Aktører skuffede efter stram aftale om sundhedsvæsenets økonomi

Sundhedsvæsenet vil skulle effektivisere og prioritere skarpt for at få enderne til at nå sammen næste år. Det siger regionsformand Stephanie Lose (V) efter en økonomiaftale med et løft på knap 1,2 milliarder kroner. Flere sundhedsaktører udtrykker onsdag aften skuffelse.

Årets økonomiaftale betød det mindste løft til sygehusene, siden Nicolai Wammen (S) blev finansminister.
Årets økonomiaftale betød det mindste løft til sygehusene, siden Nicolai Wammen (S) blev finansminister.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et løft på 1,185 milliarder kroner til drift af landets sygehuse. Det var slutresultatet, da regeringen og Danske Regioner onsdag kunne præsentere en aftale om regionernes økonomi i 2022.

Beløbet skal ses i lyset af, at regionerne var gået ind til forhandlingerne med et krav om 2,1 milliard kroner ekstra til at betale for blandt andet flere ældre, nye behandlinger og dyr sygehusmedicin.

"Det har været svære forhandlinger, og vi vil skulle effektivisere og prioritere for at få enderne til at nå sammen," sagde formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), da aftalen blev præsenteret ved et doorstep i Finansministeriet onsdag.

Finansminister Nicolai Wammen (S) udtrykte tilfredshed med, at regeringen med aftalen kompenserer regionerne for deres corona-udgifter og tilfører ekstra penge til sundhed i takt med et stigende antal ældre:

"Denne aftale betyder, at vi kan udvikle vores sundhedsvæsen og dække det demografiske træk," sagde Wammen blandt andet. Han medgav dog samtidig, at der "vil være prioriteringsdiskussioner".

Løftet på knap 1,2 milliarder kroner er det mindste, siden regeringen trådte til. Sidste år fik regionerne et løft på 1,3 milliarder, mens de i 2019 fik et løft på 1,5 milliarder kroner.

Fakta

Økonomiaftaler 

Hvert år indgås en økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. Her aftales rammerne for den regionale økonomi i det kommende år. 

Årets økonomiaftale endte med et løft på 1,185 milliarder kroner til driften og 3,35 milliarder kroner til anlæg.

I år har KL og Danske Regioner desuden som noget nyt ønsket fælles forhandlinger for at kunne sætte rammerne for en sundhedsaftale, der blandt andet skal afklare, hvilke opgaver der fremover skal løses af kommunerne. Resultatet af disse forhandlinger vil regeringen løfte sløret for i de kommende dage.

KL indgik tirsdag aften en økonomiaftale for 2022. 

Svære budgetlægninger forude
Regeringen og Danske Regioner er enige om, at regionerne har brug for mindst en milliard kroner ekstra årligt, alene for at kompensere for et stigende antal ældre, som har mere brug for sundhedsvæsenet.

Udover demografien er aftalens løft derfor på knap 200 millioner kroner. 









0:000:00