Ny aftale reducerer fiskekvoter i Østersøen massivt: "Det er en meget trist situation"

I en ny aftale skærer EU’s fiskeriministre markant i fiskekvoterne i Østersøen. Især fiskeriet af torsk bliver hårdt ramt. Erhvervet kalder aftalen en ”katastrofe”, mens DN jubler. Ministeren ærgrer sig.

Især torskefiskeriet i den vestlige del af Østersøen rammes hårdt med den nye aftale.
Især torskefiskeriet i den vestlige del af Østersøen rammes hårdt med den nye aftale.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Næste års kvoter for fiskeriet i Østersøen er nu fastlagt, og resultatet byder som forventet på en kæberasler til de danske fiskere i området.

Det fremgår af den nye kvoteaftale, der efter lange forhandlinger blev indgået tirsdag af EU’s fiskeriministre i Luxembourg.

Forskerne beskriver, hvordan Østersøen har det historisk dårligt, og meldingen har været klar hele vejen igennem: Vi er nødt til at gøre noget nu. 

Rasmus Prehn (S)
Fiskeriminister

Især det målrettede fiskeri efter torsk i den vestlige Østersø rammes hårdt af de nye kvoter, der reduceres med hele 88 procent i forhold til kvoten for 2021 og fremover kun gælder for bifangst.

Også sildekvoten reduceres med 50 procent i den vestlige del af Østersøen, ligesom at kvoten for fiskeri af laks reduceres med 32 procent.

"Det er en meget trist situation. Forskerne beskriver, hvordan Østersøen har det historisk dårligt, og meldingen har været klar hele vejen igennem: Vi er nødt til at gøre noget nu. Det betyder desværre, at vi kommer hjem med meget små kvoter på blandt andet vestsild og torsk i den vestlige Østersø, og de er kun til bifangster," siger fiskeriminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse.

Den drastiske beslutning om fiskekvoterne i Østersøen kommer efter, at Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) har advaret kraftigt mod, at flere bestande i området – herunder især torsken - er truet i en sådan grad, at der er risiko for, at fiskeriet ikke kan opretholdes i fremtiden.

Det skyldes ifølge flere eksperter temperaturstigninger, dårligere havmiljø og flere år med overfiskeri.

Læs også: EU foreslår markant reduktion af torskekvoten i Østersøen - her er forklaringen

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00