Politisk overblik: Løkke tager afstand fra Macrons EU-drømme

OVERBLIK: EU skal fokusere på at levere løsninger på europæernes problemer i stedet for mere integration, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen. Udenrigsministeriet har sat gang i en skarp medieovervågning. Og så har Socialdemokratiets Rasmus Prehn mistet tålmodigheden. Få dagens politiske overblik her.

Foto: Ritzau/ Benjamin Nørskov
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til denne uges sidste politiske overblik.

Vi starter uden for Danmark i Tallinn i Estland.

Her mødes EU’s statschefer til et EU-topmøde om digitalisering i Tallinn i Estland. Men de ankom allerede i går, hvor de fik en middag sammen, hvor der var tid til at tale om EU’s fremtid efter Brexit.

Og i den anledning tog den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge Jyllands-Posten afstand fra den tale, som den franske præsident Emmanuel Macrons afholdte tirsdag, hvor han talte varmt om mere og dybere integration i EU.

”Mit budskab bliver, at vi skal holde os til det, vi aftalte i Bratislava sidste år oven på Brexit, siger Lars Løkke Rasmussen ifølge Jyllands-Posten med henvisning til et topmøde for godt et år siden mellem de 27 EU-lande, der bliver i EU, når briterne træder ud.

”Vi skal holde sammen på EU-27, holde snuden i sporet og levere løsninger på de problemer, europæerne kan mærke.”

Soldater på gaden i Danmark
Det er i dag, at 160 soldater skal aflaste dansk politi ved grænsen og i København.

Det skriver TV 2.

55 soldater skal fra i dag bevogte jødiske institutioner i hovedstaden, herunder synagogen i Krystalgade, der har været under politibevogtning siden terrorangrebet i København i februar 2015.

Der er ingen udløbsdato for, hvor længe soldaterne skal aflaste politiet. Og det bekymrer soldaternes fagforening.

”Der ligger det i det, at Forsvaret jo ikke bare sidder og venter på, der kommer opgaver fra politikerne. Vi har faktisk også et stykke arbejde at gøre. Og hvis det kommer til at løbe for lang tid, så bryder det jo ind i de opgaver, vi skal løse. Og det kan jeg godt frygte, det kommer til at gøre. Jeg kan godt frygte, det bliver en længerevarende opgave,” siger Jesper K. Hansen, der er formand for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel, til TV 2. 

Dårligt forhandlingsklima i det offentlige
Stemningen forud for vinterens overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte er mildest talt ikke god. Sådan lyder det i Altinget fra Anders Bondo, der er formand for Danmarks Lærerforening.

Udtalelsen kommer i kølvandet på den nye bog ”Søren og Mette i benlås”, hvor både Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og den tidligere minister og SF-formand Annette Vilhelmsen giver udtryk for, at det var aftalt spil, da regeringen greb ind i lærerlockouten i 2013.

Anders Bondo håber dog, at bogens afsløringer betyder, at forhandlingspartnerne kommer videre og indser, at lignende ikke må finde sted igen, hvis den danske model skal overleve.

”Den her bog er fuldt og endegyldigt den rygende pistol. Ingen kan med alvor se sig selv i spejlet og påstå, at regeringen ikke var indblandet i lockouten i 2013. Lektien må stå klar for alle parter: Det må ikke gentage sig i OK18-forhandlingerne, hvis den danske model skal overleve,” siger Anders Bondo Christensen til Altinget.

Læs mere om den historie her.

Skarp medieovervågning efter Muhammed-tegning
Udenrigsministeriet har et særligt beredskab for medieovervågning, og det er blevet sat i gang, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag delte en Muhammedtegning.

"Når sådan noget sker, er grundelementerne i Udenrigsministeriets beredskab, at vi med det samme sætter en global medieovervågning i gang," siger René Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice og public diplomacy, ifølge Berlingske Politiko.

"Vi holder ekstra øje både med de konventionelle og de sociale medier time for time," tilføjer han.

Rasmus Prehn har mistet tålmodigheden
Nu må det snart være nok med Banedanmarks problemer med et nyt signalsystem.

Det mener Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn ifølge Berlingske Politiko. Hans politiske tålmodighed med Banedanmark er ved at være udtømt. Torsdag blev han sammen med resten af forligskredsen orienteret om, at Banedanmarks nye signalsystem atter er blevet forsinket.

”Nogle af de områder, der var forsinkelse på sidste gang, har man fået lidt kontrol med. Men nu er der så opstået noget nyt. Det er selvfølgelig dybt utilfredsstillende,” siger Rasmus Prehn ifølge Berlingske Politiko og tilføjer:

”Vi har sendt det meget klare signal til både ministeren og Banedanmark, at vi ikke vil acceptere flere forsinkelser på det her område.”

Dagens portræt
Venstres Jan E. Jørgensen er efterhånden kendt for at lægge sig ud med sine partikollegaer, som han ikke altid er helt enig med. Torsdag aften meddelte han også under DR's program 'Debatten', at han gerne ser, at grænsekontrollen bliver afskaffet. En holdning, der ikke deles af hans partikollega og minister Inger Støjberg (V).

Altinget har tegnet et portræt af manden, der ifølge ham selv har de samme holdninger som dengang, han startede karrieren i Venstres Ungdom. Det er partiet, der har udviklet sig siden.

Læs hele portrættet her.

Det sker i dag:
- Lars Løkke Rasmussen deltager i et EU-topmøde om digitalisering.

- EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, besøger København, hvor han blandt andet besøger skatteminister Karsten Lauritzen (V) og mødes med danske folketingsmedlemmer.

- Indfødsretsudvalget holder møde om pasudstedelse og fejlregistreringer, hvor økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), udenrigsminister Anders samuelsen (LA) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager.

- Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i åbent samråd om landområdet Vestsahara.

- Dronning Margrethe skal modtage nye ambassadører i tiltrædelsesaudiens på fredag. Det drejer sig om ambassadører fra Nepal, Tjekkiet, Pakistan, Armenien og Luxembourg, der efter mødet tiltræder i stillingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Jesper Korsgaard Hansen

Formand, Centralforeningen for Stampersonel (CS), formand, Centralorganisationen af 2010
merkonom (Næstved Handelsskole 2006), autoelektriker (1983)

0:000:00