Ny måling: Finansiering af fremtidens ældrepleje splitter danskerne

Et lille flertal afviser i ny måling at lade de rigeste pensionister selv betale for den offentlige ældrepleje. Men spørgsmålet deler danskerne, og tyder ifølge forsker på, at et “generationsopgør” er undervejs.

Allerede nu ser der dog ud til at være en positiv betalingsvilje til ekstra pleje hos ældre, viser undersøgelser lavet af Vive. 
Allerede nu ser der dog ud til at være en positiv betalingsvilje til ekstra pleje hos ældre, viser undersøgelser lavet af Vive. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Brugerbetaling på velfærdsområdet vækker lydhørhed blandt mange danskere, men ligner ikke en sikker politisk vindersag.

Det mest entydige man kan sige er, at det i den grad er noget, som deler befolkningen.

Sådan lyder det fra valgforsker Kasper Møller Hansen på baggrund af en måling fra Epinion.

Undersøgelsen fra juni spørger danskerne, om de rigeste pensionister selv skal betale for den offentlige ældrepleje om 25 år.

Det svarer 30 procent, at de er enige i, og 44 procent svarer, at de er uenige. 

Det taler ind i den samme diskussion, der har været her over sommeren. Og tallene kan tyde på, at danskerne endnu ikke klar til at bryde med den danske velfærdsmodel.

Bent Greve
Professor i samfundsvidenskab, RUC

”Spørgsmålet rammer ind i en meget klassisk diskussion, der kun bliver mere og mere aktuel i den kommende tid på grund af det voksende pres på den offentlige sektor. Hvordan skal vores ældreplejen finansieres? Det er et spørgsmål, der splitter danskerne," siger Kasper Møller Hansen.

De seneste måneders debat om finansiering af fremtidens ældrepleje begyndte i maj, hvor Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen åbnede for debatten om, der i fremtiden vil være nogle danskere, der skal betale for sin egen ældrepleje.

Unge holder fast i samfundskontrakt

Da Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, i sommerferien foreslog en opsparingsordning til ældrepleje i stil med ATP-pensionen, tog det fart med kritik fra oppositionen, partifæller og dele af fagbevægelsen.

Ifølge professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, Bent Greve, tyder tallene på, at danskerne har svært ved at tage stilling til, hvad der skal ske med finansieringen af ældreplejen.

”Ingen af os ved jo, om vi får brug for hjælp fra ældreplejen, før vi står i situationen. Det er et af de emner, som mange danskere har svært ved diskutere, fordi de jo ikke kan forudse fremtiden.”

Alligevel var Bent Greve overrasket over, at en større del af de unge er uenige i, at de rigeste pensionister selv skal betale.

”De her tal indikerer, at der blandt de unge er et ønske om, at generationskontrakten fortsat skal vare ved, og at de i virkeligheden bakker mere op om velfærdsstaten, end man skulle have troet.”

Generationskløft eller -opgør

Undersøgelsen viser, at det er de 56-årige og derover, der er mere positivt stemt for, at de rigeste skal betalte for den offentlige ældrepleje om 25 år.

Men ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen kan det også forklares med, at de ikke selv vil blive ramt økonomisk.

”De ældre har måske en opfattelse af, at man har ret til at få den ældrepleje, fordi de har betalt skat gennem langt liv - det vi kalder for generationskontrakten," siger han og tilføjer:

"Men så er det jo naturligt at spørge sig selv, hvor langt solidariteten rækker til den næste generation?”

Ifølge meningsmålingen er de 18-37-årige mere uenige i, at det er de rigeste, der selv skal betale for ældreplejen i fremtiden.

Selvom det er et politiske spørgsmål, hvad der skal ske med finansieringen af fremtidens ældrepleje – skat, brugerbetaling eller opsparing – så mener Kasper Møller Hansen, at der ligger et generationsopgør i spørgsmålet.

Læs også

”Hvis spørgsmålet var formuleret så det var gældende fra dagsdato, havde det nok set noget anderledes ud,” tilføjer han.

Kasper Møller Hansen mener, at det viser den generationskonflikt, der ligger i selve spørgsmålet om ældrepleje, og hvem der egentlig skal betale for det. Både nu og i fremtiden.

Og det kommer til at være et stort politisk spørgsmål, lyder det fra valgforskeren.

”De her udgifter kommer til at være så store, at det vil være svært at få enderne til at mødes. Derfor kommer vi til at stå foran et generationsopgør.”

Brud på den danske velfærdsmodel

Spørger man Bent Greve fra Roskilde Universitet, så er hans udlægning dog, at generationskontrakten ser ud til at holde ved.

Han læser målingen fra Epinion, som et udtryk for, at den danske befolkning stadig har et ønske om en velfungerende og universel velfærdsstat. Og dermed også et vink med en vognstang i forhold til, hvad danskerne mener om den debat, der har været i forbindelse med S-ordførerens forslag om opsparing af ældreplejen.

”Det taler ind i den samme diskussion, der har været her over sommeren. Og tallene kan tyde på, at danskerne endnu ikke klar til at bryde med den danske velfærdsmodel.”

For selvom der allerede er tilkøbsmuligheder i ældrepleje, vil en opsparing eller anden brugerbetaling være et brud med en historisk tradition, hvis den universelle adgang til ældreplejen bliver mindsket, siger han. 

Hvordan skal vores ældreplejen finansieres? Det er et spørgsmål, der splitter danskerne.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, KU

Det er også derfor, at diskussionen ender med at blive ophedet, fordi danskerne generelt ikke er klar til det, vurderer Bent Greve.

Betalingsvilje blandt ældre

Allerede nu ser der dog ud til at være en positiv betalingsvilje til ekstra pleje hos ældre. Og det vil der også kunne forventes at være i fremtiden.

Det siger Anna Amilon, der er seniorforsker ved Vive og har været med til at undersøge, hvad danskere i alderen 54 til 64 år forventer, at de vil være villige til at betale for ekstra ydelser udover kommunens gratis ydelser.

”Målingen fra Epinion fortæller ikke noget om, hvorvidt de rigeste vil få ekstra pleje af at betale for det. Men hvis det hænger sådan sammen, vil der sandsynligvis også være en positiv betalingsvilje,” siger Anna Amilon.

Hun er overrasket over, at der kun er 30 procent, der er enige i, at de rigeste pensionister skal betale for den offentlige ældrepleje.

”Det er måske måden spørgsmålet er formuleret på, men jeg synes, at det er meget få, der er synes, det er god idé. Det er jo ikke usædvanligt i forhold til at andre lande, at man skal betale lidt til sin ældrepleje.

Undersøgelsen lavet af Vive viser – måske ikke helt overraskende – at der er en klar sammenhæng mellem betalingsvilje og betalingsevne. Folk med større formue og længere uddannelse er parate til at betale mere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Amilon

Seniorforsker, VIVE
ph.d. i økonomi (Lund Universitet, 2007)

Bent Greve

Professor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1977), ph.d. i offentlig administration (Roskilde Uni. 1992), dr.scient.adm. (Roskilde Uni. 2002)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00