Regeringen vil forhindre sexkrænkelser af børn med ni tiltag

Justitsminister Nick Hækkerup har præsenteret regeringens udspil mod sexkrænkelser af børn. Se alle initiativerne her.

Udspillet blev præsenteret mandag formiddag&nbsp;af justitsminister Nick Hækkerup sammen med generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt Nielsen.<br>
Udspillet blev præsenteret mandag formiddag af justitsminister Nick Hækkerup sammen med generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt Nielsen.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasSimon Lessel

Højere straffe, forbud mod børnesexdukker og fratagelse af pas fra dømte.

Det er blandt forslagene i regeringens nye udspil, der har til formål at sætte ind over for sexkrænkelser af børn.

”Børnene og deres pårørende skal ikke leve med, at der i sager om seksuelle overgreb på børn kun gives små straffe, blot fordi det ikke er samleje, der har fundet sted. Derfor er der et klart behov for, at vi får opdateret straffeloven på det her område, så ofrene og deres pårørende ved, at gerningsmændene straffes hårdt. Det sikrer vi med udspillet," udtaler justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelse.

Udspillet består af ni forskellige initiativer, som justitsministeren mandag formiddag præsenterede hos børneorganisationen Red Barnet. De fleste af initiativerne, vil blive præsenteret som lovforslag i løbet af efteråret.

Se alle initiativerne nederst i artiklen.

Vi er nødt til at få udboret nærmere, hvordan udrejseforbuddet skal fortolkes. Der er jo ikke proportioner i at forhindre en pædofil i at tage på indkøbstur til Flensborg.

Preben Bang Henriksen (V)
Retsordfører

Red Barnet-generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen fremhæver forslaget om at ændre loven, så samleje med et barn under 15 år automatisk betragtes som voldtægt, hvis gerningsmanden er fyldt 22 år:

"Børn under 15 år skal ikke kunne give samtykke til sex med en voksen. Vi har set sager, hvor voksne frikendes for voldtægt med den begrundelse, at barnet deltog frivilligt, eller at der var tale om et kærestelignende forhold. Også selvom barnet kun har været 12, 13 eller 14 år gammelt. Med regeringens lovændring styrkes retssikkerheden for de børn, og det er ekstremt vigtigt,” lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelse.

Begejstring fra SF
SF er "begejstret" for regeringens udspil. Partiets retsordfører Karina Lorentzen fremhæver i en pressemeddelelse forslaget om bedre behandlingsmuligheder og - ligesom Red Barnet - forslaget om per definition at betragte samleje med børn under 15 år som voldtægt, hvis gerningsmanden er fyldt 22 år.

Trods begejstringen mener Karina Lorentzen dog, at regeringen burde handle hurtigere, ved at tildele såkaldt grooming en selvstændig paragraf i straffeloven allerede nu - "for at beskytte børn bedre mod at blive udsat for den kontakt, gerningsmænd udnytter til at skabe tillid – ofte med henblik på sex," lyder det i pressemeddelsen.

"Børn skal beskyttes mod den manipulation, de risikerer at blive udsat for, når en voksen søger at skabe et forhold til dem. De kan ikke gennemskue det, og de er lette ofre på nettet. Derfor skal det meget klart signaleres, at den ofte langvarige proces, som gerningsmænd udnytter til at skabe et tillidsforhold gennem børnenes spil, chatfora og lignende, skal være kriminaliseret," udtaler Karina Lorentzen.

Flere forbehold fra V
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, ser generelt positivt på de dele af regeringens udspil, der handler om at skærpe straffen for seksuelle overgreb, og at personer under 15 år ikke skal kunne give samtykke til sex med en voksen.

Han savner dog yderligere viden om, hvad normalstraffen er for de overgreb mod børn, der ikke er voldtægt, for at vurdere, hvorvidt en strafforøgelse på 50 procent er nok.

“Jeg har erfaringer fra anden lovgivning, hvor regeringen konstant operer med procenter, men hvor det så viser det sig, at når sagen kommer for domstolene, så er de ikke enige med Folketinget i, hvad udgangspunktet og normalstraffen egentlig var. Derfor er det vigtigt, at vi får sat måneder på,” siger Preben Bang Henriksen.

Preben Bang Henriksen understreger samtidig, at han har brug for at få mere viden om, hvordan regeringen forestiller sig at skrue udrejseforbuddet for personer, der dømt for seksuelle overgreb, sammen.

“Vi er nødt til at få udboret nærmere, hvordan udrejseforbuddet skal fortolkes. Der er jo ikke proportioner i at forhindre en pædofil i at tage på indkøbstur til Flensborg,” siger han og pointerer samtidig, at forbeholdet ikke automatisk skal tolkes som om, at Venstre er imod tiltaget. 

Se forslagene fra udspillet herunder.

Fakta
  • 1. Strafskærpelse for seksuelle overgreb mod børn: Regeringen vil i efteråret 2021 fremsætte et lovforslag, der skal skærpe straffen for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om andet seksuelt forhold end samleje med et barn under 15 år. Med forslaget vil regeringen skærpe straffen med 50 pct. sammenlignet med nugældende strafniveau. Det betyder, at sager om andet seksuelt forhold end samleje med et barn, hvor der i dag udmåles en straf på 1 års fængsel, fremover som udgangspunkt vil skulle straffes med 1 år og 6 måneders fængsel.
  • 2. Børn under 15 år skal ikke kunne give samtykke til sex med en voksen: Regeringen vil i efteråret 2021 fremsætte et lovforslag, der skal ændre straffelovens voldtægtsbestemmelse, så samleje med et barn under 15 år fremover per definition skal være vold- tægt, hvis gerningsmanden er fyldt 22 år.
  • 3. Forbud mod sexdukker der fremstår som børn: Regeringen vil i efteråret 2021 fremsætte et lovforslag, der kriminaliserer besiddelse og overdragelse af sexdukker, der fremstår som børn. Regeringen foreslår endvidere, at en dom for den nye bestemmelse vil skulle anføres på den pågældendes børneattest. På attesten vil en potentiel arbejdsgiver kunne se, om den pågældende er dømt for en række bestemmelser om seksuelle overgreb mod børn.
  • 4. Udrejseforbud for personer dømt for seksuelle overgreb: Regeringen vil i efteråret 2021 fremsætte et lovforslag, der giver domstolene mulighed for at udstede udrejseforbud til personer, der er dømt for seksuelle overgreb. Forbuddet vil kunne gives, hvis der er risiko for, at den pågældende vil begå nye overgreb i udlandet og vil gælde i en afgrænset periode. Som en følge af udrejseforbuddet foreslår regeringen, at politiet i en periode skal kunne inddrage passet hos en person dømt for seksuelle overgreb mod børn. Passet skal kunne inddrages i den periode, hvor vedkommende er forbudt udrejse, således at forbuddet kan håndhæves effektivt.
  • 5. Styrket samarbejde mellem politiet og pengeinstitutter om bekæmpelse af fjernovergreb: Regeringen vil tilvejebringe en juridiske ramme, der muliggør, at politiet og pengeinstitutter kan drøfte og udveksle oplysninger om mistænkelige forhold vedrørende fjernovergreb - så det fremover bliver lettere for politiet at efterforske fjernovergreb.
  • 6. Børneattesten udvides: Regeringen vil udvide børneattesten, så det vil fremgå, hvis en person tidligere er blevet straffet for at have et seksuelt forhold til en ung mellem 15 og 17 år, som den pågældende har været betroet som træner, underviser eller lignende. Ændringen af børneattesten vil ske gennem en ændring af kriminalregisterbekendtgørelsen og vil have effekt på alle områder, hvor børneattesten bruges, herunder kultur- og socialområdet. Regeringen forventer at sende et udkast til ændring af kriminalregisterbekendtgørelsen i offentlig høring i efteråret 2021.
  • 7. Hemmelig ransagning i sager om besiddelse og udbredelse af seksuelt overgrebsmateriale med børn: Regeringen vil indføre mulighed for, at politiet, uden at den mistænkte eller andre gøres bekendt hermed, kan foretage ransagning af den mistænktes computer eller bopæl i sager om besiddelse og udbredelse af seksuelt overgrebsmateriale med børn. Regeringen vil fremsætte et lovforslag i efteråret 2021, der skal udvide retsplejelovens § 799 om hemmelig rangsagning, så sager om straffelovens § 235 om besiddelse og udbredelse af seksuelt overgrebsmateriale med børn omfattes.
  • 8. Stærkere indsats over for digitale krænkelser: Regeringen vil nedsætte en arbejdsgruppe, der skal vurdere, om der er behov for at ændre straffeloven som følge af den digitale udvikling. Arbejdsgruppen vil i den forbindelse navnlig have til opgave at se på behovet for en selvstændig bestemmelse om grooming, om sextortion i tilstrækkelig grad kan straffes efter de gældende regler i straffeloven, og på, om fremkomsten af digitale platforme, der udbyder, formidler eller faciliterer sugardating eller lignende, bør give anledning til en justering af for eksempel rufferiparagraffen. Arbejdsgruppen forventes at være færdig med denne undersøgelse inden udgangen af 2021.
  • 9. Midler til styrket indsats til personer med seksuelle tanker om børn: Som led i udmøntning af Sundhedspulje til højt prioriterede indsatser på sundhedsområdet - jævnfør aftale om finansloven for 2018 indgået mellem den daværende regering og Dansk Folkeparti - blev der i 2018 afsat midler til at foretage en afdækning af behandlingstilbud til personer med seksuelle tanker om børn med henblik på at styrke indsatsen på området. Den konkrete udmøntning af de resterende midler vil ske efter oplæg fra sundhedsministeren med inddragelse af partierne med henblik på at styrke indsatsen til personer med seksuelle tanker om børn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)









0:000:00