Ny debat: Hvad skal en ambitiøs børneplan indeholde?

TEMADEBAT: En børneplan skal fremme regeringens mål om, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i. Men hvad skal planen indeholde? Altinget tager debatten i de kommende uger.

Første grundsten i regeringens børneplan er minimumsnormeringerne, som blev vedtaget med finansloven, men som der stadig mangler at blive forhandlet en model for. 
Første grundsten i regeringens børneplan er minimumsnormeringerne, som blev vedtaget med finansloven, men som der stadig mangler at blive forhandlet en model for. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Marie Lagoni Pedersen

Regeringen har gentaget det igen og igen: Danmark skal være verdens bedste land at være barn i. Og det mål skal særligt en ambitiøs børneplan være med til at fremme. 

Det blev regeringen allerede enige med sine støttepartier om i det såkaldte forståelsespapir, hvor idéen om en langsigtet børneplan blev præsenteret. Her et halvt år senere er første grundsten i planen lagt med finansloven, hvor der blev indgået aftale om minimumsnormeringer.  

Så langt så godt, men tilbage venter en række ubesvarede spørgsmål.  

Hvordan skal modellen for minimumsnormeringer konkret se ud? I forståelsespapiret er der lagt op til, at normeringer skal tænkes sammen med uddannelse, kvalitet og ledelse. I januar venter hårde forhandlinger for at få den model på plads.  

Samtidig skal resten af den langsigtede børneplanen frem mod 2025 udformes. I forståelsespapiret lyder det, at planen skal "forbedre forholdene for børn og personale i daginstitutioner", men hvordan skal det konkret gøres?  

Ambitionerne og intentionerne skal forhandles til virkelighed, og i de kommende uger spørger Altinget Børn en række aktører, hvilke elementer en ambitiøs børneplan skal indeholde, for at målsætningen kan føres ud i livet. 

Her er listen over debattører: 

Benny Andersen Benny Andersen

Formand, Socialpædagogerne

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00