Private hospitaler dumper kvalitetstest

SIKKERHED: Kun fem hospitaler har foreløbig ikke bestået den Danske Kvalitetsmodel i første forsøg. Og de er alle enten privat- eller foreningsejede. Sundhedsstyrelsen ser ikke noget problem.
Hidtil er 47 private og offentlige hospitaler blevet akkrediteret i første forsøg.
Hidtil er 47 private og offentlige hospitaler blevet akkrediteret i første forsøg.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Ud af 47 offentlige og private sygehuse er det hidtil kun 5 hospitaler, som ikke i første forsøg har bestået det nationale kvalitets-akkrediteringssystem DDKM (Den Danske Kvalitets Model) i første forsøg. Ingen af de fem hospitaler er offentlige, derimod er de tre private, mens de to andre er forenings- eller fondsejede.  

Testen udføres af IKAS, som har til opgave at kontrollere, hvorvidt alle danske offentlige og private sygehuse opfylder kravene i akkrediteringssystemet DDKM. DDKM skal sikre en høj, ensartet og sikker behandling i det danske sundhedsvæsen.

Og kommunikationsansvarlig Anna Louise Stevnhøj i IKAS forklarer, at de fleste hospitaler er bestået første gang uden bemærkninger eller med nogle punkter, de skal følge op på.

Men hvis mange standarter ikke er opfyldt, eller hvis de er alvorlige, starter akkrediteringen delvist forfra efter tre måneder.

Fakta
 Hospitaler der ikke har bestået kvalitetstesten i første forsøg:
  • ARTROS Privathospital (testes igen)
  • Nygart Privathospital (testes igen)
  • Center For Rygkirurgi, Center for Reumatologi og Bekkevold Privathospital. Hellerup & Odense (fællestest) (akkrediteret i andet forsøg)
  • Epilepsihospitalet Filadelfia (akkrediteret i andet forsøg)
  • Center for sundhed og træning, Middelfart (akkrediteret i andet forsøg)

 

"Den beslutning tages ud fra en samlet vurdering af, hvor mange standarter der ikke er opfyldt sammenholdt med, hvor vigtige de er for patientsikkerheden," siger Anna Louise Stevnhøj.

Privathospital: Dokumentation for betydningen, tak
Tre af de fem hospitaler er efter et andet forsøg blevet akkrediteret. Privathospitalet Artros og Nygart Privathospital er endnu ikke blevet akkrediteret, men skal gennemgås igen af IKAS.

Direktør og læge på Nygart Privathospital Jesper Nygart tager ikke den manglende akkreditering i første forsøg så tungt. Han mener, at Den Danske Kvalitetsmodel trænger til en reform.

"Hele processen med at blive akkrediteret er god. Men de spørger samtidig til en masse ting, som er ikke er relevante for patientsikkerheden," siger Jesper Nygart.

Han understreger, at privathospitalet ikke er forpligtet til at blive akkrediteret via DDKM, fordi hospitalet ikke udfører operationer for det offentlige.
 
"Jeg ved ikke længere, om jeg skal tage kvalitetsmodellen helt seriøst. Blandt andet kræver IKAS, at jeg selv fører regnskab med, hvilke datoer jeg har afholdt medarbejderudviklingssamtaler (MUS). Det kan ikke ifølge IKAS overlades til medarbejderen. IKAS har også krævet, at virksomheden har et nedskrevet ledelsesgrundlag. Og det er bare to eksempler ud af mange, hvor de har påpeget forhold, hvor der ikke er dokumentation for, at det skulle have nogen som helst indvirkning på patientsikkerheden eller kvaliteten," siger Jesper Nygart.

Alt for omfattende system
Han mener samtidig, at kvalitetsmodellen er alt for omfattende til visse privathospitaler. Det er alt for tydeligt, at modellen er lavet til større offentlige hospitaler, mener han. Nygart Privathospital har omkring 20 hel- eller deltidsansatte læger og sygeplejersker.
 
"Man spørger jo ind til alt muligt. Blandt andet er det noteret, at vi ikke har nedskrevne producerer for at vurdere patienternes ernæringstilstand. Vi udfører kosmetiske behandlinger og har derfor ikke patienter indlagt. Og helt overordnet så udfører vi ikke operationer på patienter, som ikke er raske. Så giver det jo ingen mening, at det stadig kræves, at vi har procedurer for at vurdere patienternes ernæringstilstand," siger Jesper Nygart.

Artros Privathospital blev heller ikke akkrediteret i første forsøg, men hospitalets direktør, Michael Gram Kirkegaard, ønsker ikke at kommentere på sagen ud over, at de regner med at blive akkrediteret i andet forsøg.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, finder det tankevækkende, at det er privathospitaler og foreningsejede hospitaler, der ikke er akkrediteret i første forsøg.

"Det tyder lidt på, at man ikke helt har prioriteret opgaven tilstrækkeligt højt. Det er underligt, fordi der har været så meget fokus på kvalitet i sundhedsvæsnet de seneste år. Men vi skal naturligvis lytte til kritikken af kvalitetsmodellen, når den nu skal revideres," siger Sophie Hæstorp Andersen, der ikke vil foretage sig yderligere i sagen.

Sundhedsstyrelsen: Det er ikke en gabestok
Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, sidder i spidsen for IKAS. Samtidig er Sundhedsstyrelsen landets øverste sundhedsmyndighed.

Men styrelsen ser ingen grund til at se de foreningsejede og private hospitaler nærmere efter i sømmene. Overlæge Søren Brostrøm, der er chef for Sygehusbehandling og Beredskab i Sundhedsstyrelsen, begrunder styrelsens holdning sådan:

"Den Danske Kvalitetsmodel er ikke nogen gabestok. Det vigtige er ikke, om man bliver akkrediteret i første forsøg. Det, der er vigtigt, er, om der sker store forbedringer fra første til andet besøg," siger Søren Brostrøm.

Han peger på, at Sundhedsstyrelsen fra 2012 vil føre tilsyn med alle registrerede private behandlingssteder for at sikre, at patientsikkerheden er i orden.

Han afviser ikke, at dele af kvalitetsmodellen kan virke tung og uvedkommende for privathospitalerne. Men kvalitetsmodellen er ved at blive revideret.

"I dag kontrolleres 104 forskellige standarder på hospitalerne. Hver enkelt standard vil nu blive gennemgået, og her skal man vurdere, om de enkelte standarder er relevante for de forskellige typer hospitaler. Kvalitetsmodellen skal ikke gøre det besværligt at drive et sygehus, og jeg er sikker på, at IKAS er lydhøre over for konstruktiv kritik," siger Søren Brostrøm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00