Politisk overblik: Markant flere flygtninge kommer i arbejde

DAGENS OVERBLIK: På blot to år er der sket en stor stigning i antallet af flygtninge, der har fået arbejde, det skal være slut med at forhandle ændringer i registreringsafgiften hvert år, mener DF, og så har Marianne Jelved (R) 30 års jubilæum.

Foto: Ritzau/ Peter Hove Olesen
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Vi starter i dag med en optimistisk beskæftigelsesminister.

Det er Troels Lund Poulsen, der i Berlingske tror på, at regeringen har gode muligheder for at opnå sit mål om, at halvdelen af nytilkomne i 2020 er i beskæftigelse efter tre år i Danmark.

Nye tal fra beskæftigelsesministeriet viser nemlig, at der på to år er sket en markant stigning i antallet af flygtninge og familiesammenførte, der er kommet i job indenfor tre år, fra 12 procent i juni 2015 til 30 procent i juni i år.

”Selv om det er fra et lavt udgangspunkt, så er det jo en helt vanvittig og voldsom udvikling, vi ser på kort tid,” siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.

Find historien her.

DF vil have langvarig aftale om registreringsafgift
Det skal være slut med årlige forhandlingerne om registreringsafgiften.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti til DR Nyheder. Partiet vil forligsbinde en kommende aftale om registreringsafgiften og dermed sikre, at den ingen af aftalepartier kan komme og kræve afgiften ændret fra år til år.

"Det er tredje gang, at vi forhandler registreringsafgift nu, og det er blevet sådan, at man ikke længere handler bil i Danmark efter sommerferien, for der sker nok noget på finansloven. Og det går altså ikke, at man lægger et helt marked dødt i et halvt år ad gangen," siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til DR Nyheder.

Det er især Liberal Alliance, der har arbejdet for en lavere registreringsafgift, og partiets finansordfører Joachim B. Olsen, afviser også forslaget fra DF, som han ikke synes er ”en god idé”.

Løngabet mellem Øst- og Vesteuropa vokser
Østarbejderne har større gevinst ved at drage mod vest, når de skal finde arbejde.

Det skriver Altinget.

10 af de østeuropæiske EU-lande har lønniveau på mellem 42 og 18 procent af gennemsnittet af de 15 vestlige EU-lande. Det viser en ny analyse foretaget af sammenslutningen af europæiske fagbevægelser, ETUC.

Derudover må lønmodtagerne i 6 ud af de 11 EU-lande samtidig konstatere, at løngabet er vokset fra 2008 til 2016.

Det betyder, at østarbejdere har fået et stærkere incitament til at søge mod de vesteuropæiske lande, herunder Danmark, vurderer Peter Nedergaard, der er professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

"Gevinsten ved at drage vestpå stiger ganske enkelt. Og det kan vi her i Danmark umiddelbart se som noget positivt, fordi østeuropæerne er kvalificeret, flittig og stabil arbejdskraft," siger han til Altinget.

S vil flytte fiskejob til Nordjylland
Den nye styrelse for fiskeriet skal ikke ligge i København. I stedet bør den få hjemme i Aalborg, hvor den vil komme tættere på de fiskere, som den skal holde opsyn med og vejlede.

Det mener Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup ifølge TV 2.

Han opfordrer Statsministeren, som i dag besøger Hanstholm Havn, der ligger i Thisted Kommune, til at udnytte den timing til at tage imod Socialdemokratiets forslag.

”Jeg vil da meget tydeligt opfordre til, at Lars Løkke Rasmussen bider på krogen og tager positivt imod det socialdemokratiske initiativ, og han dermed også i dag kan fortælle, at han vil gennemføre det,” siger Simon Kollerup ifølge TV 2.

Regeringen får kritik for "talfinte"
Vi slutter dagens overblik i Politiken, hvor regeringen beskyldes for at bruge to ekstra milliarder af statens økonomiske råderum på skattelettelser, end den selv siger.

Det er de to økonomer Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, økonomiprofessor på Københavns Universitet, og Mads Lundby Hansen, cheføkonom hos tænketanken Cepos, der har set på regeringens regnestykke.

"Man må læse det, regeringen selv skriver sådan, at det reelt er 9,75 milliarder kroner og ikke 7,75 milliarder kroner af finansieringen til skattelettelser i 2025, der hentes i råderummet," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Politiken.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, kalder derfor regeringens udlægning af regnestykket for ”faktuelt forkert”.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

- Der er møde i Europaudvalget kl. 9.30, hvor der forberedes til det kommede rådsmøde for justits- og indenrigsministret i EU. De danske medlemmer af Europa-Parlamentet vil også deltage på mødet.

- Marianne Jelved (R) har 30 års jubilæum som folketingsmedlem, og i den anledning afholdes en reception på Christiansborg klokken 13.30.

- Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal en tur til Thisted, hvor han skal besøge Tingstrup skole kl. 9.30. Skolen deltager i regeringens skolepulje, hvor der er afsat 500 millioner kroner til de skoler i landet, der har stor andel af fagligt svage elever. Udover skolebesøg skal statsministeren også deltage i Hanstholms Havn 50-års jubilæum sammen med minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

Mads Lundby Hansen

Fhv. vicedirektør, cheføkonom, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00