Stor stigning i digitale krænkelser: Red Barnet kræver handling af Folketinget

INTERVIEW: Nye tal for anmeldelser af ulovlige billeder af børn, der blotter sig på kamera, får Red Barnet til at efterlyse skærpelser i straffeloven samt bedre uddannelse af de betjente, der håndterer sager om digitale overgreb.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der er behov for hurtigst muligt at styrke beskyttelsen af børn i straffeloven.

Sådan lyder den klare opfordring til regeringen og Folketingets retsordførere fra generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen.

Opfordringen kommer på baggrund af nye tal fra organisationen, der viser en stigning i antallet af anmeldelser om digitale krænkelser til Red Barnets tjeneste AnmeldDet. 

“Vi ser en meget voldsom stigning i den andel af materiale, som børn selv optager. Det er selvfølgelig bekymrende," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Udvidelse af straffeloven og efteruddannelse
I alt modtog Red Barnet 251 anmeldelser om ulovlige videoer og billeder med børn, der blotter sig på kamera i 2020. Tallet er en markant stigning sammenlignet med året før, hvor børneorganisationen modtog 61 henvendelser.

Red Barnet formoder, at stigningen i antallet af anmeldelser blandt andet kan tilskrives corona, der har betydet, at børn og unge de seneste måneder har brugt flere timer foran skærmene.

Vi skal så hurtigt som muligt styrke beskyttelsen af børn i straffeloven, og der ligger en meget vigtig opgave i at sørge for, at både dommere og politi har tilstrækkelige kompetencer til at forstå og håndtere grooming og digitale overgreb.

Johanne Schmidt-Nielsen
Generalsekretær, Red Barnet

Johanne Schmidt-Nielsen peger på, at der er behov for at tilføje en selvstændig paragraf om grooming i straffeloven.

Groomingparagraffen skal gøre det ulovligt, at en voksen bevidst opbygger tillid til et barn med hensigten om at begå et seksuelt overgreb. 

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00