Politisk magtkamp om Vestagers fremtid kan vare til årets udgang

"Vi har indtil udgangen af december," lyder det fra Belgiens finansminister, som leder forhandlinger mellem EU’s regeringer om at udpege en ny chef for Den Europæiske Investeringsbank. Imens har Danmark ingen kommissær i Bruxelles.

Margrethe Vestager har foreløbig været på orlov i over to måneder fra sit job som konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen.
Margrethe Vestager har foreløbig været på orlov i over to måneder fra sit job som konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Danmarks kommissærstol risikerer at stå tom helt indtil nytår, fordi primært de to største medlemslande forhaler udnævnelsen af en ny chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Når de europæiske økonomi- og finansministre mødes torsdag, har Margrethe Vestager været på orlov fra EU-Kommissionen i over to måneder, fordi hun er kandidat til topjobbet i EIB. Men Vestager får heller ingen afklaring i denne uge.

På tredje finansministermøde i træk må ministrene afstå fra en beslutning, selv om kandidatfeltet har været klar siden 5. september.

Vi tager den tid, det må tage. Vi har indtil udgangen af december.

Miet Deckers
Talskvinde for Belgiens finansminister, Vincent Van Peteghem

Belgiens finansminister, Vincent Van Peteghem, der som formand for EIB’s styrelsesråd leder forhandlingerne, bekræfter, at det stadig ikke er muligt at nå til enighed.

"Processen fortsætter. Vi tager den tid, det må tage. Det er nødvendigt for at nå frem til en beslutning, som alle medlemslande kan leve med," siger Miet Deckers, talskvinde for den belgiske finansminister, til Altinget:

"Vi har indtil udgangen af december," siger hun.

Budskabet er tydeligvis blevet justeret siden sidste finansministermøde i oktober, hvor belgierne talte om at arbejde "intensivt" på at nå til beslutning "hurtigst muligt".

Læs også

Alle venter på Frankrig og Tyskland

De belgiske forhandlingsledere ønsker ikke at uddybe, hvad det er, der forsinker udnævnelsen af den person, der fra 1. januar skal afløse tyskeren Werner Hoyer som chef for verdens største multilaterale bank.

Men flere andre kilder med kendskab til processen siger, at alle afventer en form for politisk studehandel mellem Berlin og Paris.

Der er i alt fem kandidater fra fem lande til jobbet i EIB, men de to vigtigste anses for at være liberale Margrethe Vestager og Spaniens socialistiske finansminister og vicepremierminister, Nadia Calvino.

På det seneste har det forlydt, at de tre partier i Tysklands regeringskoalition er blevet enige om at støtte Calvino – men at man stadig ligger i forhandling med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om den beslutning.

"Vestager har efter alt at dømme støtte fra et flertal af medlemslande, men ikke de største. Og hvis de små og mellemstore lande ikke vil kæmpe hårdt for hende, så bliver det her bare afgjort af Tyskland og Frankrig," siger en kilde tæt på processen.

Den Europæiske Investeringsbank
  • Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i Luxembourg er verdens største multilaterale bank.
  • Den er EU’s egen bank med lånegarantier stillet af de 27 medlemslande selv. Banken låner for eksempel penge til store offentlige infrastrukturprojekter.
  • Siden sin skabelse i 1958 har EIB udlånt over 7.500 milliarder kroner. Alene sidste år udlånte den op mod 500 milliarder kroner.
  • Langt de fleste penge går til projekter inden for medlemslandene selv, ikke mindst i Spanien, Italien og andre sydeuropæiske lande.
  • Op til 10 procent af kapitalen kan bruges på projekter uden for Europa, blandt andet i Afrika.
  • I de senere år er EIB’s betydning vokset, primært som kanal for investeringer i Europas grønne omstilling og som et vigtigt redskab i den kommende genopbygning af Ukraine efter krigen.
  • EIB har i 12 år været ledet af tyskeren Werner Hoyer, der går på pension 1. januar.

En dansker, en spanier – eller en helt tredje?

Opfattelsen er, at præsident Macron (der hører til samme politiske familie som Vestager) spiller et strategisk spil, hvor han gør klar til at acceptere socialisten Nadia Calvino til gengæld for en anden EU-toppost til en liberal politiker næste år.

Nogle kilder mener, at hele forløbet kan køre så meget fast, at hverken Vestager eller Calvino ender med at få jobbet – men at der må findes en kompromiskandidat i stedet for.

Ingen af de tre andre nuværende kandidater fra henholdsvis Italien, Polen og Sverige, er hidtil blevet betragtet som realistiske. Men det kan ændre sig, eller også kan en helt ny kandidat pludselig blive tryllet frem.

Selv har Margrethe Vestager ikke opgivet håbet om, at ledelsen af EIB kan tilfalde hende.

Læs også

Dog syntes Vestager pludselig at lufte muligheden for en tredje kommissærperiode i stedet, da hun mandag deltog i Tænketanken Europas årlige konference i Industriens Hus i København.

"Et tredje mandat vil være en god ting, for det er først, når tingene bliver implementeret, at det virker. Én ting er at vedtage lovgivning. At gøre ting til virkelighed er 100 gange sværere," lød det fra den danske konkurrencekommissær og ledende næstformand i EU-Kommissionen.

Lars Løkke lufter sin frustration

Det er imidlertid ikke en ballon, som regeringen gør mine til at gribe begejstret ud efter.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) minder i stedet om, at Danmark støtter Margrethe Vestagers forsøg på at blive udnævnt til Den Europæiske Investeringsbank. Og så ærgrer han sig over, at det tager så lang tid med den proces.

"Det er derfor, hun for nærværende har orlov. Det er ikke langtidsholdbart hverken for hende eller for os eller for Europa, som har brug for en stærk kommissær, så det vil være rart, hvis man kunne få den sag afklaret," sagde Lars Løkke mandag.

Læs også

Det er de 27 EU-lande, der leverer grundkapitalen til EIB, og derfor skal der findes et klart flertal af landene for at kunne udpege den nye ledelse. I praksis vejer de tre største lande – Tyskland, Frankrig og Italien – dog afgørende tungt, fordi deres andel af kapitalen er dominerende.

Hvis Vestager ikke får jobbet i investeringsbanken i Luxembourg, vender hun tilbage til sin nuværende post i EU-Kommissionen.

Der vil hun kunne sidde et års tid endnu, indtil et nyt hold kommissærer er blevet udnævnt og godkendt i slutningen af 2024 eller begyndelsen af 2025.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

0:000:00