Ny rapport: Her er 13 tiltag, der kan styrke formidlingen af Danmarks kolonihistorie

Kolonihistorisk referencegruppe har fredag afleveret en rapport med 13 forskellige bud på, hvordan museumsformidlingen af Danmarks kolonihistorie kan styrkes. Se dem her.

Et af gruppens forslag er et Kolonihistorisk hus, der skal placeres i Vestindisk Pakhus i København.
Et af gruppens forslag er et Kolonihistorisk hus, der skal placeres i Vestindisk Pakhus i København.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

En projektuge om kolonihistorien for folkeskolens 9. klasser, et kolonihistorisk hus i København og en podcast med livsfortællinger fra kolonierne.

Det er nogle af de forslag, som den kolonihistoriske referencegruppe fredag har overleveret til Kulturministeriet. 

Referencegruppen blev nedsat, efter regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet som del af finanslovsaftalen for 2021 blev enige om at afdække mulighederne for at styrke formidling af Danmarks kolonihistorie.

Det er der kommet i alt 13 idéer ud af, som politikerne nu skal forholde sig til. Få overblik over alle scenarierne her.

Kolonihistorisk Hus er et tværfagligt kulturhus målrettet den bredest mulige målgruppe. Ambitionen er, at huset kan bidrage til at højne bevidsthed om Danmarks kolonihistorie og koloniale arv, og at huset kan facilitere dialog mellem eksperter, kunstnere og befolkning om international kolonihistorie og Danmarks bidrag til denne.

Kolonihistorisk Hus i Gammel Dok er på samme måde som Kolonihistorisk Hus i Vestindisk Pakhus et tværfagligt kulturhus målrettet den bredest mulige målgruppe. Gammel Dok har lidt andre rammer end for eksempel Vestindisk Pakhus, og perioden for, hvor længe Gammel Dok kan anvendes til et eventuelt Kolonihistorisk Hus, er på nuværende tidspunkt ukendt.

Dette scenarie er imidlertid beskrevet ud fra forudsætning af, at Gammel Dok kan bruges permanent eller over en længere periode, for eksempel syv til ti år. I lighed med scenarie 1 vil det hybride format mellem kunstneriske udtryk og kulturhistorie være en nyskabelse i det danske museumslandskab.

I tilknytning til en ledende formidlingsinstitution af kolonihistorie i Danmark ønskes at etablere et internationalt Fellowship-program. Programmet vil være målrettet kunstnere, forskere og kuratorer med viden og kompetencer, der relaterer sig dansk kolonihistorie, og vil bidrage med løbende at tilføre nyt og interessant formidlingsindhold.

Det digitale museum er en platform for dem, der ikke har mulighed for at besøge Kolonihistorisk Hus. Det skal derfor indeholde en digitale udgave af den fysiske formidling på stedet. Det er forventningen, at platformens primære målgruppe og brugere vil være fra de tidligere kolonier i - Grønland, Ghana, USVI og Indien (særligt fra Coromandelkysten).

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00