Pind satte sig op imod flertal under samråd

SAMRÅD: Flertal står bag LA's beslutningsforslag om at lægge Irak-kommissionens dokumenter frem. Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke forholde sig til ”hypotetisk spørgsmål” om, hvorvidt regeringen vil gå imod det flertal. 

Julie Lundbek

Liberal Alliance har stillet et beslutningsforslag om at offentliggøre dokumenter fra Irak-Kommissionen. Et bredt flertal har erklæret sin støtte, og regeringen står derfor over for at have et flertal imod sig i Folketinget, når forslaget førstebehandles 26. februar 2016.

Forslaget blev sat i verden som resultat af, at Irak-Kommissionen som led i regeringsgrundlaget blev nedlagt, fordi Liberal Alliance også anså kommissionen som et føl af politisk drilleri fra rød blok. De vil dog stadig have dokumenterne fra kommissionen offentliggjort, så befolkningen kan opnå mere indsigt.

Flertal: Agter ministeren at acceptere forslaget?
Under et samråd i Forsvarsudvalget 4. februar 2016 var justitsminister Søren Pind (V) egentlig indkaldt til at besvare et spørgsmål om, hvorvidt han er enig med Venstres retsordførers udtalelser om, at en offentliggørelse af Irak-Kommissionens dokumenter vil skabe forkerte historier i pressen. Det var justitsministeren enig i, fordi nogle dokumenter dels bør være klassificerede, dels at en offentliggørelse af det ufærdige arbejde ikke vil være underlagt samme retssikkerhedsmæssige principper som en undersøgelseskommission er pålagt, lød det.

Repræsentanter fra både Liberal Alliance, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten benyttede dog lejligheden til at konfrontere justitsministeren med spørgsmålet om, hvorvidt regeringen så har tænkt sig at følge det flertals ønske. Det kaldte Pind en "hypotetisk situation", som han derfor ikke ville forholde sig til. "Det er det samme som at bede statsministeren svar på spørgsmål om, hvornår han vil udskrive valg til Folketinget", lød det således fra Pind. 

K: Taktisk uklogt at gå imod flertallet
Konservatives forsvarsordfører Rasmus Jarlov udtrykte forståelse for, at visse dokumenter i forbindelse med internationale operationer bør være klassificerede, men efterspurgte dog imødekommenhed fra regeringen i forbindelse med at kunne offentliggøre nogle af dokumenterne. 

Også Liberal Alliances udenrigsordfører Mette Bock pegede på, at alle "rundt om bordet" har forståelse for, at visse dokumenter ikke bør offentliggøres. Hun opfordrede flere gange ministeren til at invitere partierne bag flertallet om offentliggørelsen af dokumenterne til en drøftelse af eventuelle kompromisser. 

Se ministerens svar samt debatten i klippet ovenfor, som er et uddrag fra samrådet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00