Professor om nye sundhedsklynger: Jeg forventer ingen politiske slagsmål

21 nye sundhedsklynger skal skabe mere sammenhængende forløb for mennesker med kronisk eller psykisk sygdom. Ideen stammer fra Løkkes sundhedsreform, men man har luget de værste tidsler ud, mener sundhedsprofessor.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), regionsformand Stephanie Lose (V) og KL-formand Jacob Bundsgaard (S) præsenterede fredag en ny struktur for sundhedsvæsenets samarbejde.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), regionsformand Stephanie Lose (V) og KL-formand Jacob Bundsgaard (S) præsenterede fredag en ny struktur for sundhedsvæsenets samarbejde.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danmark skal have 21 nye sundhedsklynger, der skal ligge omkring landets akuthospitaler. Det har regeringen, Danske Regioner og KL aftalt.

Aftalen er første skridt mod den sundhedsaftale, som regeringen vil indkalde til forhandlinger om senere på året, forklarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

"Med det her lægger vi fundamentet til en sundhedsaftale. Nu skal vi i gang med indholdet," sagde han på et pressemøde fredag.

Fakta

Hvad betyder aftalen om de nye sundhedsklynger?

Regeringen, Danske Regioner og KL er enige om at oprette sundhedsklynger, der skal skabe mere sammenhængende patientforløb.

Klyngerne skal etableres omkring landets 21 akutsygehuse. Her skal sygehuset samarbejde med de omkringliggende kommuner og praktiserende læger om behandling og opfølgning.

Aftalen om de nye sundhedsklynger vil indgå som en del af en samlet sundhedsaftale. 

Sundhedsministeriet forventer at kunne etablere de 21 sundhedsklynger per 1. juli 2022 med forbehold for Folketingets tilslutning.

Professor i sundhedspolitik Kjeld Møller Pedersen vurderer ikke, at aftalen vil give anledning til politisk ballade:

”Venstre er grundlæggende enige, og de har jo også droppet ideen med at skrotte regionerne. Måske vil Dansk Folkeparti være imod, men de spiller ikke den store rolle i den her sammenhæng. Så de politiske diskussioner kommer, når man skal diskutere andre dele af en sundhedsaftale," siger han.

"Vi har manglet noget"
De nye sundhedsklynger skal sikre, at patienter ikke falder mellem to stole. I klyngerne skal sygehuset, de omkringliggende kommuner og praktiserende læger samarbejde om behandling og opfølgning af blandt andet mennesker med kroniske sygdomme eller psykiske lidelser.

KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), kaldte på pressemødet aftalen "historisk":

"Vi har manglet noget. Vi har i 15 år manglet den ene halvdel af den struktur, der skal til, for at vi for alvor kan sætte borgeren i centrum," sagde han og tilføjede:

"Med det her sætter vi rammerne for fremtidens sundhedsvæsen." 

Klyngerne får både et fagligt og et politisk niveau og skal indeholde repræsentanter fra region, kommuner og almen praksis.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), slog fast, at klyngerne skal være forpligtende og have beslutningskraft:

"Vi er med aftalen enige om, at alle parter i samarbejdet skal bøje sig mod hinanden. Og skulle der være uenigheder, skal det ikke forhindre de andre i at rykke videre," sagde Stephanie Lose.

Arven fra Løkke
I 2018 kunne daværende statsminister Lars Løkke (V) også præsentere 21 klynger omkring landets akutsygehuse. Det skete som optakt til det, der senere blev til VLAK-regeringens sundhedsreform, som dog kuldsejlede, da Venstre tabte regeringsmagten.

Kjeld Møller Pedersen kalder forslaget et fornuftigt første skridt mod en sundhedsaftale:

”Man har luget nogle af de tidsler ud, der var i den tidligere regerings aftale. Der havde man en efter min opfattelse håbløs ledelsesstruktur, samtidig med at man ville afskaffe regionerne,” siger han.

Magnus Heunicke har sagt, at en kommende sundhedsaftale skal skabe mere lighed i sundhed. Det vil den nye aftale dog næppe rykke ved, mener Kjeld Møller Pedersen:

"Man skal ikke stikke sig selv blår i øjnene. De forskelle vi ser i for eksempel middellevetid forsvinder ikke med sådan en reform," siger han.

 

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kjeld Møller Pedersen

Professor emeritus, Økonomisk Institut, Syddansk Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1974)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00