Ny temadebat: Skal vi have en europæisk 'Green Deal'?

DEBAT: Kommissionsformand har udnævnt sin næstformand Frans Timmermans som ham, der skal stå for at levere en europæisk 'Green Deal' i løbet af de næste fem år. Men er det den rigtige vej til klimahandling på EU-området? Altinget tager debatten.

Ursula von der Leyen præsenterer sit bud på en kommende EU-Kommission.
Ursula von der Leyen præsenterer sit bud på en kommende EU-Kommission.Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Europa-Parlamentet har nu været igennem høringer af størstedelen af Kommissionsformands Ursula von der Leyens udvalgte kommissærer i den forgangne uge.

I denne uge er det Frans Timmermans' tur.

Med udnævnelsen af Timmermans som Kommissions-næstformand og Kommissær for en 'European Green Deal', har von der Leyen ønsket at markere, at klimaet skal ligge øverst på den europæiske dagsorden i de næste fem år.

"Beskyttelsen af vores planet og klima er vores generations definerende opgave," sagde von der Leyen i forbindelse med præsentationen af sin nye kommission, som vil forpligte sig på at ”gøre Europa til verdens første klimaneutrale kontinent”.

Fakta
Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] eller [email protected].

Kritikere af kommissionens planer har påpeget, at de ikke er konkrete nok, og at der ikke er anvist specifikke instrumenter til at komme i mål med den grønne mission. Der bliver uden tvivl kamp til decimalerne på EU’s syvårige budget fra 2021-2027, så hvordan får man enderne til at mødes? 

Er en 'European Green Deal', som von der Leyen foreslår, vejen frem? Er der nogen alternativer? Og er EU et realistisk forum for forpligtende handling på klimaområdet?

Altinget tager i de kommende uger debatten med følgende panel.

 

Dan Jørgensen Dan Jørgensen 

0:000:00