Patienter accepterer regionernes prioriteringsmodel

MEDICIN: Patientforeningernes paraplyorganisation truede med at boykotte regionernes prioriteringsmodel for sygehusmedicin. Men regionernes nye lempede udspil er spiseligt, vurderer Danske Patienters formand.

Foto: Henning Bagger/ Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

AARHUS - Regionerne får nu også grønt lys af patientforeningerne til at gå videre med deres plan om at oprette en skrappere prioriteringsmodel for sygehusmedicin.

Det står klart, efter Danske Patienters formand, Lars Engberg, erklærede regionernes lempede, reviderede udspil for acceptabelt. Første udspil, som Danske Regioner lancerede i februar 2015, afviste Danske Patienter.  

”Det nye udspil er mere spiseligt end det oprindelige udspil,” siger Lars Engberg. Regionernes udspil i februar betegnede han som ”storslemt”, og Danske Patienter truede med ikke at ville tage plads i det medicinråd, som er en del af regionernes plan for en ny prioriteringsmodel for sygehusmedicin.

Men nu lyder der andre toner.

”Jeg kan ikke forestille mig andet, end at vi gerne vil deltage, efter regionerne nu har revideret deres udspil,” siger Lars Engberg. Han understreger, at Danske Patienter ikke formelt har taget en beslutning, og at der stadig er en stribe detaljer, der skal afklares.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), glæder sig over meldingen fra Danske Patienters formand.

”Vi har lyttet og fjernet de dele, som har været uspiselige for nogen. Men jeg er meget tilfreds, fordi vi nu kan få et fuldt funktionsdygtigt organ op at stå fra starten,” siger Bent Hansen.

Han afviser samtidig, at regionerne har udvandet prioriteringsmodellen for meget for at få patienternes accept, så modellen ikke kan bremse medicinudgifterne.

”Det kan den bestemt bidrage til,” lyder det fra Bent Hansen.

Lettere adgang til medicin
Patienternes kritik af det første udspil gik især på, at Danske Patienter sammen med læger og embedsmænd ganske vist ville blive del af modellen, hvor de skulle sidde i et medicinråd, der skulle vurdere, hvor meget gavn patienterne ville have af de enkelte lægemidler. Men derefter skulle regionernes indkøbsorganisation, Amgros, udregne en maks-pris, som regionerne ville betale for, at medicinen kunne blive standardbehandling på sygehusene.

I den reviderede model, som Danske Regioner har lanceret på torsdagens generalforsamling i Aarhus, kan medicinrådet nu i realiteten omgøre Amgros’ afvisning af lægemidlet.

”Nu kan medicinrådet beslutte, at et lægemiddel, som Amgros har beregnet til at være for dyrt, alligevel skal indkøbes til standardbehandling,” siger Lars Enberg.

Han begrunder også sin langt mere positive vurdering med, at medicin, der ikke bliver godkendt til standardbehandling, i det reviderede udspil nu meget lettere kan blive givet til patienterne.

”Lægen skal begrunde det fagligt, hvorfor patienten skal have det alligevel. Men det er ok med os. I regionernes oprindelige udspil var det alt for vanskeligt at få adgang til medicin, der ikke var godkendt til standardbehandling,” siger Lars Engberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Lars Engberg

Fhv. formand, Danske Patienter, fhv. overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00