Nye budgetter: 7 ud af 10 kommuner må finde flere penge til udsatte og borgere med handicap

I de fleste kommuners budgetter er der i 2023 sat flere penge af til det specialiserede voksenområde. Men pengene svarer stort set til de udgifter, kommunerne havde til området for to år siden. Derfor er det sandsynligt, at flere kommuner også i år vil overskride budgetterne, vurderer professor.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon LesselKim Rosenkilde

Syv ud af 10 kommuner sætter i år flere penge af til at dække udgifterne til botilbudspladser, behandling af stof- og alkoholmisbrug og forskellige støttetilbud målrettet personer med handicap.

I alt har kommunerne afsat 856 millioner kroner mere i budgetterne på det specialiserede voksenområde sammenlignet med sidste år.

Det viser en gennemgang af kommunernes budgetter, som Altinget har foretaget.

Professor i kommuneøkonomi ved Vive, Kurt Houlberg, ser tallene som et udtryk for, at kommunernes økonomi på området er presset.

Mange kommuner har i de senere år haft svært ved at overholde budgetterne på det specialiserede socialområde.

Men selvom der er afsat flere penge end sidste år, svarer beløbet stort set til de udgifter kommunerne havde i 2021. Derfor kommer pengene næppe til at række, og mange kommuner vil antageligvis igen have overskredet budgetterne, når året er omme, ifølge professoren.

De budgetterede udgifter i år svarer til de faktiske udgifter for 2021 og har dermed ikke taget højde for det stigende udgiftspres, der har været på området de senere år.

Kurt Houlberg
Professor i kommuneøkonomi, Vive

”De budgetterede udgifter i år svarer til de faktiske udgifter for 2021 og har dermed ikke taget højde for det stigende udgiftspres, der har været på området de senere år,” siger han.

Det kan ifølge Kurt Houlberg være en bevidst taktik for at tøjle udgifterne på området mest muligt.









0:000:00