Læger, patienter og fagfolk foreslår akuthjælp til Region Sjælland: ”De har de sygeste borgere og det svageste sundhedsvæsen”

Mens politikerne fører valgkamp for hele landet, slår læger, patienter og eksperter nu alarm. Region Sjællands sundhedsvæsen er så hårdt ramt af personalemangel og syge indbyggere, at Folketinget må tage drastiske metoder i brug for at vende udviklingen, lyder det.

Magnus Heunicke vil have Region Hovedstaden forpligtet til at dele sundhedspersonale med Region Sjælland.
Magnus Heunicke vil have Region Hovedstaden forpligtet til at dele sundhedspersonale med Region Sjælland.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvis du er alvorligt syg, vil Region Sjælland formentlig ikke være dit førstevalg at søge hjælp i.

For ser man udelukkende på fakta, skiller regionen sig på en række områder markant og negativt ud fra resten af landet.

Region Sjællands borgere er nemlig så syge, og personalemanglen er så massiv, at regionens sundhedsvæsen er endt i en ond cirkel, som regionspolitikere og sundhedspersonalet ikke selv kan stoppe.

Og derfor er det tid til handling fra det nye Folketing, som danskerne sammensætter 1. november, når der er valg.

Sådan lyder det fra læger, patienter og en stribe fagfolk med indgående kendskab sundhedsvæsenet.

"Region Sjælland har de sygeste borgere og det svageste sundhedsvæsen til at håndtere det," siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi fra SDU.

Samme vurdering kommer fra to andre erfarne sundhedsøkonomer i form af Kjeld Møller Pedersen fra SDU og Jakob Kjellberg fra Vive.

Jes Søgaard har i mange år fulgt kvalitetsudviklingen i sundhedsvæsenet. Han peger på, at der altid vil være geografiske forskelle i den kvalitet, landes sundhedsvæsener leverer til patienterne i forhold til land og by samt rige og fattige områder.

"Men i et lille velstående land som Danmark er forskellene mellem Region Sjællands sundhedsvæsen urimeligt store for både patienter og personalet, som kæmper under nogle svære forhold," siger Jes Søgaard.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024