Ny innovationslov mødes med kritik

NYHED: Et nyt udvalg skal afgøre, hvor der skal gives innovationsstøtte i fødevaresektoren. Men aktørerne i branchen er utilfredse med sammensætningen.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har fremsat forslag til ny innovationslov - men der er udbredt utilfredshed med sammensætningen af det udvalg, der skal fordele støtte til innovationsprojekter.
Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har fremsat forslag til ny innovationslov - men der er udbredt utilfredshed med sammensætningen af det udvalg, der skal fordele støtte til innovationsprojekter.Foto: fvm.dk
Niels Th. Dahl

Et nyt forslag til innovationslov, der skal gøre det lettere for de små og mellemstore fødevarevirksomheder at få offentlig støtte til nye projekter, er kommet i modvind.

Allerede inden lovforslaget fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er førstebehandlet i Folketinget, rejser nogle af fødevarebranchens tungeste aktører nemlig kritik af sammensætningen af det udvalg, der skal fordele støttekronerne.

"Sådan som vi ser det, så kan det blive en ringere ordning med det nye lovforslag. Der vil ryge en masse faglighed på gulvet - og det ærgrer os," siger konsulent i Landbrugsraadet Kåre Fuglsbjerg, der har leveret et kritisk høringssvar på vegne af en lang række af rådets medlemsorganisationer.

Mindre branchekendskab
Ifølge lovforslaget skal "Det Rådgivende Udvalg for det Primære Jordbrug", der i dag giver anbefalinger om, hvilke projekter i primærerhvervene der fortjener støtte, nemlig nedlægges. I stedet skal det indgå i et nyt Innovationsudvalg, der skal træffe de endelige afgørelser om støtte eller ej.

Fakta

Sådan bliver det nye innovationsudvalg:

2 medlemmer fra Dansk Landbrug
2 medlemmer fra Landbrugsraadet
1 medlem fra Dansk Gartneri
1 medlem fra Økologisk Landsforening
1 medlem fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
1 medlem fra Forbrugerrådet
1 medlem fra Dansk Industri (FødevareIndustrien)
1 medlem fra Videnskabsministeriet
1 medlem fra Økonomi- og Erhvervsministeriet
1 medlem fra Fødevareministerium
1 medlem fra Danmarks Fiskeriforening
1 medlem fra Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening
1 medlem fra Miljøministeriet
5 medlemmer fra de regionale vækstfora
1 næstformand
1 formand

Men hvor det gamle rådgivende udvalgs medlemmer næsten alle kom fra primærerhvervenes organisationer - bl.a. Dansk Landbrug, Økologisk Landsforening, Dansk Kvæg og Dansk Gartneri - så vil dén del af fødevareerhvervet efter planen kun blive repræsenteret med seks medlemmer ud af i alt 22 i det nye Innovationsudvalg.

Og det vil komme til at gå ud over kvaliteten i sagsbehandlingen, mener Landbrugsraadet.

Hvis man slår de to udvalg sammen, så vil der komme til at sidde en masse repræsentanter, som ikke nødvendigvis har den faglige indsigt i forhold til primærsiden.

Kåre Fuglsbjerg
Konsulent i Landbrugsraadet

"Hvis man slår de to udvalg sammen, så vil der komme til at sidde en masse repræsentanter, som ikke nødvendigvis har den faglige indsigt i forhold til primærsiden," siger Kåre Fuglsbjerg.

Flest kroner til landbruget
Umiddelbart ser det da også ud til at være landmændene, der har mest at tabe ved en ændring af reglerne: Den seneste redegørelse om innovationslovens udbetalinger viste, at der i 2006 ud af i alt 137 mio. kr. blev givet hele 83 mio. kr. til projekter i det primære jordbrug, mens der kun var mindre end halvt så meget til forarbejdningsindustrien - godt 35 mio. kr.

I brancheorganisationen FødevareIndustrien, der netop organiserer forarbejdningsvirksomhederne, deler man da heller ikke landbrugets bekymringer over sammenlægning af de to udvalg. Men der er ikke desto mindre også her utilfredshed med sammensætningen af det nye Innovationsudvalg.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00