Presset på Europas grænser stiger igen: EU-Kommissionen indkalder ministre til hastemøde

Nye stigninger i både antal af asylansøgere og forsøg på at krydse grænserne til Europa illegalt skaber bekymring i EU, og Kommissionen har indkaldt til et hastemøde om situationen.

Tilstrømningen stiger både fra Middelhavsruten og Balkanruten, men EU's ministre skal fredag specifikt diskutere, hvordan man skal håndtere situationen ved Middelhavet. 
Tilstrømningen stiger både fra Middelhavsruten og Balkanruten, men EU's ministre skal fredag specifikt diskutere, hvordan man skal håndtere situationen ved Middelhavet. Foto: Yannis Behrakis/Reuters/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Efter flere år med faldende tilstrømning til Europa stiger den igen. 

Det ser man både ved, at det samlede antal af asylansøgere i hele EU er vokset relativt hurtigt efter et drastisk fald under coronakrisen, samtidig med at Frontex har oplevet et stigende pres på grænser, hvor flere og flere forsøger illegalt at komme ind i unionen.  

Alene fra juli 2021 til juli 2022 er antallet af asylansøgere vokset fra 44.760 til 66.545. Hvis man sammenligner med de foregående år, er det det højeste antal siden udgangen af 2016.  

Den seneste opgørelse fra EU's grænseagentur, Frontex, viser, at der ved den vestlige Balkanregion er registreret det højeste antal ulovlige grænsekrydsninger siden toppen af migrationskrisen i 2015, og at der samlet er sket en stigning på 77 procent i ulovlige grænsekrydsninger fra 2021 til 2022.

Det stigende antal flygtninge og migranter i EU har skabt bekymring blandt medlemslandene og er en af årsagerne til, at der fredag er indkaldt til et hastemøde for ministrene i EU, der har ansvar for asyl. Her skal de blandt andet diskutere en handlingsplan, som Kommissionen har fremlagt, for at håndtere situationen ved Middelhavet.

Foto: FRONTEX

Når man nævner 2015 i sammenhæng med antal af flygtninge og migranter, vil det for mange fremkalde billeder af de menneskemængder, der vandrede op gennem Europa og til sidst endte på blandt andet danske motorveje. En situation, som EU aldrig ønsker gentager sig.  

Vi skal være bekymrede, men ikke fordi det er en ny flygtningekrise. Nærmere fordi det er udtryk for stor menneskelig desperation og lidelse.

Hans Lucht
Migrationsforsker ved Diis

Men ifølge Hans Lucht, der er migrationsforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, skal man slå koldt vand i blodet. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00