplever vi i disse år, hvordan både nationalfølelse og fremmedangst kan fungere som politiske drivere. Den nationalkonservative kulturbevægelse definerer langt hen ad vejen den politiske retning i Europa for øjeblikket.

Kun en tåbe er ikke opmærksom på kulturens og følelsernes betydning i moderne politik.

En billig baggrund
Herhjemme har Radikale Venstre med Zenia Stampe i spidsen været ude med markante kulturpolitiske markeringer, der ligner en genopdagelse af området i partiet.

Flere konservative træder frem i debatten med stærke kulturpolitiske stemmer, der taler for kulturen som en vigtig del af borgerlig dannelse.

Alternativets kulturborgmester i København, Franciska Rosenkilde, taler kulturen op som lederkandidat i partiet.

Også hos SF og Venstre kan man med lidt velvilje opleve en erkendelse af, at kulturen må ind og fylde mere i dansk politik.

Man kan selvfølgelig sige, at den fornyede interesse for kultur i dansk politik kommer på en billig baggrund. Opposition og støttepartier har længe kunnet enes med kulturlivet om, at den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen (S) ikke har fattet, hvad der skal til, for at kulturen overlever coronakrisen.

Men med den nye finanslov er der opstået et forsigtigt håb på kulturens område.

Måske kan man alligevel finde sammen om en overlevelsesstrategi, der kan føre kulturlivet sikkert gennem den nuværende coronakrise?

Kulturpolitikken afslører de afgørende skel
Det vil være sundt for sammenhængskraften i Danmark, hvis en anerkendelse af, at kulturen binder os sammen som nation, breder sig på Christiansborg.

Det vil være gavnligt for både udøvende, arrangører og publikum, hvis politikerne erkender behovet for en genopretningsplan efter fire års nedskæringer på kulturinstitutionerne under Lars Løkke Rasmussens regeringer.

Men det er også nødvendigt at erkende, at kultur er politik. Der er forskel på, om en multikulturel halalhippie eller en nationalkonservativ stivstikker sidder for bordenden i kulturministeriet. Menneskesynet, værdisættet og følelserne er nemlig det stof, kulturlivet er gjort af - sammen med fællesskabet.

Og så er vi tilbage ved det indledende spørgsmål: Hvad siger du til Morten Messerschmidt som kulturminister?

Skal han og DF definere, hvad danskhed er? Om dansk kulturarv er Roskilde Festival, Jellingestenen eller begge dele? Om de tusinder af muslimske medborgere er velkomne som en del af det nationale fællesskab?

Det er kulturlivet, der kitter os sammen som nation, men det er også kulturpolitikken, der afslører de afgørende skel i dansk politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00