Ny aftale: Sådan ændres kravene til at få ægtefællen til Danmark

FAMILIESAMMENFØRING: Ny aftale for ægtefællesammenføring skal give udlandsdanskeren en fordel over for pakistaneren, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Fremover skal ægtepar tilsammen opfylde fire ud af seks integrationsrelevante betingelser for at få ægtefællesammenføring.
Fremover skal ægtepar tilsammen opfylde fire ud af seks integrationsrelevante betingelser for at få ægtefællesammenføring.Foto: /Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Christina Houlind

Udsigt til vellykket integration skal erstatte tilknytningskravet.

Det er hovedformålet med den nye aftale, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået om ægtefællesammenføring.

Den betyder, at man som ægtepar tilsammen skal leve op til fire ud af seks integrationsrelevante betingelser (se boks til venstre).

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklarer, at aftalen skal tilgodese udlandsdanskeren og gøre det sværere for ikkevestlige indvandrere at få familiesammenføring.

Fakta

De seks integrationsrelevante betingelser

  • Herboendes sprogkundskaber: Bestået prøve i Dansk 3 eller tilsvarende.
  • Herboendes erhvervserfaring: Ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst fem år i Danmark.
  • Herboendes uddannelse: Uddannelse i mindst seks år, heraf mindst et års uddannelse ud over grundskolen, i Danmark. Uddannelse ud over grundskolen omfatter et års fuldtidsuddannelse på en kompetencegivende uddannelse. 10. klasse eller efterskoleophold kan ikke indgå i opgørelse af uddannelse ud over grundskolen.
  • Ansøgers sprogkundskaber: Engelskkundskaber på B1-niveau eller bestået Prøve i Dansk 1. For så vidt angår engelskkundskaberne skal ansøger vedlægge et prøvebevis fra en anerkendt sprogudbyder.
  • Ansøgers erhvervserfaring: Ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst tre ud af de seneste fem år.
  • Ansøgers uddannelse: Bestået uddannelsesforløb af mindst et års varighed på en uddannelse, der mindst er på niveau med en videregående uddannelse her i landet eller kan sidestilles med en dansk erhvervsuddannelse.

"Det er en måde at give udlandsdanskeren en fordel over for pakistaneren," siger Inger Støjberg.

Også Rasmus Jarlov (K) lægger vægt på, at det skal være nemmere for udlandsdanskeren end andengenerationsindvandreren at få ægtefællen til Danmark.

”Danskeren, der har arbejdet for Mærsk i udlandet og har fundet en partner, får nu nemmere ved at få vedkommende til Danmark. Til gengæld bliver det sværere for den ikke-uddannede andengenerationsindvandrer, der bor i eksempelvis Mjølnerparken, at få en kone fra Irak eller Pakistan herop,” siger Rasmus Jarlov i en pressemeddelelse.

S med som eneste røde parti
Socialdemokratiet er som det eneste parti fra rød blok gået med i aftalen. Ifølge udlændingeordfører Mattias Tesfaye har det været for at sikre en bedre aftale. Og det mener han, at der er kommet.

"Vi får en bedre aftale," siger han og lægger vægt på, at det ikke kan lade sig gøre at integrere sig, hvis ikke man taler dansk.

"Det bliver helt umuligt for folk at integrere sig, hvis de gifter sig med en, der ikke kan et ord dansk," siger Mattias Tesfaye.

DF: Vores bekymringer er blevet imødekommet
Også Dansk Folkeparti går glad fra forhandlingerne. Ifølge udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen bliver det nemlig sværere at komme til Danmark.

"Vi har fået nogle ekstra stramninger ind i forhold til, hvad regeringen spillede ud med, og de bekymringer, vi havde, er blevet imødekommet," siger han.

Det er især den nye række af integrationsrelevante betingelser, han mener, vil være med til at begrænse tilstrømningen til Danmark.

"Vi fjerner et krav og erstatter det med en stribe nye krav. Det taler for, at det bliver sværere at komme til Danmark," siger Martin Henriksen.

Dokumentation

Om aftalen

  • Tilknytningskravet er droppet. I stedet skal ægtefællerne sammen opfylde fire ud af seks integrationsrelevante betingelser.

  • Parret må ikke bo i et udsat boligområde.

  • Begge ægtefæller skal have bestået prøve i Dansk 3 eller tilsvarende. Udover at skulle bestå danskprøve på A1-niveau efter seks måneder skal ansøgeren fremover også bestå danskprøve på A2-niveau efter ni måneder.

  • Den økonomiske sikkerhedsstillelse fordobles til 100.000 kroner.

  • De nye regler skal supplere de almindelige betingelser for ægtefællesammenføring, herunder 24-årsreglen, selvforsørgelsespligten og vandelskravet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00