Analyse af 
Rikke Albrechtsen

Migrationsfiasko på europæisk topmøde spænder ben for Mette Frederiksen

Statsministeren glæder sig over, at fokus på at få mindsket tilstrømningen af flygtninge og migranter topper den europæiske dagsorden. Men sammenbrud på EU-møde viser, at der er langt fra idé til praksis.

Ikke engang statsminister Mette Frederiksen kunne få Ungarns Viktor Orbán til at droppe vetokortet ved et topmøde i Bruxelles.
Ikke engang statsminister Mette Frederiksen kunne få Ungarns Viktor Orbán til at droppe vetokortet ved et topmøde i Bruxelles.Foto: Olivier Hoslet/EPA/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Mette Frederiksen sagde det med stor overbevisning.

”Vi skal nok ende med at få det modtagecenter uden for Europa.”

Statsministerens konklusion kom som udgangsbøn på et topmøde i Bruxelles fredag, hvor spørgsmålet om migration toppede dagsordenen på et bagtæppe af stigende migrationstal og forlis i Middelhavet.

Det var dog også det emne, der fik de 27 EU-chefer til at gå hver til sit uden at kunne enes, hvilket endnu engang viser, hvorfor spørgsmålet om migration nok er det sværeste emne overhovedet for Unionen at tackle.

Det viser også, hvorfor statsministeren stadig står over for en gedigen overtalelsesopgave, selv om hun føler, at hun får stadig mere gehør for sine ideer blandt sine EU-fæller.

Planen var, at de forsamlede ledere skulle sende et signal om, at der skal sættes ind for at dæmme op for den tiltagende tilstrømning af migranter og asylansøgere, der søger mod Europa, herunder via samarbejde med lande uden for EU.

Det er noget, som Frederiksen støtter varmt. Hun ser det som en løftestang for de socialdemokratiske ideer om på sigt at få overbevist de øvrige EU-lande om at lægge asylbehandling uden for Unionens grænser for at fjerne tilskyndelsen til at søge mod Europa. Hun glæder sig også over, at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen i denne uge begyndte at tale om, at der skal tænkes ”ud af boksen” for at mindske antallet, der søger ad farlige ruter mod EU.

Men der kom ikke nogen fælles besked fra EU-lederne. Regeringscheferne fra Ungarn og Polen blokerede for det af en helt anden årsag. De to lande er vrede over, at de tidligere på måneden blev kørt over, da de øvrige EU-lande efter årelange sværdslag blev enige om en fælles linje på den såkaldte asyl- og migrationspagt.

{{toplink}}
Læs også

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024