Nye oplysninger trækker forsvarschef dybere ind i våbensag

Selvom Forsvarskommandoen kendte den rigtige deadline for våbenkøb, videregav forsvarschef Flemming Lentfer aldrig den oplysning til politikerne på et centralt beslutningsmøde. Det er "dybt kritisabelt," lyder det fra SF.

Det var Forsvarskommandoen, der anbefalede, at Danmark skulle købe våben hos israelske Elbit System, og det er dem, som bad Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om at stå for den efterfølgende "forcerede" indkøbsproces.
Det var Forsvarskommandoen, der anbefalede, at Danmark skulle købe våben hos israelske Elbit System, og det er dem, som bad Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om at stå for den efterfølgende "forcerede" indkøbsproces.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper FrandsenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Da forsvarschef Flemming Lentfer stod over for en række politikere på et møde 25. januar, lod han dem forstå, at de inden for få dage skulle acceptere et tilbud fra Elbit Systems, fordi den israelske våbenproducent havde givet en deadline i netop slutningen af januar. 

Men det var ikke sandheden.

Og det vidste topchefens egne embedsmænd i Forsvarskommandoen, hvor Flemming Lentfer altså er øverste chef.

For allerede 13. januar sendte Forsvarskommandoen nemlig en formel myndighedsskrivelse til Forsvarsministeriet, hvor det tydeligt fremgik, at israelernes deadline for tilbuddet var juni – og ikke i slutningen af januar, som Folketinget fejlagtigt fik oplyst ad flere omgange.

Med de oplysninger breder sagen om urigtige oplysninger i forbindelse med milliardkøbet af israelske våben, der allerede har kostet departementschef Morten Bæk jobbet, sig til flere og flere dele af Forsvaret, hvor kritikken ellers foreløbig især har været rettet mod Forsvarsministeriets departement og indkøbsstyrelsen, FMI. 

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

På Christiansborg kalder SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, de nye oplysninger for "meget bekymrende" og "dybt kritisable". 

"Vi skal kunne stole på de oplysninger, vi bliver forelagt. Altid. Og det er lige meget, hvor de kommer fra. Det her er bare endnu et lag i en meget, meget uheldig sag, som vi skal til bunds i," siger SF-ordføreren, der selv deltog i mødet 25. januar, hvor beslutningen om at indkøbe artillerikanoner og raketkastere blev truffet.

Vi kommer ikke til at acceptere en ny undersøgelse, hvis ikke alle niveauer i Forsvaret bliver undersøgt – og det er fra yngste fuldmægtig til ministeren.

Carsten Bach (LA)
Forsvarsordfører

På mødet deltog ordførere fra forsvarsforligskredsen, forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, den nu tidligere departementschef Morten Bæk og både forsvarschef Flemming Lentfer og viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Og det var på det møde, at forsvarschefen præsenterede Forsvarets klare anbefaling om at vælge den israelske våbenleverandør Elbits Systems.

0:000:00