Oppositionspartier uenige om kommende reformer

RØD BLOK: Oppositionen er ikke enige om omfanget af reformer, hvis næste valg resulterer i rødt flertal. R vil reformere efterlønnen og dagpengesystemet, men S og SF trækker håndbremsen.
De Radikale vil reformere dagpenge- og efterlønsystemet. Men den er S og SF ikke med på.
De Radikale vil reformere dagpenge- og efterlønsystemet. Men den er S og SF ikke med på.Foto: De Radikale
Hvis næste valg falder ud til venstrefløjens fordel, er der stadig en del, der skal falde på plads i S-SF-R-samarbejdet. Viljen til en efterlønsreform er én af de ting, hvor De Radikales leder Margrethe Vestager synes at være på en anden linje end både Socialdemokraterne og SF.

R: Reform på efterløn- og dagpengeområdet nødvendig
Margrethe Vestager fremlagde i sit ugebrev tre forslag til kommende reformer. Hun vil aftrappe efterlønnen fra næste år, forkorte dagpengeperioden til to et halvt år og gøre det lettere for virksomheder at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Reformer er ganske enkelt en nødvendighed for, at velfærdssamfundet skal kunne hænge sammen, mener den radikale leder.

"Det, der bliver meget afgørende, er, at en ny regering bliver en reformregering. At hele regeringsgrundlaget skal være båret af viljen til at tage ansvaret for, at vores velfærdssamfund hænger sammen. Det værdigrundlag betyder, at vi bliver nødt til at gennemføre reformer," siger hun til Politiken.

S og SF freder efterlønnen
Hos oppositionskollegerne fra Socialdemokraterne og SF er man enige i, at reformer er nødvendige. Men efterlønnen skal der ikke røres ved.

Vi kommer ikke til at røre ved efterlønnen eller til at forringe dagpengeperioden

Villy Søvndal
Formand for SF

"Vi er helt enige i, at der er brug for reformer, og at emnet gerne må fylde meget i vores regeringsgrundlag, men vi synes, at vi skal bruge nogle andre værktøjer end dem, som man altid hiver op af værktøjskassen - som dagpenge og efterløn. Vi mener, at der er gjort nok ved efterlønnen af den simple årsag, at man skal give folk en meget lang periode til at planlægge deres pension. Derfor kan vi ikke pludselig ændre reglerne," siger den socialdemokratiske politiske ordfører Henrik Sass Larsen til Politiken.

SF's formand Villy Søvndal er også klar i mæglet, når der snakkes efterløn og dagpenge.

"Vi vil gerne være med til at reformere samfundet. Derfor vil vi gerne have en ny regering. Vi kommer ikke til at røre ved efterlønnen eller til at forringe dagpengeperioden. I stedet skal vi skaffe flere hænder gennem mere uddannelse, mindre bureaukrati og bedre teknologiske løsninger," siger han til Politiken.

Pittelkow: De Radikale skaber ravage
Politisk kommentator Ralf Pittelkow ser uenigheden som en stor svaghed for oppositionen. Og det vil uden tvivl blive udnyttet af den borgerlige fløj i den kommende valgkamp:

"Men de økonomiske reformer er hjerteblod for De Radikale, og derfor er de ikke bare til sinds at opgive dem. Og da Helle Thorning-Schmidt ikke kan undvære De Radikales stemmer, ligger der en alvorlig konflikt og venter her. Sammen med en konflikt om udlændingepolitikken. Op til valget vil de borgerlige selvfølgelig spille på disse konflikter. De Radikale har mistet fordums storhed. Men de kan stadig skabe betydelig ravage for Thorning," skriver han i sin analyse på jp.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00