Nye tal: Oplæringskonsulenter på erhvervsskoler kender ikke skolens ansvar i chikanesager

Hver tredje oplæringskonsulent på erhvervsuddannelserne kender til tilfælde af seksuel chikane på lærepladser, men næsten halvdelen kender ikke skolens forpligtelser over for eleverne, ifølge en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Institut for Menneskerettigheder.

Mattias Tesfaye (S) og Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal torsdag i samråd om problemer med chikane og seksuelle krænkelser på lærepladser. 
Mattias Tesfaye (S) og Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal torsdag i samråd om problemer med chikane og seksuelle krænkelser på lærepladser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Erhvervsskolernes oplæringskonsulenter ved for lidt om skolens ansvar i forhold til at håndtere seksuel chikane på elevernes lærepladser.

Det viser nye tal fra en spørgeskemaundersøgelse, foretaget af Institut for Menneskerettigheder. Spørgeskemaet er rundsendt til 235 oplæringskonsulenter, hvoraf 118 har svaret.

Hver tredje oplæringskonsulent på erhvervsuddannelserne kender ifølge undersøgelsen til seksuel chikane, mens elever er i oplæring.

Fakta

Sagen kort

47 procent af oplæringskonsulenterne på erhvervsuddannelser ved ikke, hvilke forpligtelser skolen har over for elever, der er udsat for seksuel chikane på lærepladsen.

31 procent af oplæringskonsulenterne kender til tilfælde af seksuel chikane under oplæring.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

Men næsten halvdelen kender ikke skolens forpligtelser over for elever, der oplever seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed.

Det er alvorligt, for oplæringskonsulenter har en vigtig rolle som mellemled mellem elever og virksomheder, siger Rasmus Brygger, der er ligebehandlingschef på Institut for Menneskerettigheder:

"Det bekymrer mig, når rigtig mange af dem, der har ansvaret for at være i dialog med eleverne, simpelthen ikke ved, at de har et rådgivningsansvar."

Det bekymrer mig, når rigtig mange af dem, der har ansvaret for at være i dialog med eleverne, simpelthen ikke ved, at de har et rådgivningsansvar.

Rasmus Brygger
Ligebehandlingschef, Institut for Menneskerettigheder

Han mener, det manglende kendskab til ansvaret, kan føre til handlingslammelse hos medarbejderne på erhvervsskolerne:

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00