Politisk overblik: Datatilsynet frygter dansk IT-lækage

OVERBLIK: Der er risiko for, at uvedkommende har adgang til følsomme data i Danmark, ligesom det har været tilfældet i Sverige. Det mener Datatilsynet.

Der er risiko for en dansk udgave af det svenske it-læk, mener Datatilsynet.
Der er risiko for en dansk udgave af det svenske it-læk, mener Datatilsynet.Foto: Ritzau/Søren Sielemann
Emma Qvirin Holst

I ugens sidste politiske overblik kan du læse, at et politisk flertal vil give folkeskoleelever mulighed for at skifte bøgerne ud hammer og pensel, når 9. klasses projektopgave skal laves.

Og så er der sagen om, at tre ugandiske homosekuelles visumansøgning er blevet afvist, selvom de er blevet inviteret af LGBT Danmark til at deltage i Copenhagen Pride. Det får Radikale til at kræve, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kommer på banen.

Men først skal det handle om, at Datatilsynet frygter en dansk udgave af den potentielle svenske datalækage, der indtil nu har kostet to svenske ministres afgang.

Det skriver Information.

Sagen i Sverige opstod, da det kom frem, at IBM-ansatte fra Østeuropa havde haft adgang til følsomme data uden en sikkerhedsgodkendelse, og at den svenske Transportstyrelse ikke havde haft det lovpligtige tilsyn med it-sikkerheden.

Det samme kan være tilfældet i Danmark, mener Datatilsynet.

”I 2016 førte vi bl.a. tilsyn med regionerne og 16 kommuner, og vi fandt – ved de fleste af tilsynene – store problemer med overholdelsen af persondatalovens og sikkerhedsbekendtgørelsens regler om datasikkerhed. Det gælder blandt andet kontrollen med private databehandlere, som tilsyneladende er et af de centrale problemer i Sverige,” siger Jesper Husmer Vang, der er kontorchef hos Datatilsynet, til Information.

Ugandiske aktivister nægtet visum
Tre homoseksuelle aktivister fra Ugandas deltagelse i Copenhagen Pride har lange udsigter, efter deres visumansøgninger er blevet afvist af myndighederne.

Det skriver Politiken.

Afvisningen sker med begrundelsen, at det frygtes, at de ikke vil rejse tilbage til Uganda, fordi de blandt andet er ugifte.

Det får LGBT Danmark, der har inviteret de tre aktivister, til at kalde beslutningen for diskriminerende.

”Det er absurd, at man slet ikke tager hensyn til, hvad de skal, og at vi som organisation har sagt god for dem. Vi har jo selv foretaget en vurdering af, hvem vi tror på, der rejser hjem igen, fordi vi godt er klar over risikoen for, at folk fra lande som Uganda ikke gør det,” siger Susanne Branner Jespersen, der er projektleder i LGBT Danmark, til Politiken.

Hun tilføjer, at homoseksuelle ikke lovligt kan blive gift i Uganda, hvilket forklarer de tre aktivisters civilstatus, men at de har redegjort for deres tilknytning til Uganda og vedhæftet deres returbillet.

Det er den norske ambassade i Uganda, der har behandlet ansøgningen, men nu kræver Radikale ifølge Politiken, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) går ind i sagen.

”Det er vigtigt, fordi der er lande rundt omkring i verden, herunder Uganda, der ikke anerkender, at homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner har de samme rettigheder som alle andre,” siger Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, ifølge Politiken.

Politisk flertal støtter praktisk projektopgave i folkeskolen
SF har et nyt forslag, der forhåbentlig skal få flere unge til at vælge en erhvervsfaglig ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

Det skriver Berlingske.

Partiet forslår, at folkeskoleeleverne kan lave en praktisk udgave af 9. klasses projektopgave, hvor eleverne kan droppe bøgerne og stifte bekendtskab med blandt andet tømmerfaget.

”Den primære tanke er at skabe en bedre folkeskole for de elever, der savner fokus på andet end det boglige. Derudover håber jeg, det kan føre til, at flere elever får indsigt i, hvad det vil sige at gå på en erhvervsskole og får lyst til at gå den vej. Det har vi virkelig brug for,” siger Jacob Mark, der er undervisningsordfører for SF, til Berlingske.

Forslaget får opbakning fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens regeringen også er åben for idéen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00