Ny aftale kan give længere ventetid for patienter i Hovedstaden

Region Hovedstaden kommer nødstedte Region Sjælland til hjælp med 30 speciallæger i 2023. Det er en del af udkastet til en ny aftale mellem de to regioner, men som også fører til længere ventetider for patienter i Hovedstaden.

Mandag blev aftalen godkendt i forretningsudvalget i Region Sjælland, hvor Heino Knudsen (S) er formand.
Mandag blev aftalen godkendt i forretningsudvalget i Region Sjælland, hvor Heino Knudsen (S) er formand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Ud af Region Hovedstadens godt 3.500 speciallæger kan 30 af dem - målt i årsværk - snart se frem til at arbejde i naboregionen.

Det fremgår af udkastet til en ny samarbejdsaftale mellem landets to østligste regioner.

Aftalen skal tackle speciallægemanglen i Region Sjælland, men prisen kan meget vel blive længere ventetid for patienter i Region Hovedstaden.

"Samarbejdet kan i et vist omfang få betydning for patientbehandlingen i Region Hovedstaden for eksempel i form af længere ventetider på nogle områder," skriver Region Hovedstaden i aftaleudkastet.

De 30 speciallæge-årsværk skal findes inden for områderne kardiologi, karkirurgi, lungemedicin, psykiatri, endokrinologi og gynækologi og obstetrik.

Konservative bakker op om aftale

Aftalen skal forbi forretningsudvalgene og regionsrådene i begge regioner, før den bliver vedtaget. 

Mandag blev aftalen godkendt af forretningsudvalget i Region Sjælland, og i Region Hovedstaden ventes der heller ikke store slagsmål om indholdet.

I hvert fald er der fuld opbakning fra Konservative, også selvom aftalen giver længere ventetider for nogle patienter i Hovedstaden.

"Det er vigtigt, at vi tager ansvar for det samlede sundhedsvæsen. Vi skal selvfølgelig kunne se vores egne patienter i øjnene, men samtidig også tage et ansvar for patienterne i Region Sjælland," siger Christoffer Buster Reinhardt (K), der er næstformand i Hovedstadens regionsråd.

Han understreger, at aftalen ikke rammer de områder, hvor Region Hovedstaden har størst mangel på personale, for eksempel mammaradiologer, der analyserer brystkræftscreeninger. Og så er det vigtigt for Konservative, siger han, at aftalen bygger på frivillighed og ikke tvinger personale fra Region Hovedstaden til Region Sjælland.

"Men det er også vigtigt at prøve at give Region Sjælland hjælp til at klare sig selv på flere områder på sigt. Men vi anerkender de udfordringer, der er lige nu," siger Christoffer Buster Reinhardt.

Sygere borgere og færre læger i Region Sjælland

Altinget har tidligere beskrevet problemerne i Region Sjællands sundhedsvæsen. Det er for eksempel den region i Danmark med den største andel KOL- og diabetespatienter. Derudover har Region Sjælland næsten dobbelt så mange borgere over 60 år per speciallæge sammenlignet med Region Hovedstaden.

De 30 speciallæge-årsværk er første skridt i den fornyede samarbejdsaftale og skal nås inden midten af 2023. Herfra skal et udvalg, Strategisk Forum, tage stilling til næste skridt, og ifølge udkastet kan det for eksempel blive på fødeområdet eller i psykiatrien.

Regionsrådsformand i Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), har ikke ønsket at udtale sig om aftalen, før den har været forbi forretningsudvalget. Det sker 6. december. Samme dag skal aftalen diskuteres i regionsrådet i Region Sjælland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christoffer Buster Reinhardt

1. næstformand og regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden, byrådsmedlem, Rudersdal Kommune
lærer

Lars Gaardhøj

Regionsrådsformand (S), Region Hovedstaden, 2. Næstformand Danske Regioner, formand, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, bestyrelsesmedlem, Wonderful Copenhagen
Cand.mag. i samtidshistorie (SDU 2001)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00