Paradigmeskiftet vedtaget efter to timer lang debat i Folketinget

HJEMSENDELSE: Der blev krydset politiske klinger under sidste behandling af paradigmeskiftet. Racismekortet blev trukket, og uenigheden mellem oppositionspartiernes udlændingepolitik blev tydelige.

Sebastian Risbøl Jacobsen

Fremover skal der fokus på at sende flygtninge hjem i stedet for at integrere dem i det danske samfund.

Det står klar efter et flertal i Folketinget torsdag eftermiddag stemte lovpakke L140 – bedre kendt som paradigmeskiftet – igennem.

Vedtagelsen betyder blandt andet, at retskravet på en permanent bolig til flygtninge bliver afskaffet, et loft over familiesammenføringer og integrationsydelsen skifter navn til selvforsørgelses- og hjemrejseydelse og bliver samtidig sat ned.

Resultatet er ikke overraskende, da det længe har stået klart, at DF og Socialdemokratiet ville stemme for regeringens lovpakke. Men selvom tredjebehandling af lovforslag normalt er en ren formsag, blev det til en to timer lang debat i salen.

Debatten viste glimt af, hvordan oppositionspartierne med Socialdemokratiet i spidsen kan få vanskeligt ved at finde fælles sag i udlændingepolitikken, hvilket blandt andre Martin Henriksen (DF) også brugte anledningen til gentagne gange at påpege.

Socialdemokratiet glimrede samtidig ved sit fravær, da de som det eneste parti uden for regeringen undlod at stille sig op på talerstolen.

Læs også

Racismekortet blev trukket
Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre stemte som de eneste partier nej til aftalen. Samtlige partier brugte da også lejligheden til at gå på talerstolen, kritisere aftalen og forsøge at overtale Socialdemokratiet til at skifte side og stemme nej.

Socialdemokratiet har blandt andet kritiseret den del af lovforslaget, der handler om at sætte integrationsydelsen ned, men valgte alligevel at stemme for det samlede forslag.

Der var strøm i den to timer lange debat, og Enhedslistens Pelle Dragsted anklagede på et tidspunkt DF's Kenneth Kristensen Berth for at udtale sig racistisk og generaliserende over for den muslimske befolkning. Den bemærkning fik Folketingets formand Pia Kjærsgaard til at skride ind.

(Artiklen fortsætter under videoen)

 

Lovforslaget træder i kraft allerede fra 1. marts 2019. Dele af lovforslaget vil dog træde i kraft på forskellige tidspunkter over de næste to år.

Hele tredjebehandlingen kan ses her.

 

Dokumentation

FAKTA

Paradigmeskiftet er en samlet betegnelse for lovpakke L140. Lovforslaget blev tredjebehandlet og endelig vedtaget i Folketinget torsdag 21. februar. Her er hovedpunkterne i de nye stramninger, der træder i kraft fra 1. marts 2019:

Midlertidigt ophold
Fokus skal flyttes fra integration til midlertidigt ophold. Det slås nu fast, at opholdtilladelser kun gives med henblik på midlertidigt ophold. Det gælder både for spontane flygtninge og kvoteflygtninge.

Loft over familiesammenføringer
Ministeren vil fremover have mulighed for at indføre et loft over familiesammenføringer, hvis kapaciteten hos udlændingemyndigheder og "absorptionsevnen" i kommunerne er under pres.

Retskrav på permanent bolig afskaffes
Det hidtidige retskrav afskaffes, og kommunernes pligt til at anvise en bolig ændres til en pligt til at anvise et midlertidig opholdssted.

Integrationsydelsen bliver sat ned
Den særlige ydelse gives til folk, der har opholdt sig i landet i mindre end syv ud af de seneste otte år og er lavere end eksempelvis kontanthjælp. Enlige forsørgere vil gå fra 12.364 kroner om måneden til cirka 10.000 kroner om måneden.

Integrationsydelsen skifter navn
Det skal fremover hedde selvforsørgelses- og hjemsendelsesydelse.

Valglov ændres
Man skal fremover have opholdt sig i Danmark i 4 år forud for kommunale og regionale valg for at opnå valgret mod 3 år i dag.

Kontrol med fremmedkrigere
Reglerne og straffen for at overtræde opholds- og meldepligt for personer, der er til fare for statens sikkerhed, fremmedkrigere eller afviste udlændinge, der har begået kriminalitet, skærpes.

Øget straf ved indrejseforbud
Ved brud på et indrejseforbud vil straffen øges.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00