Politisk overblik: Lange skoledage, EM-sølv og fængselsforslag

OVERBLIK: Erhvervsstyrelsen har ikke videregivet en britisk advarsel om eksport af overvågningssoftware til de danske efterretningstjenester. Hver anden forælder mener, skoledagen er for lang. Politikere reagerer på dansk EM-sølv. Få dagens politiske overblik her.

Foto: ritzau/AP/Patrick Post
Lise-Lotte Skjoldan

Efter en lang og vejrmæssigt trist sommerferie går den politiske sæson nu for alvor gang igen. Det sker i dag, hvor Dansk Folkeparti er de første til at sætte gang i deres årlige sommergruppemøde.

Dansk Folkeparti er også klar med et nyt forslag op til de politiske forhandlinger, der skal foregå om Kriminalforsorgen i løbet af efteråret.

Partiet mener, at udenlandske kriminelle skal afsone deres straf i udlandet. Og nu er retsordfører Peter Kofod Poulsen klar med en ny model for udenlandsk afsoning: Danmark skal leje eller købe et fængsel i Østeuropa, hvor kriminelle udlændinge kan indsættes.

"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi gerne vil have, at Danmark køber eller lejer et fængsel i et østeuropæisk land, hvor standarden er en væsentlig anden end i Danmark," siger han til Altinget.

Den historie kan du læse mere om her.

Styrelse videregav ikke britisk advarsel om eksport af overvågningssoftware
De britiske myndigheder advarede i 2015 de danske myndigheder om, at eksport af overvågningsudstyr til De Forenede Arabiske Emirater kunne være til skade for den nationale sikkerhed. Men den advarsel nåede aldrig frem til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) eller Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det skriver Information.

Sagen omhandler den britiske våbengigant BAE Systems, hvis danske datterselskab i 2015 anmodede Erhvervsstyrelsen om tilladelse til at eksportere software, der kan bryde eller omgå kryptering. Styrelsen konsulterede de britiske myndigheder, som i en mail gjorde klart, at de "ville nægte eksport af denne kryptoanalyse-software", fordi det kunne skade britisk national sikkerhed.

Men til trods for den advarsel gav Erhvervsstyrelsen kort efter BAE Systems' datterselskab tilladelse til eksport af softwaren, som altså ikke ville kunne være blevet eksporteret fra Storbritannien.

Og den britiske advarsel er ikke blevet videregivet til FE og PET, fremgår det nu af et svar fra erhvervsminister Brian Mikkelsen til Folketingets Udenrigsudvalg. Det skyldes ifølge Erhvervsstyrelsen, at de britiske myndigheder ikke direkte modsatte sig eksporten, men blot gjorde opmærksom på ikke selv at ville have tilladt det.

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen undrer sig over den manglende orientering.

"Hvis jeg sad i PET, var det en oplysning, jeg meget gerne ville have haft," siger han til Information og fortsætter:

"Det drejer sig jo i princippet om rigets sikkerhed."

Næsten hver anden forælder: Skoledagen er for lang
Op mod 35 timers skolegang om ugen er for meget.

Sådan lyder det fra 48 procent af danske forældre med børn i folkeskolen, viser en ny undersøgelse fra Gallup for Berlingske.

Undersøgelsen kommer tre år efter, den nye skolereform blev indført i skoleåret 2014/2015. Efter det første år mente kun hver tredje forælder, at skoledagen var for lang. Det tal er altså nu steget til næsten hver anden.

Skoleforsker og forskningschef ved VIA University College Andreas Rasch-Christensen mener, politikerne bør give større frihed til at ændre længden på skoledagen.

"Denne undersøgelse viser, at skoledagens længde fylder meget for folk. Men det vigtige ved skolereformen er ikke, at skoledagen har en bestemt længde, men at skolen skaber sammenhæng og variation i undervisningen. Jeg synes, man skal fastholde det øgede timetal i fagene, men lade det være op til skolerne selv at finde ud af, hvor meget tid de skal bruge på elementer som åben skole, understøttende undervisning og bevægelse," siger han til Berlingske.

Også formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen mener, at en forkortelse af skoledagen vil være hensigtsmæssig. Den holdning deler undervisningsminister Merete Riisager (LA), men Venstres undervisningsordfører vil ikke være med til at ændre på skoledagens længde.

Toppolitikere hylder EM-sølvmedaljer
Det blev ikke til guld, men en flot stak EM-sølvmedaljer til det danske landshold i fodbold for kvinder. De tørnede søndag aften sammen med det hollandske landshold til EM-finale, og det blev EM-værterne, der tog sejren med resultatet 3-2 til Holland.

Fra tilskuerpladserne i den hollandske by Enschede blev kampen fulgt af blandt Kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der sad sammen med sin statsleder-kollega, Hollands premierminister Mark Rutte.

Statsministeren glædede sig over sølvmedaljerne til fodboldlandsholdet. Selvom de ikke vandt guld, så vandt de danskernes hjerter, mener han.

Ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) var også til stede ved kampen sammen med kulturminister Mette Bock (LA), tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og prorektor for Københavns Universitet Lykke Friis, som længe har været bannerfører for kvindefodbold i Danmark.

Karen Ellemann takker fodboldkvinderne for en flot slutrunde.

Også fra oppositionsleder og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen var der en hyldest til fodboldkvinderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00