Privathospitalerne øger aktiviteten markant

PRIVAT: De private hospitalers andel af den totale sygehusaktivitet er på fem år steget fra 1,1 procent til 2,2 procent. Det viser den første publikation af sin slags i Danmark. SF mener, at udviklingen er et resultatet af overbetaling. K og privathospitalerne afviser kritikken.
Tyson W. Lyall
De danske privathospitaler har fordoblet deres andel af den samlede sygehusaktivitet på bare fem år. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen, der for første gang nogensinde har målt de private sygehuses andel af den totale sygehusaktivitet i forhold til produktionsværdi.

Udviklingen vækker ikke overraskende glæde hos privathospitalernes brancheforening. SF er tilsvarende lunkne over for de nye tal og peger på en konsekvent overbetaling af den private sektor som forklaring på stigningen.

Formand: Påfaldende lidt
Formanden for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, adm. direktør Bent Wulff Jakobsen, udtrykker glæde over de nye tal, som, selvom de hidtil har været ukendte, korresponderer fint med, hvad foreningen havde forventet.

Bent Wulff Jakobsen vil dog ikke lægge skjul på, at han alligevel finder privathospitalernes andel for påfaldende lille.

"Det er spændende, at der er sket en ganske væsentlig stigning. Samtidig er det påfaldende så lidt, det fylder i forhold til det samlede antal behandlinger, der foretages i sygehusvæsenet. 2,2 procent er ikke meget," siger han.

Fakta
Sundhedsstyrelsens tal fra perioden 2006-2010 viser blandt andet:

* Antallet af private sygehuse i Danmark er steget fra 175 til 249, svarende til en stigning på i alt 42 procent.

* Udviklingen går i retning af færre, mindre og flere større, private sygehuse.

* Antallet af operationer er steget med 128 procent.

* Antallet af patienter, som benyttede sig af det udvidede frie sygehusvalg, er cirka tredoblet fra 34.071 til 97.338.


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens tal viser samtidig, at ca. 64 procent af alle operationer foretaget på private sygehuse i 2010 blev betalt af patientens bopælsregion. Kun ca. 25 procent blev betalt af forsikringen, mens de resterende 11 procent blev betalt af patienten selv.

Derfor lægger Bent Wulff Jakobsen heller ikke skjul på, at det offentlige stadig er den helt afgørende samarbejdspartner for den private sygehussektor. Han opfordrer til et øget samarbejde.

"Regionerne er stadig vores største samarbejdspartner. Derfor ser jeg også mulighederne for et øget offentligt og privat samarbejde. På den måde kunne vi alle sammen få mere velfærd for pengene," siger han.

SF: Vanvittigt
SF's sundhedsordfører Jonas Dahl giver ikke meget for stigningen i de private hospitalers andel af den samlede aktivitet. Han peger på en konsekvent overbetaling af den private sektor som det primære svar på fremgangen.

"Når man systematisk har overbetalt og stadig overbetaler den private sektor, så får de nogle nemmere konkurrencevilkår og derfor også muligheden for at producere mere. Også når man tænker på, at de kun tager alle de såkaldt nemme operationer. De komplicerede bliver overladt til regionerne. Så er det klart, at det giver en meget skæv konkurrence. Men det er en del af regeringens ideologiske korstog, der skal styrke de private hospitaler," siger Jonas Dahl.

Han betegner det samtidig som "vanvittigt, at man bruger skattekronerne på den måde".

Konservatives sundhedsordfører Vivi Kier deler langt fra Jonas Dahls opfattelse af regeringens forhold til den private sygehussektor. Hun afviser, at der skulle foregå nogen form for overbetaling. Hun ser tværtimod gerne, at den private sygehussektor bliver styrket yderligere endnu.

"Jeg så meget gerne, at der kom flere medicinske og psykiatriske behandlinger i den private sygehussektor. Jeg er meget inspireret af Frankrig, hvor man har et super tæt samarbejde mellem den offentlige og den private sektor. Jeg ser det som et gode for vores patienter," siger Vivi Kier.

Rød regering vil "gribe ind"
Heller ikke Bent Wulff Jakobsen er enig med Jonas Dahls kritik. Han retter i stedet opmærksomheden på en ny analyse fra CEPOS, der hævder, at de private sygehuse i flere tilfælde kan foretage behandlinger til halvdelen af det offentliges pris.

"På de områder vi er stærkest, der er vi også billigere," siger Bent Wulff Jakobsen og tilføjer:

"Jeg synes, det her er et tegn på en positiv udvikling. Vi er jo alle sammen skatteborgere i dette land".

Skifter regeringsmagten efter det kommende folketingsvalg, kan Bent Wulff Jakobsen og hans kollegaer dog meget vel komme til at stå over for en stor udfordring. Ifølge Jonas Dahl skal de private hospitaler nemlig ikke regne med den store velvilje fra en eventuel rød regering.

"Ved et regeringsskifte vil jeg først og fremmest fjerne skattefritagelsen for sundhedsforsikringer. Dernæst vil jeg sætte en stopper for overbetalingen af privathospitalerne. Hvis ikke privathospitalerne kan konkurrere på fair og lige vilkår, så har de ingen berettigelse. Og det tror jeg ikke, de kan," siger Jonas Dahl.

K: Man er på dupperne
Selvom de nye tal går i den rigtige retning fra privathospitalernes synspunkt, så er den hellige gral ifølge Bent Wulff Jakobsen langt fra velforvaret. Han ser stadig store økonomiske udfordringer for privathospitalerne.

"Man kan bekymres over, at mange private hospitaler har haft røde tal på bundlinjen de seneste par år. Det er altid bekymrende, når man gør et stort stykke arbejde, og så har svært ved at holde skindet på næsten. De næste år må så vise, hvordan det kommer til at spænde af," siger han.

På dette område kan han til gengæld godt regne med opbakning fra Vivi Kier. Hun mener således, at den private sektors andel stadig er lille.

"Det (2,2 procent, red.) er stadigvæk utroligt lidt. Men det viser i hvert fald, at man er på dupperne, og at man gør, hvad man kan for at være så effektiv som muligt, og det er godt," siger Vivi Kier.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vivi Kier

Fhv. MF (K)
sygeplejerske (Odense Universitetshospital 1983)

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Bent Wulff Jakobsen

Lægefaglig direktør, Aleris Danmark, næstformand, Sundhed Danmark
cand.med. (Aarhus Uni. 1980), speciallæge i ortopædkirurgi (1992)

0:000:00