Nye krav skal sikre andelsboliger med sund økonomi

AFTALE: 16 nye tiltag for andelsboligsektoren ligger tæt op ad anbefalingerne fra ekspertgruppe. Aftalen, der skal sikre en robust sektor, er indgået af regeringen, DF, Socialdemokratiet og Radikale.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ved præsentationen af aftalen.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ved præsentationen af aftalen.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kasper Kaasgaard

Mandag er der indgået aftale om en række krav til andelsboligforeninger.

De i alt 16 tiltag skal sikre, at andelsforeninger bliver drevet forsvarligt og at boligformen fortsat har sin plads på det danske boligmarked.

”Andelsboligforeninger har været udsat for nogle sindssyge svingninger, fordi der har været forkerte vurderinger og problemer med rådgivning. Derfor har vi ser konkurser, og vi synes ikke, man kan efterlade familier på den måde,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Aftalen er forhandlet på plads i hans ministerium, og bag den står regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale.

Oplægget er et arbejde fra en arbejdsgruppe i netop Erhvervsministeriet. Den afleverede i maj 13 anbefalinger, som i vid udstrækning er blevet fulgt.

Det er blandt andet skærpede krav i forbindelse med etablering af nye foreninger, hvor man fremover skal stille med fem procent i egenbetaling og lave et 15-årigt stiftelsebudget.

Blandt tiltagene er også en begrænsning af andelen af afdragsfrie lån ved stiftelse. Det er nemlig særligt den låntype, der har givet problemer for de foreninger, der kom i uføre under finanskrisen.

Styr på vurderingerne
For etablerede foreninger bliver en af ændringerne, at der kommer strammere regler for, hvem der må udføre valuarvurderinger, som er et alternativ til de offentlige vurderinger.

Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad, er tilfreds med resultatet.

”Vi er gået ind til forhandlingerne for at sørge for, at der ikke kan stiftes foreninger på usikkert grundlag, at der er ordentlige lån, og at valuarvurderingerne bliver strammet op, så der ikke kommer urealistisk høje vurderinger,” siger han og fortsætter:

”Aftalen vil sikre, at vi ikke fremadrettet ser andelsboligforeninger i økonomisk uføre, hvor man ikke kan betale afdragene på de lån, man har taget.”

Også Dansk Folkeparti har tiltro til, at aftalen vil sikre sektorens økonomi.

”For Dansk Folkeparti har det været afgørende at sikre, at andelsboligformen bliver bevaret som en solidarisk boligform. Det bidrager denne række af initiativer til,” siger boligordfører Merete Dea Larsen, der blandt andet fremhæver rådgiveransvar og valuarvurderinger.

Endnu en arbejdsgruppe
En velkendt udfordring for andelsboliger er, at sælgere forsøger at omgå maksimalprisen, som er noget af det, der gør boligtypen til noget særligt.

Der er bred enighed om, at princippet om maksimalpriser skal bestå, og derfor er politikerne opsatte på at løse problemer med penge under bordet.

Men det er ikke ligetil, lyder det fra ministeren.

”Der er historier med folk, der betaler mange tusinde kroner for et klædeskab, og det er selvfølgelig urimeligt. Men vi erkender, at man ikke kan løse det med et fingerknips, og derfor har vi bedt en arbejdsgruppe komme med løsninger til det inden sommerferien, så vi kan komme med eventuel lovgivning i næste folketingssamling,” siger Brian Mikkelsen.

Både han og ordførerne er opmærksomme på, at hvis de skærpede krav til valuarvurderinger skal have nogen effekt, er det nødvendigt, at man kan stole på salgsprisen på andelslejligheder.

Men det bliver altså ikke før næste år, at politikerne kaster sig over at indføre regler, som skal komme problemet til livs.

De 16 tiltag i aftalen er:

  • Krav om udarbejdelse og løbende opdatering af vedligeholdelsesplan

  • Hjemmel til fastsættelse af nærmere regler for vedligeholdelsesplan

  • Stiftelsesbudgettet skal dække en periode på mindst 15 år

  • Vejledning om stiftelsesbudget

  • Begrænsning af afdragsfrihed i forbindelse med stiftelse

  • Krav om egenfinansiering på 5 pct. af ejendommens værdi ved stiftelse af en andelsboligforening

  • Krav om egenfinansiering ved køb af en andelsbolig i en eksisterende andelsboligforening

  • Indførelse af bestemmelse om bestyrelsens opgaver og ansvar

  • Indførelse af en generalklausul

  • Tydelighed omkring nøgletalsoplysninger på generalforsamlingen

  • Præcisering af andelshaverens vilkår ved overgang til lejer

  • Forlængelse af forældelsesfrist ift. rådgivning af andelsboligforeninger om lån og kreditter

  • Forlængelse af forældelsesfrist for købers tilbagebetalingskrav for overpris hos sælger

  • Ny norm og vejledning for valuarvurderinger, der reguleres på bekendtgørelsesniveau samt justering af andelsboligloven, så uddannelseskrav til valuarer er retvisende. Bekendtgørelsen evalueres i 2020

  • Nedsættelse af arbejdsgruppe, der skal se på mulige initiativer til nedbringelse af penge under bordet i forbindelse med salg af andelsboliger

  • Belysning af eventuelle udfordringer hos andelsboligforeninger i landdistrikterne i Udvalget for levedygtige landsbyer.

Tiltagene skal træde i kraft 1. juli 2018.

Se præsentationen af aftalen i klippet her:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand Beskæftigelses- og Socialudvalget, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

0:000:00