Kommuner vil afhøre nuværende og tidligere topembedsmænd i retssag om udligning

STÆVNING: 19 kommuner har stævnet staten for over 750 millioner kroner i sag om for lidt udbetalt i udligning. Fem vidner ønskes afhørt. Heriblandt en nuværende og en tidligere afdelingschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Både den tidligere afdelingschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet Niels Jørgen Mau Pedersen (<i>billedet, red.</i>) og hans afløser, nuværende afdelingschef Torben Buse, kan se frem til at skulle vidne i retssag om udligning.
Både den tidligere afdelingschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet Niels Jørgen Mau Pedersen (billedet, red.) og hans afløser, nuværende afdelingschef Torben Buse, kan se frem til at skulle vidne i retssag om udligning.Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

47 millioner kroner plus sagsomkostninger og eventuelt yderligt for gentagelser af samme fejl.

Det er kravet fra Hjørring Kommune, der er en af i alt 19 kommuner, som over de seneste mange måneder har taget tilløb til at trække staten i retten for fejlagtig udbetaling af udligningsmillioner.

Mandag blev stævningen sendt af sted mod Økonomi- og Indenrigsministeriet som ansvarlig forvaltningsmyndighed. Samlet kræver kommunerne lige godt 740 millioner kroner i erstatning for tabte indtægter i 2017 og 2018.

Stridens kerne er spørgsmålet om, hvordan indvandreres uddannelsesniveau er indgået i opgørelsen af udligningsordningens såkaldte socio-økonomiske indeks. De 19 kommuner mener, at en fejlagtig opgørelse af udlændinges uddannelsesniveau betyder, at de er gået glip af store millionbeløb igennem en længere årrække.

Sagen er, at alle indvandreres uddannelse siden 2006 er indgået som ’uoplyst’ og derefter er blevet talt med i to af det sociale indeks' kriterier. Og at den fejl ifølge stævningen har trukket udligningsordningen skæv til fordel for kommuner med mange indvandrere med et højt uddannelsesniveau og ulempe for kommuner med færre indvandrere eller indvandrere med et lavere uddennelsesniveau.

Ministeriets to afgørende fejl
Førstnævnte vil ifølge de kritiske kommuner primært gælde for store bykommuner, mens taberne primært skal findes blandt provins- og landkommuner.

Ifølge stævningen har Økonomi- og Indenrigsministeriet gjort sig skyldig i to fejl, som gør dem erstatningsansvarlige over for de pågældende kommuner.

For det første har ministeriet ifølge stævningen udstedt årlige bekendtgørelser, som udmønter regler om ”beregningen og opgørelsen af kommuners udgiftsbehov” uden den nødvendige hjemmel i lov om kommunal udligning.

Konkret anfægter de kritiske kommuner, at ministeriet har hjemmel til at udstikke bekendtgørelser, der medtager personer med ’uoplyst’ uddannelsesniveau i kriterier for personer med lav uddannelse eller helt uden erhvervsuddannelse.

Dokumentation

Kommuner kræver millionerstatning

19 kommuner kræver 738 millioner kroner i erstatning fra Staten for at være blevet underkompenseret via udligningsordningen i 2017 og 2018. Fejlen rækker ifølge kommunerne længere tilbage, men for at undgå problemer med forældesesfrist er krav begrænset til 2017 og frem.

De 19 kommuner har afleveret deres stævninger af Økonomi- og Indenrigsministeriet, som er udarbejdet af advokatvirksomheden HjulmandKaptain. Kommunerne vil forsøge at få to prøvesager (Lolland og Lemvig) afprøvet direkte i landsretten.

 

Kommune Beløb (mio. kr.)
Næstved 77,7
Guldborgsund 82,6
Lolland 73,9
Randers 61,3
Frederikssund 55,9
Hjørring 47,2
Svendborg 47,4
Odsherred 37,9
Bornholm 31,6
Jammerbugt 36
Brønderslev 25,7
Assens 16,9
Stevns  18,3
Mariagerfjord  17,3
Kerteminde  16,4
Sønderborg  19,4 
Lejre  12,5
Rebild  9,3
Samlet  738

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00