Ny teaterchef: Kasper Holten vender hjem til Det Kongelige Teater

TEATER: Fredag morgen blev Kasper Holten præsenteret som ny teaterchef på Det Kongelige Teater efter syv års karriere i det store udland.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Det bliver den 45-årige Kasper Bech Holten, der fra 1. september skal stå i spidsen for Danmarks nationalscene.

Det står klart, efter at han blev præsenteret på et pressemøde fredag morgen i Skuespilhusets foyer til stor jubel fra teatrets medarbejdere.

"Kasper Holten har en kæmpe passion for, at Det Kongelige Teater skal spille en vigtig rolle i dansk kulturpolitik," lød en af begrundelserne fra bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen.

Formiddagens hovedperson var heller ikke i stand til at beherske sin passion, da han for første gang talte til sine nye medarbejdere.

Det er helt klart et skifte i mit liv, hvor jeg kommer længere væk fra kunsten i det daglige, men jeg har omvendt beskæftiget mig i krydsfeltet mellem ledelse og kunst hele mit liv. 

Kasper Holten
Kommende teaterchef på Det Kongelige Teater

"Jeg er supertændt! Jeg kan ikke forestille mig noget mere spændende eller vigtigt job end at få lov til at stå i spidsen for denne fantastiske institution," lød det fra Kasper Holten, der har en fortid samme sted, da han tilbage fra 2000 til 2011 var operachef.

Dermed får man også med valget af Kasper Holten en teaterchef med kunstnerisk erfaring, hvilket står i kontrast til de seneste tre teaterchefer – to departementschefer og senest Morten Hesseldahl, der havde en fortid i forlagsbranchen og som mediedirektør.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Krydsfeltet mellem ledelse og kunst
Kasper Holten anerkender, at hans kommende job bliver af helt anderledes karakter.

"Det er helt klart et skifte i mit liv, hvor jeg kommer længere væk fra kunsten i det daglige, men jeg har omvendt beskæftiget mig i krydsfeltet mellem ledelse og kunst hele mit liv," siger han og fortsætter:

"Det at skabe rammerne for, at drømmemaskinen fungerer, er uhyre vigtigt for, at kunsten skal kunne lade sig gøre. Og det at have en forståelse for kunsten har altid været afgørende for autenticiteten i ledelsen," siger Kasper Holten, der fra 2011 til 2017 var operachef i det verdensberømte Royal Opera House i Covent Garden i London.

Nu skal han imidlertid være "chef for det hele", hvilket endnu ikke er afprøvet, men her kan han også "trække inspiration fra bestyrelsesformanden", lød det kækt fra Kasper Holten, der nikkede i retning af Lisbeth Knudsen, der stod ved siden af ham under hele seancen.

Den økonomiske ramme
I den seneste rammeaftale med Det Kongelige Teater, der blev indgået i november 2015, faldt teatrets årlige statstilskud fra 527 millioner kroner til 492 millioner kroner i 2019. Og ingen har forventninger til, at den økonomiske ramme for teatret bliver større inden for nærmeste fremtid, men det skal vi ikke være bange for, lyder det fra Kasper Holten.

"Det bliver svært, men kunst lever også af, at vi kan forandre os. De udfordringer er vi nødt til at gribe og fortsat arbejde for, at Det Kongelige Teater bliver mere relevant end nogensinde før," siger han og understreger, hvad der også lå implicit i jobopslaget, at der skal findes nye måder at tjene flere penge på.

Senest har Det Kongelige Teater indgået samarbejder med alt fra bilfabrikanten Audi til Fredericia Teaters mere kommercielle Disney-musicals. Den slags partnerskaber er den nye teaterdirektør også indstillet på, at vi kommer til at se mere til.

"I London har jeg vænnet mig til at være dybt afhængig af private sponsorer og erhvervssamarbejde, og min erfaring fortæller mig, at det ikke er noget, vi skal være bange for," siger Kasper Holten.

Kasper Holten tiltræder stillingen 1. september. I mellemtiden vil salgs- og planlægningsdirektør Henrik Sten Petersen fungere som konstitueret teaterchef.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Holten

Teaterchef, Det Kgl. Teater, instruktør
studier i litteraturvidenskab og teatervidenskab (Københavns Uni. 1994)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00